×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
het gesprek met de psychiater deel 7

het gesprek met de psychiater deel 7


De telefoon gaat

"Hallo Mevrouw, Uw afspraak van morgen kan niet doorgaan, de psychiater is er niet, maar we sturen u een nieuwe afspraak toe." Ik vind het prima, ik had er al helemaal geen zin meer in en nu kan ik nog eventjes tot rust komen, want het steeds maar weer bovenhalen van al die ellende, gaat me niet in de koude kleren zitten. Ook ben ik de verhalen, die hij verteld, een beetje zat. Het is net, alsof ik hem moet helpen, in plaats van dat hij mij een beetje verder helpt. Veel hoef ik nooit te vertellen, hij heeft altijd heel veel te vertellen, veel uit te leggen en vergelijkingen te maken, waar ik dan weer twee weken verder mee kan. Nu is het gesprek in elk geval al weer twee weken verder gepland, dus ik ben wel weer blij. Raar eigenlijk, ik zou het jammer moeten vinden, dat ik nu even niet verder kan met mijn problemen, maar ik vind het wel goed zo. Ik wacht het maar mooi even af en bedenk dat ik me er wel heerlijk vrij onder voel, even geen ellende naar boven te halen.

De nieuwe afspraak

Deze gaat alweer niet door en de assistente verteld dat het ook nog wel even kan duren voor hij weer terug is, misschien wil ik naar iemand anders? Nou, laten we nog maar even afwachten, opper ik, ik kan nog wel even zonder! Ze belooft in elk geval een nieuwe afspraak te sturen, maar dat wordt in elk geval niet op korte termijn, maar ik mag altijd bellen om een afspraak te maken met een andere psychiater verteld ze me. Ik bedank haar en vraag nog even wat er met mijn eigen psych aan de hand is. Daar mag ze niets over zeggen, nou ja, dan niet, kan wel een kaartje sturen, maar ik weet ook niet waarheen, dus wacht ik nog maar even af.

Een paar weken later

Nog steeds is mijn eigen psychiater niet terug, maar bij mij wordt het nu toch wel erg druk in mijn hoofd. Er komen steeds meer problemen rondom mij in de familiesfeer en de druk maakt dat de ziekte van Crohn weer meer op gaat spelen. Ik besluit dan toch maar een afspraak te maken met een andere psychiater. Ik ben niet zo erg van de veranderingen en het idee dat je weer van voren af aan moet beginnen, lokt dan ook in het geheel niet, maar ik weet dat ik toch door moet zetten. Gelukkig kan het al op vrij korte termijn en binnen een paar dagen maak ik kennis met de nieuwe psychiater.

 

Een verademing

Ook nu, is mijn man bij het gesprek aanwezig. Ik verbaas me er al over, dat ze daar niets over zegt. Daarom vraag ik het haar maar, vind ze het niet gek dat mijn man meegaat? "Welnee", zegt ze,"dat kun je toch zelf beslissen? Als jij je man er graag bij hebt, is dat toch prima?" Dat is al een hele opluchting en ik voel me nu ook al wat meer op mijn gemak. We bespreken de situatie, ze wil dat ik slaap. "Je hebt rust nodig, ik geef je iets om door te kunnen slapen", zegt ze, "maar gesprekken voeren, dat doe ik eigenlijk niet, daarvoor zou je naar de psycholoog moeten." Ik vertel haar, dat dat nu iets is, wat ik niet wil, niet van de één naar de ander, ik heb het wel gehad met al die psychologen en psychiaters. "Oké, dan maak ik meer tijd voor je vrij en blijf je gewoon bij mij", zegt ze. Ik ben opgelucht, de klik is er en ik vraag nog of mijn "oude" psychiater nog terug komt. Ze geeft het weinig tot geen kans. Ik vraag maar niet verder, het zal wel geheim zijn..... We maken een nieuwe afspraak, met veel meer tijd ertussen, zodat ik echt even de tijd heb om op adem te komen. Ik weet het nu, hier heb ik iemand gevonden, waar ik wel terecht kan met mijn klachten.

