×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Hoe voelt het zonder een Placebo?

Hoe voelt het zonder een Placebo?


Deze week had ik een interessant gesprek met iemand over het Placebo Effect. Of ik enig idee heb hoe groot het Placebo Effect is ? In dit gesprek hadden we het niet alleen over dit effect in de vorm van een medicijn, maar ook over de mensen en dieren om ons heen, die dit effect teweeg kunnen brengen.

Wij denken vaak dat we veel dingen doen vanuit onze eigen kracht en zonder te steunen op onze omgeving. Totdat er een stukje uit die omgeving wegvalt. Dan weet je meestal pas echt waar je nu bent als het gaat om staan in jouw eigen kracht. Met name mensen die op zo'n moment niet goed in hun vel zitten, minder mobiel zijn of te maken hebben met een ziekte worden zich dan nog meer bewust van hun eigen kwetsbaarheid.

Jezelf bewust worden van je eigen kwetsbaarheid en ervaren dat je afhankelijk bent van mensen om je heen, kan lastig zijn. Des te meer als dit samen gaat met oordelen over deze twee gevoelens. Uitspraken zoals : "Als je afhankelijk bent van je partner, dan ben je nog niet zelfstandig genoeg". Of :  "Als je nog afhankelijk bent van je ouders dan ben je nog niet los van jouw ouders" kunnen ervoor zorgen dat de kwetsbare situatie waarin je nu zit, zwaarder wordt om te dragen.

Daarnaast vraag ik me af wie er daadwerkelijk los is van zijn ouders. Meestal vervangt een partner of onze kinderen iets wat we hebben gezocht bij onze ouders en waar we behoefte aan hebben. Ik denk dat we in zo’n dergelijke situatie nog steeds niet  “op eigen benen” staan en dat er nog steeds sprake is van het Placebo Effect. Is dat erg ? Nee, het maakt het juist lastig als je er een oordeel over hebt. Als je kunt accepteren dat er een bepaalde afhankelijkheid in je leven aanwezig is en dat van jezelf heel goed begrijpt waarom dat zo is, dan kun je erin ontspannen.

Gelukkig was er iemand in mijn omgeving die tegen mij zei, dat ze heel goed kon begrijpen hoe ik me voelde toen mijn lichaam mij even in de steek liet en ik daarnaast ook nog de zorg heb voor mijn kind en mijn "achterban" er eventjes niet was. En dat was eigenlijk het enige wat ik op dat moment nodig had. Zij zei tegen mij : Ik zie jou ! Dit zorgde ervoor dat ik kon accepteren wat ik voelde.

Hoeveel meer kun je aan in het leven als er iemand is die tegen jou zegt : Ik zie jou ! Ik begrijp jou en steun maar op mij als het even wat minder gaat. Dit gevoel van geborgen zijn, is wat iedereen nodig heeft; of je nu klein bent of groot. Die geborgenheid zorgt voor vertrouwen en ben je minder bang. We hebben allemaal mensen nodig om ons heen, die onze pijn en ons gemis kunnen verzachten.

Maar kun je deze mensen ook ontvangen ? Ben je in staat om je te openen voor alle liefde om je heen ? Ik denk dat dit afhankelijk is van hoe jij ooit “liefde” hebt ervaren. Voelde deze liefde veilig ? Of gaat dit nog gepaard met “wantrouwen” ?

Maar hoe mooi zou het zijn als je naast de mensen om je heen, die innerlijke stem kunt horen, die tegen jou zegt :

“Rustig maar het komt wel goed”. “Ik laat je niet in de steek”. “Ook al lijkt de wereld nog zo groot en voel je je even heel erg klein; Ik zal er altijd voor je zijn !”. “Ik ben dat luisterend oor waar je zoveel behoefte aan hebt”, want

 Luisteren is meer dan horen.

Luisteren is tijd durven te verliezen.

De ander laten uitpraten.

Geen oplossingen geven, maar stapvoets met de ander op weg gaan

Niet jouw tempo opdringen, maar het zijne volgen.

Niet jouw antwoord geven, maar hen het zijne laten vinden.

In het luisteren ervaart de ander, dat je van hem houdt.

Wie durft te luisteren, voelt niet meer de dwang om de ander te verlichten, 

maar begint te geloven, dat het luisteren zelf al het LICHT is.


Hoe mooi zou het zijn als we dit ervaren in het contact met de ander en in het contact met onszelf ?

Liefs Renate

 

help

Hieronder kunnen je vrienden zich aanmelden. Jullie krijgen beiden gelijk een beloning van 125 Yp. Je kunt het helemaal bewerken en op maat maken.Weghalen is ook heel eenvoudig met het rode kruisje als je er met je muis op gaat staan.

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!
FreeWolves
Wat een mooie en herkenbare blog. Het klopt helemaal vind ik.
04-04-2018 13:25
04-04-2018 13:25 • 1 reactie • Reageer
Renate
Dank je wel! Ik keek even op jouw profiel maar heb jij echt geen huis?
04-04-2018 18:39
04-04-2018 18:39 • 1 reactie • Reageer
Judith Evelien
Prachtig geschreven! Zo zie je maar dat ‘grwoon’ luisteren niet zo eenvoudig is als het lijkt.
03-04-2018 22:16
03-04-2018 22:16 • 1 reactie • Reageer
Renate
Dat klopt! 
04-04-2018 18:41
04-04-2018 18:41 • Reageer
Albert van den Berg
Mooi geschreven, herken het wel. Aandacht is vaak al genezend, dat kan van een ander zijn maar ook aandacht voor jezelf. Zelfs bij onderzoeken tussen echte geneesmiddelen en een placebo waarbij ook werd gezegd dat het een placebo was, voelden mensen zich beter, waarschijnlijk kwam dit door de aandacht die ze kregen tijdens het onderzoek.
03-04-2018 20:39
03-04-2018 20:39 • 1 reactie • Reageer
Renate
Ja ik merk dat ook in mijn proces nu met internist etc. Het niet gehoord worden, kan een rot gevoel geven.
04-04-2018 18:43
04-04-2018 18:43 • Reageer
Over-Leven
Heel mooi beschreven Renate! Ik merk ook dat het hierin zo waardevol is om jezelf te zien staan én te horen. Dat je jezelf mag koesteren en geruststellen zoals je een kind zou doen.... en dan durft te ontvangen, van jezelf én van de ander....dank voor het delen!
03-04-2018 20:20
03-04-2018 20:20 • 1 reactie • Reageer
Renate
Dank je wel !
04-04-2018 18:43
04-04-2018 18:43 • Reageer
Ingrid Tips en meer
Heel mooi verwoord, een luisterend oor doet zoveel goeds!
03-04-2018 20:00
03-04-2018 20:00 • 1 reactie • Reageer
Renate
Ja ik weet het! Maar jezelf uitspreken vind ik ook nog lastig. 
04-04-2018 18:42
04-04-2018 18:42 • 2 reacties • Reageer