×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


Hoe voelt het zonder een Placebo?

Hoe voelt het zonder een Placebo?


Deze week had ik een interessant gesprek met iemand over het Placebo Effect. Of ik enig idee heb hoe groot het Placebo Effect is ? In dit gesprek hadden we het niet alleen over dit effect in de vorm van een medicijn, maar ook over de mensen en dieren om ons heen, die dit effect teweeg kunnen brengen.

Wij denken vaak dat we veel dingen doen vanuit onze eigen kracht en zonder te steunen op onze omgeving. Totdat er een stukje uit die omgeving wegvalt. Dan weet je meestal pas echt waar je nu bent als het gaat om staan in jouw eigen kracht. Met name mensen die op zo'n moment niet goed in hun vel zitten, minder mobiel zijn of te maken hebben met een ziekte worden zich dan nog meer bewust van hun eigen kwetsbaarheid.

Jezelf bewust worden van je eigen kwetsbaarheid en ervaren dat je afhankelijk bent van mensen om je heen, kan lastig zijn. Des te meer als dit samen gaat met oordelen over deze twee gevoelens. Uitspraken zoals : "Als je afhankelijk bent van je partner, dan ben je nog niet zelfstandig genoeg". Of :  "Als je nog afhankelijk bent van je ouders dan ben je nog niet los van jouw ouders" kunnen ervoor zorgen dat de kwetsbare situatie waarin je nu zit, zwaarder wordt om te dragen.

Daarnaast vraag ik me af wie er daadwerkelijk los is van zijn ouders. Meestal vervangt een partner of onze kinderen iets wat we hebben gezocht bij onze ouders en waar we behoefte aan hebben. Ik denk dat we in zo’n dergelijke situatie nog steeds niet  “op eigen benen” staan en dat er nog steeds sprake is van het Placebo Effect. Is dat erg ? Nee, het maakt het juist lastig als je er een oordeel over hebt. Als je kunt accepteren dat er een bepaalde afhankelijkheid in je leven aanwezig is en dat van jezelf heel goed begrijpt waarom dat zo is, dan kun je erin ontspannen.

Gelukkig was er iemand in mijn omgeving die tegen mij zei, dat ze heel goed kon begrijpen hoe ik me voelde toen mijn lichaam mij even in de steek liet en ik daarnaast ook nog de zorg heb voor mijn kind en mijn "achterban" er eventjes niet was. En dat was eigenlijk het enige wat ik op dat moment nodig had. Zij zei tegen mij : Ik zie jou ! Dit zorgde ervoor dat ik kon accepteren wat ik voelde.

Hoeveel meer kun je aan in het leven als er iemand is die tegen jou zegt : Ik zie jou ! Ik begrijp jou en steun maar op mij als het even wat minder gaat. Dit gevoel van geborgen zijn, is wat iedereen nodig heeft; of je nu klein bent of groot. Die geborgenheid zorgt voor vertrouwen en ben je minder bang. We hebben allemaal mensen nodig om ons heen, die onze pijn en ons gemis kunnen verzachten.

Maar kun je deze mensen ook ontvangen ? Ben je in staat om je te openen voor alle liefde om je heen ? Ik denk dat dit afhankelijk is van hoe jij ooit “liefde” hebt ervaren. Voelde deze liefde veilig ? Of gaat dit nog gepaard met “wantrouwen” ?

Maar hoe mooi zou het zijn als je naast de mensen om je heen, die innerlijke stem kunt horen, die tegen jou zegt :

“Rustig maar het komt wel goed”. “Ik laat je niet in de steek”. “Ook al lijkt de wereld nog zo groot en voel je je even heel erg klein; Ik zal er altijd voor je zijn !”. “Ik ben dat luisterend oor waar je zoveel behoefte aan hebt”, want

 Luisteren is meer dan horen.

Luisteren is tijd durven te verliezen.

De ander laten uitpraten.

Geen oplossingen geven, maar stapvoets met de ander op weg gaan

Niet jouw tempo opdringen, maar het zijne volgen.

Niet jouw antwoord geven, maar hen het zijne laten vinden.

In het luisteren ervaart de ander, dat je van hem houdt.

Wie durft te luisteren, voelt niet meer de dwang om de ander te verlichten, 

maar begint te geloven, dat het luisteren zelf al het LICHT is.


Hoe mooi zou het zijn als we dit ervaren in het contact met de ander en in het contact met onszelf ?

Liefs Renate

 

help

Hieronder kunnen je vrienden zich aanmelden. Jullie krijgen beiden gelijk een beloning van 125 Yp. Je kunt het helemaal bewerken en op maat maken.Weghalen is ook heel eenvoudig met het rode kruisje als je er met je muis op gaat staan.

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties