×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
De uitdagingen voor een hooggevoelig persoon

De uitdagingen voor een hooggevoelig persoon


Ieder sociaal event, feestje, vergadering of eender welke communicatie kan een hele uitdaging zijn voor iemand die hooggevoelig is.

Een hsp’er die zichzelf niet bewust beschermd, is enorm vatbaar voor de energie die anderen uitstralen. Zij nemen namelijk veel meer indrukken in zich op die andere mensen nauwelijks waarnemen. Deze energie, die de hsp’er letterlijk in zich zuigt kan schadelijk zijn voor hun gezondheid en hun goed gevoel !

 

Eenmaal ze ergens zijn, staan al hun voelsprieten paraat en kunnen ze zich compleet anders voelen in luttele minuten ! Wanneer je merkt dat je op dezelfde frequentie zit als jouw gesprekspartner en je weerspiegelt de woede of frustratie, dan ben je al in de vicieuze cirkel gezogen ! Sommige mensen zullen denken dat jij olie op het vuur gooit, terwijl jij zelf je er helemaal niet bewust van bent ! Achteraf ben je gewoon moe en vraag je je af : wat is er net gebeurd met mij ? Je voelt je schuldig ! Waarom moest ik nu zo reageren ? Zo ben ik helemaal niet !

Er is helemaal niets mis met jou ! Als je merkt dat je andermans’ gevoelens als de jouwe aanneemt, kan je hier bewust aan werken en dit leren te controleren ! Misschien denk je wel : ik heb het niet anders geweten, ik ben altijd zo gevoelig geweest, ik help de mensen nu eenmaal graag, dat is mijn aard. Als je eenmaal aan jezelf werkt en JOUW gevoelens eerst heelt, zal je merken dat je veel sterker zal zijn en zal je bewust mensen kunnen helpen zonder dat jij je moet vastklampen aan hun emoties, zonder dat jij hun angst, woede of frustratie uitspeelt voor hen (waar jij trouwens niets mee te maken hebt !), zonder dat jij hun spiegel dient te zijn !

Misschien is het al zover dat je mensen vermijdt, niet omdat je verlegen bent of niet sociaal, maar omdat je bang bent van de consequenties achteraf ! Misschien schrikken al die “onbewuste mensen” jou af. Je verkiest alleen te zijn zonder al diegenen die constant klagen, roddelen en zagen. Wanneer je naar huis terugkeert, voel je je toch een zombie : compleet uitgezogen en volledig uitgeput !

 

Als je bij de pakken blijft zitten, zal het probleem echter groter worden en zal er een moment komen dat je amper de deur uit durft ! Je hoeft niet te verkommeren in eenzaamheid, je hoeft geen medelijden te hebben voor jezelf en te zeggen “niemand begrijpt mij”. Jij hebt ook een verhaal te vertellen of jouw licht te schijnen, iedereen heeft  talenten te ontwikkelen of missies te volbrengen, dus laat deze hooggevoeligheid niet in jouw nadeel werken. Don’t die with the song still in you !

1491600025449-GettyImages-491747470

Laten we kijken wat we kunnen doen om van HSP één van jouw sterkste eigenschappen te maken !

Energetische bescherming is noodzakelijk voor een hsp’er. Het zorgt ervoor dat je beschermd bent van alle invloeden buitenaf. Jouw energie zal gesloten zijn voor ongewenste invloeden maar nog steeds liefdevol zoals je in wezen bent. De energie zal nog steeds naar jou worden gereflecteerd maar het zal jou niet raken. De spiegel werkt nog steeds maar zonder jou te schaden. Nu zal de ander zich gaan afvragen : wat gebeurt er ? Mijn klagen krijgt geen gehoor, er is geen reactie, waar ben ik mee bezig ?

 

Oefening : Een simpele techniek is om te visualiseren dat je omringd bent door een heldere lichtballon. Het laat alle goede dingen vrij doorstromen naar jou maar schermt jou af voor alle negativiteit. Je kan visualiseren dat je jouw ballon van beneden tot boven vast ritst. Je kan ook voor jezelf ankers maken. Wanneer je thuis een visualisatie oefening doet, geef je je lichaam een kneep of klopje of je zegt een codewoord aan het einde van de oefening zodat je éénder waar vliegensvlug jouw bescherming kan activeren ! Wanneer je van deze techniek een gewoonte maakt voordat je een volgende keer mensen, klanten, patiënten begroet, zal deze techniek je vrijhouden van “aanvallen” van buitenaf.