Een maand later

Ik heb mijn volgende afspraak. Mijn verhaal wordt aangehoord, maar er volgen geen verhalen over hoe het komt, geen uitleg waarom mensen zo handelen, nee, er wordt geluisterd en er wordt me verzekerd, dat ik mezelf niets kwalijk hoef te nemen, dat ik het goed doe en dat niemand mij hoeft te vernederen. Niemand heeft dat recht. Niemand had het recht me te misbruiken en te mishandelen. Dat had ik nodig, iemand die dat tegen me zei! Nee, ik ben er nog lang niet, de gesprekken gaan nog wel door, maar ze zijn niet meer zo beladen, ik voel me niet meer schuldig, ik zoek het niet steeds meer bij mezelf, ik weet nu, dat een kind nooit schuldig is aan misbruik en ik weet ook, dat het niet mijn schuld is, als een partner alcoholist wordt. Iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf. Mensen, die mishandelen en misbruiken, die zijn schuldig, mensen die de drank innemen in plaats van de realiteit onder ogen durven zien, die zijn schuldig. Zij hebben de hulp misschien nog wel harder nodig dan ik, ik ben slachtoffer geworden van hun gebreken, waardoor ik hulp moest gaan zoeken, zij hebben het nog steeds moeilijk, want zij hebben die hulp niet!

Steeds een stapje verder

En zo kom ik steeds een stapje verder. O nee, ik ben geen negatief mens, juist een heel positief mens, ondanks dat wat er allemaal is gebeurd. Ik kan er ook niet zo gemakkelijk over praten, dat is eigenlijk nog meer om een ander te beschermen, dan mezelf. Ik heb het meegemaakt, een ander niet en om nu te verlangen dat een ander me begrijpt, dat vind ik ook weer te veel gevraagd. Wel hoop ik, dat ik straks eens zonder bijwerkingen, kan terugdenken aan die tijd. Dat ik de tv aan kan zetten, zonder te schrikken, zonder hevige emoties te krijgen, bij een programma, wat me confronteert met die gebeurtenissen. Nu geloof ik er pas in, dat het zal kunnen gebeuren. Nu denk ik, dat het mogelijk is, dat je een gewoon leven kunt leiden, zonder te hoeven lijden, zonder de herinneringen, die je ziek maken. Nu kan ik me een beetje op de toekomst focussen en alleen maar blijven hopen dat het beter wordt.

Dit is de laatste aflevering in deze serie. Ik hoop dat ik er mensen mee heb kunnen helpen.

help

Hieronder kunnen je vrienden zich aanmelden. Jullie krijgen beiden gelijk een beloning van 125 Yp. Je kunt het helemaal bewerken en op maat maken.Weghalen is ook heel eenvoudig met het rode kruisje als je er met je muis op gaat staan.

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!
Mieke Van Liefde
Ik denk dat je nu bij de juiste persoon in behandeling bent. En die vroegere psychiater , daar is volgens mij ook wel wat werk aan ... bij de psychiater.  
18-06-2018 16:38
18-06-2018 16:38 • 1 reactie • Reageer
Roodkapje
Waar hij gebleven is? Het is me een raadsel! Misschien opgenomen?
18-06-2018 19:22
18-06-2018 19:22 • Reageer
DiaantjesLife
Gelukkig toch nog bij de juiste persoon terecht gekomen. Je moet je goed voelen bij je hulpverlener, dat is iets wat ik geleerd heb en dat is blijkbaar bij jou ook het geval geweest. Je hebt het goed gedaan zo! 
05-06-2018 09:00
05-06-2018 09:00 • 1 reactie • Reageer
Roodkapje
Dankjewel
05-06-2018 11:08
05-06-2018 11:08 • Reageer
Filosoofje
Ik heb de andere "afleveringen" gelezen en ben enorm blij met deze laatste. Na alles wat je hebt meegemaakt ook nog een psychiater treffen, die een psychiater nodig heeft... Een psychiater praat over het algemeen niet, hij/zij luistert. De klik is er dus gelukkig bij deze. Nu "hopen" nog durven omzetten in "vertrouwen" en dan stapje voor stapje met sprongen vooruit. Succes, je komt er wel, je bent sterk! 🌻
04-06-2018 21:21
04-06-2018 21:21 • 1 reactie • Reageer
Roodkapje
Dankjewel, het gaat lukken!
04-06-2018 23:28
04-06-2018 23:28 • Reageer
Karin van der Straaten
blij te lezen dat je nu een normaal mens als begeleidster hebt gekregen, top zeg.. er zullen nu grote stappen genomen worden innerlijk je voelt eht al tijdens je schrijven, fijn..lekker doorgaan hoor
04-06-2018 14:57
04-06-2018 14:57 • 1 reactie • Reageer
Roodkapje
ja, ik ga door, misschien wel mijn hele leven lang, zolang ik er baat bij heb, zal ik er niet mee stoppen.
04-06-2018 15:02
04-06-2018 15:02 • 1 reactie • Reageer
Beste B. Levensgenieter
Een geluk bij een ongeluk.
04-06-2018 14:55
04-06-2018 14:55 • 1 reactie • Reageer
Roodkapje
👍
04-06-2018 15:02
04-06-2018 15:02 • Reageer