×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
De voor- en nadelen van methylfenidaat (Ritalin)

De voor- en nadelen van methylfenidaat (Ritalin)


Ritalin: een van de meest besproken medicamenten van de laatste jaren. Ellenlange discussies en betogen komen aan het licht, wat betreft het voorschrijven van Ritalin bij AD(H)D (en soms bij Autisme). Wordt Ritalin te snel voorgeschreven? Is het een modetrend? Kiezen we voor de makkelijkste weg? Daar ga ik in dit stuk geen antwoord op geven. Immers zijn daar al genoeg discussies over gaande.

Zelf slik ik de merkloze variant 'Methylfenidaat'. Dit is tevens de werkzame stof van o.a. Ritalin en Concerta (de langwerkende variant van Ritalin). Ik ga jullie een overzichtje geven van de voor- en nadelen die Methylfenidaat mij heeft gebracht. Let wel: dit is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen!


Voordelen:

- Verbetering van de concentratie. Ja mensen ik kan inmiddels tv kijken zónder dat ik 25 andere dingen tegelijkertijd moet doen!

- Een taak beginnen én afronden. Normaal gesproken begin ik aan een taak en zie ik halverwege wat er allemaal nog moet gebeuren. Vervolgens begin ik met een andere taak en vergeet waar ik mee bezig was. Met als resultaat dat ik eigenlijk helemaal niks echt af heb. Heerlijk om te kunnen stofzuigen en dat eerst af te maken, alvorens ik aan een nieuwe klus begin.

- Prikkels komen minder hard binnen. Dit houdt voor mij in dat ik minder snel vermoeid ben en minder snel dissocieer. Echt heel fijn als je urenlang op een groep met luidruchtige pubers staat!

- Overzicht. Veel meer overzicht, waardoor ik mijn chaotisch in mijn denken en handelen ben.


Nadelen:

- Verminderde eetlust. Ook al is een paar kilo verliezen niet heel rampzalig, je lichaam heeft toch energie nodig.

- Slaapproblemen. Ode aan de melatonine pilletjes!

- Methylfenidaat valt onder de opiumwet. Dus geen spontane reisjes meer naar het buitenland zonder medische verklaring!

- Rebound. Oh god, die rebound. Wanneer de methylfenidaat is uitgewerkt vlieg ik zowat tegen het plafond. Chaos en hyperactiviteit alom! Ouders waarvan de kinderen methylfenidaat gebruiken, zullen ongetwijfeld weten wat ik bedoel ;-)

Voor mij wegen de voordelen op dit moment veel zwaarder dan de nadelen. Ik heb er baat bij en neem daarom de bijwerkingen voor lief. Weeg altijd af of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Want net zoals ieder middel, heeft methylfenidaat ook zijn goede en slechte eigenschappen!
Karin Den Hollander-Rietbroek
Bij ons wogen de nadelen veel zwaarder. Ik moest stoppen toen ik onder de 50 kilo kwam, en dochterlief viel 4 kilo af in 2 dagen. Erger waren de moordneigingen die we beiden kregen.
24-07-2017 12:22
24-07-2017 12:22 • Reageer
Ramona
was dit middel een poos geleden niet in het nieuws dat er nu bekend is dat het op langere termijn schadelijker is dan dat men dacht https://www.gezondheidenco.nl/280335/grote-zorgen-ritalin/
09-07-2017 08:54
09-07-2017 08:54 • Reageer