×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Kwetsbaarheid; de muur die aan het afbrokkelen is.

Kwetsbaarheid; de muur die aan het afbrokkelen is.


Je eigen kwetsbaarheid ervaren, hoe doe je dat? Het gaat vanzelf. Er komt een punt in het leven dat je niet anders kan. 

Ik ben altijd dat vrolijk geval geweest, dat tegelijkertijd mijn muur was, om mijn emotionele, kwetsbare kant heen. Altijd daar voor anderen en deed graag dingen voor anderen. Waarom? Het gaf mij een goed gevoel om voor die ander te zijn. Altijd die muur om mij heen te hebben en sterk in mijn schoenen te staan. Het was veilig, want niemand hoefde dan te zien wat er daadwerkelijk in mij om ging. 

Maar er is een ommekeer merk ik nou. Mijn muur is verder aan het afbrokkelen. Ook ik ben erg kwetsbaar. Ook ik heb gevoelens. Ook ik kan niet alles aan in de wereld. Heel fijn om dit laatste toe te geven, trouwens! 

Maar kwetsbaarheid is ook transparantie naar elkaar toe. Oprechte blijdschap naar elkaar toe. Oprechte gesprekken met elkaar. 

En in dit laatste merk ik dat er wat veranderd is om mij heen. Ik merk dat er mensen het liefste iemand om zich heen willen hebben, dat er altijd voor ze is. Een vrolijk stabiel iemand. Alleen maar bezig met hen. 

Ik dacht dat ik het was, maar het was mijn masker, die zo eraf is gevallen. En hoe is de masker eraf gevallen? Door te beseffen dat ik net als ieder ander een gewoon mens ben, en niet altijd stabiel mijn dingen op een rijtje heb. Nee, ik heb ze niet altijd op een rij. Ik zit ook wel eens in de knoop. Regelmatig zelfs. Want ik ben ook maar een mens, met gevoel en emotie, dat zich probeert staande te houden in de huidige maatschappij. 

En er is ook andere kant: wat ik zojuist benoemde, die kwetsbaarheid, die soms moeilijke kant ervan. Hierin is een groep mensen dat zich daaraan voedt. Heel apart. Is mij eigenlijk nooit opgevallen. Maar er zijn dus ook mensen die zich het liefst voeden met andermans ellende. Hele aparte gewaarwording. Dit is daadwerkelijk iets, waar ik totaal niets mee kan. 

Maar kwetsbaarheid is niet alleen ellende. Kwetsbaarheid is ook liefde naar elkaar, compassie, eerlijkheid en toegankelijkheid. Acceptatie naar elkaar. 

Dat accepteren van deze kant van mij, is gaande. Voor mij is altijd belangrijk geweest wat anderen ervan vinden, en stopte ik mijn kwetsbaarheid weg. Want die ander had die ijzerharde ik nodig, met dat masker. Dacht ik. 

Maar ik merk dat ik mijn kwetsbare ik nodig heb, om mijzelf volledig te accepteren. Te accepteren dat ik mijzelf nodig heb. En alleen mensen om mij heen nodig heb, die mij, ikzelf, accepteren en mij laten zoals ik ben. Mij laten groeien hierin. 

Ik kan er nog steeds zijn voor anderen. Alleen zonder dat masker en met evenwicht in het contact. Voor elkaar zijn. De ander mag er ook voor mij zijn. 

Liefs, ik. 
Lydia van Vlaanderen-Kersten
Wauw, wat mooi geschreven! En zo ontzettend raak!!! Mooi mens ben je lieverd😘
12-06-2018 07:47
12-06-2018 07:47 • 1 reactie • Reageer
Rabje
Thnx meis😘 weet dat jij dat ook bent!! 
25-06-2018 16:27
25-06-2018 16:27 • Reageer