Onze belangrijkste indicator voor wanneer het misgaat zijn onze emoties ! Zorg dat jij ook met een lege lei start, wanneer je merkt dat er negatieve emoties opborrelen, zorg er dan voor dat je weet waar die afkomstig van zijn ! Was je zelf nog aan het piekeren over iets voor je thuis vertrok of heb je de persoon beoordeelt voor een bepaalde reden ? Erken de emotie van het moment. Adem 3 x goed in- en uit en besluit jou in te stellen op een positieve emotie. Op deze manier laat je jezelf bewust de keuze hoe te reageren op een persoon of situatie. Deze kleine pauze, tussen stimulus en respons, die maar enkele seconden duurt, kan jou heel wat ellende besparen achteraf !

Als hsp’er zal het je waarschijnlijk makkelijker afgaan om de lichaamstaal en de gevoelens van jouw gesprekspersoon te “scannen”. Hiermee heb je controle over een belangrijke tool, die weinig mensen bezitten ! Mensen kunnen met woorden en smoesjes vlug misleid worden, ons lichaam kan dit echter niet. Daarom heeft onze lichaamstaal  steeds voorrang op het gesprokene. Diegenen met niet zo’n goede bedoelingen zullen vlug door een hsp’er gespot, zoniet ontmaskerd worden.  Ze voelen vlug in hun lichaam of de persoon congruent is of niet !

Dus belangrijk is om jou te beschermen, weten wat je zelf uitstraalt en anderen en jouw omgeving te scannen. 

Phuro! Be inspired!
Hetty
Dit is zo herkenbaar dat ik er bijna bang van zou worden. Ik heb ook lang niet geweten wat het nou was met mij .... waarom ik zo anders reageerde als andere mensen, waarom mensen altijd hun hart bij me uit denken te moeten storten. En nog veel dingen meer. Waar ik ook moeite mee heb is als ik ineens iets onverwachts moet doen, of mezelf op de voorgrond zetten, of andere mensen vertellen hoe ik iets wil. En dat is toch net wat wel weer nodig is voor mijn grootste passie, met fotografie mijn geld verdienen :) Dus heel dubbel allemaal, maar ik ben vastbesloten om door te gaan!
06-12-2017 13:38
06-12-2017 13:38 • Reageer
LivingThaGoodLife
Ik wist heel lang niet waarom ik altijd zo overwhelmed was als ik naar verjaardagen moest en feestjes van vrienden. Altijd zag ik er weken vooraf als een blok tegenop.. ook al bleek het achteraf best gezellig. Drukte en vooral vele mensen om me heen waar ik geen goede vibe mee heb zorgen ervoor dat ik daarna totaal leeggezogen ben. Ik snapte nooit waarom dit was, en weet het maar op depressief zijn (mede dankzij mijn fijne ex maar dat terzijde) Maar inmiddels weet ik dat ik hooggevoelig ben en heb ik geleerd wel zoveel mogelijk naar mijn eigen lichamelijke en geestelijke signalen te luisteren. Ik ben niet iemand die 7 dagen per week volgepland kan hebben, ik moet ruimte hebben. Anders word ik vooraf al gek, en houd ik het niet vol. Ik kan dan niet functioneren.Alle vrije dagen 2 maanden vooraf volplannen is echt niet aan mij besteed. Ik weet dat intussen en ben me er bewust van.. dat scheelt al veel.. Maar die emoties overnemen van anderen als het mij eens wel heel goed gaat vind ik lastig blokkeren. Mediteren helpt wel overigens. Al is het de laatste week weer zwaar voor me omdat onze dochter weer last heeft van doorkomende kiezen, en ik echt al dagen als een zombie rondloop. Zou zittend kunnen slapen bij wijze van.. En dat trek ik dus ook vrij slecht, als ik dingen moet en wil doen, maar iets onverwacht (doorkomende kiezen leed van dochter in dit geval) niet mij 1 dag van de wijs brengt, maar een halve week . dan word ik van binnen echt gillend gek. Heb daar geen controle over en dat frustreert me enorm... Bedankt voor jouw blog :)
28-06-2017 13:11
28-06-2017 13:11 • 1 reactie • Reageer
Phuro!
Dank je ! Ik herken mezelf ! Als iemand me vraagt om twee maanden op voorhand iets in de agenda te zetten, dan word ik ook heel ongemakkelijk, ik heb ook echt tijd nodig voor mezelf ook al lijkt die voor anderen heel lang te duren. Gelukkig zijn we niet alleen en kunnen we elkaar helpen !
29-06-2017 10:52
29-06-2017 10:52 • 1 reactie • Reageer
TypischWinnifred
Herkenbaar en goede tips die voor veel hsp-ers zullen werken. Het blijft echter altijd opletten om niet in de valkuil van je hsp te vallen. soms hard werken ook.
27-06-2017 19:51
27-06-2017 19:51 • 1 reactie • Reageer
Phuro!
Dank je, het blijft constant en bewust werken aan jezelf, dat is waar !
29-06-2017 10:48
29-06-2017 10:48 • Reageer