×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Een stoma hebben is ook niet alles!

Een stoma hebben is ook niet alles!


Vlak voor mijn verjaardag kreeg ik een stoma. Ik was blij, eindelijk zou ik van het herhaaldelijk toiletbezoek af zijn. Ik zat gemiddeld 4 keer per uur op het toilet, vanwege de constante diarree. Nooit kon ik er eens op uit, of een stukje wandelen. Mijn plaats was in de buurt van het toilet. Heel soms ging ik mee boodschappen doen, dan droeg in incontinentiemateriaal. Dat was voor mij al heel erg beschamend, maar op een gegeven moment ben je er toch aan toe, want je wilt er weleens uit.

Het overkwam me ook nogal eens, dat ik te laat op het toilet was, weer een ongelukje. Van frustratie zou je het uit willen schreeuwen, maar ja, het heeft geen zin, je hebt het nu eenmaal: de ziekte van Crohn. 

Dit heeft jaren geduurd, totdat mijn psychiater zei, dat het goed op te lossen was, ik kon er best weleens uit. Gewoon een chemisch toiletje meenemen, een tentje en een paar stoeltjes en gewoon lekker erop uit, zoeken naar een rustig plekje en met tentje en chemisch toiletje, genieten van de natuur en het toilet in de buurt.

Dat ging redelijk, maar een rustig plekje vinden is niet altijd te vinden. We hadden een vaste plek, waar we vaak naartoe gingen als het mooi weer was, wat ik qua toiletbezoek zelfs nog kon redden. Een tentje wat in één beweging stond en een chemisch toiletje gekocht via marktplaats. We hebben er veelvuldig gebruik van gemaakt, maar ik werd steeds zieker en kreeg een hartinfarct, waardoor ik weer meer aan huis gekluisterd was. 

We woonden in een flat, ik kon er niet meer tegen, alle herrie, de pijn, de onrust en alles, dus we verhuisden naar het platteland. We haden echt geluk, we hadden binnen een week een woning en we waren binnen een maand verhuisd!

Maar ook hier bleef ik in de buurt van het toilet, alleen, hier was je buiten! het was rustig, ik kwam een beetje op adem. Maar van de omgeving had ik nog niet veel gezien, behalve dan, dat wat je met de auto kon bereiken.

Mijn MDL arts stuurde me door naar een chirurg, gewoon om eens te praten over de mogelijkheden en we waren het erover eens, er moest een stoma komen. De pijn en vermoeidheid zouden er niet mee opgelost worden, maar ik zou meer kwaliteit van leven krijgen.

De dag voor mijn 58ste verjaardag kreeg ik een stoma en op mijn verjaardag kreeg ik een gebakje! Het ging prima, de dag erna mocht ik alweer naar huis. 

Ik heb nu een half jaar een stoma, maar ik moet zeggen, het is ook niet alles, hoewel ik er wel blij mee ben. De kwaliteit van leven is beter geworden, want ik kan nu eens van huis en heb zelfs een keer een behoorlijk eindje gewandeld, maar daarna sloeg het noodlot weer toe. Ik kreeg hoge koorts en pijn in mijn arm, maar ook in mijn buik. Er werd gedacht aan een verstopping, maar dat was niet het geval, ik had de kattenkrabziekte. We hadden net een jong katje en die had me gekrabt, toen ik deze zijn oortjes schoonmaakte. Het heeft bijna 3 weken geduurd, voor ik weer naar huis mocht en toen bleek dat ik weer behoorlijk verzwakt was, dus de wandelingen zaten er niet meer in. Nu is het te slecht weer, maar ook de lekkages van de stoma zijn frustrerend. Eigenlijk heb ik nog steeds niet het juiste materiaal gevonden. 

Om nu te zeggen dat het slecht met me gaat, nee, het gaat beter met me. Ik kan meer genieten van het leven, maar mijn functies zijn even gelijk als voor de stoma. De stoma is wel een verbetering doordat ik niet steeds meer naar het toilet hoef te rennen, maar een stoma heeft ook nadelen, vergeet dat niet. In mijn geval heeft het veel goeds gebracht, maar ook nadelen.
Yvonne Bolton
It does get easier I promise, find the right system for you, find the routine that is best for you and things will get easier.
16-09-2017 22:03
16-09-2017 22:03 • 1 reactie • Reageer
Roodkapje
Thanks, I hope so....
17-09-2017 13:03
17-09-2017 13:03 • Reageer
Piteke van der Meulen
Heel veel sterkte met alles
25-02-2017 16:02
25-02-2017 16:02 • 1 reactie • Reageer
Roodkapje
Dankjewel
25-02-2017 16:10
25-02-2017 16:10 • Reageer
Ben
Het is voor jou een verbetering. Nu nog de rust krijgen in je darmen.
25-02-2017 15:02
25-02-2017 15:02 • 1 reactie • Reageer
Roodkapje
Hopelijk...
25-02-2017 15:07
25-02-2017 15:07 • Reageer