Ptss, het bezorgt je soms flashbacks, waardoor je totaal van slag raakt

Ptss, het bezorgt je soms flashbacks, waardoor je totaal van slag raakt


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Vooral s'nachts speelt het zich af, maar ook overdag gebeuren er dingen die je ptss weer de kop doen opsteken.

Niet alleen oorlogsveteranen of mensen die een aanranding hebben meegemaakt zijn DE slachtoffers van ptss.  Ptss blijft je volgen je hele leven lang, het is behandelbaar maar niet te genezen. 

Mensen die een trauma hebben meegemaakt kunnen hier zodanig van onder de indruk raken en zo beschadigd zijn, dat het hun leven altijd zal beïnvloeden. 

Mishandeling, het leven met een alcoholist, het leven met iemand die erg dominant is, het leven met een narcist, het neerstorten van een vliegtuig, het instorten van je huis, een tsunami meemaken, een aardbeving in een lawine terecht komen, het zijn allemaal voorbeelden wat een aanleiding kan zijn tot een ptss.

Maar een complicatie van deze dingen kan ook een complexe vorm van ptss veroorzaken.

Ik heb een paar voorbeelden gegeven van wat ptss kan veroorzaken, maar er zijn nog wel 100 meer oorzaken op te noemen.

Bij een enkelvoudige ptss wordt vaak mdr toegepast, soms wordt het bij een complexe ptss ook gedaan, maar de kans op succes is erg klein.

Ook is het maar hulp van tijdelijke aard, het komt vaak weer terug.

Ik ben lijder van een complexe ptss, ik heb hiervoor al bijna 10 jaar hulp, ik bezoek regelmatig een psychiater. Ik heb ook de ziekte van crohn, die in opstand komt wanneer ik weer last krijg van mijn ptss. 

Het is zo moeilijk uit te leggen aan mensen hoe je je voelt bij een flashback. Je voelt je radeloos en benauwd, je rilt en je bent doodsbang, je beleefd een moment van ellende, van beschaamdheid, van vernedering, of van intens verdriet ineens weer helemaal alsof het net is voor gevallen. Je kunt er helemaal kapot aan gaan.

Begrip is er maar moeilijk voor te krijgen. Vaak wordt dit niet serieus begrepen. Mensen denken vaak dat het allemaal wel meevalt. Door het onbegrip maakt men het probleem vaak nog groter omdat er geen rekening wordt gehouden met de lijders aan ptss. Zo kunnen zij, maar ook de mensen in hun omgeving lelijk hun neus stoten. Vragen en beslissingen accepteren van ptss ers is het allerbeste, dram niet door, want ook als je iets van ze wil, liggen ze daar vaak nachten van wakker en besluiten om de ander een plezier te doen, ook al kunnen ze het niet aan. Zou je ook maar iets verkeerds zeggen of doen vlak voor de gebeurtenis, dan is de grootste kans dat ze afhaken, helemaal! Dat wil zeggen dat de vriendschap meestal al voorbij is en familiebanden afstandelijker en soms verloren gaan.

De laatste weken heb ik zelf veel last van flashbacks, waardoor ik slecht functioneer. Ik slaap laat en kom ook laat uit bed. Ik ben heel erg op mijn hoede en houd veel afstand. Vooral van de mensen die me voor het blok hebben gezet. Ik hoop dat er door wat meer bekendheid te geven hieraan het ook duidelijker wordt hoe je moet omgaan met mensen met ptss. Het kan beide partijen veel leed besparen.
Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.7 / 5 (9 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Een lotgenoot erbij. Elke keer stemt het mij treurig, al schrijf je goed en ben ik blij dat je PTSS zo duidelijk en bondig uitlegt.
| 11:56 |
Sorry, het is heel erg dat je het ook hebt. Het is juist voor mensen die het niet begrijpen, waarom ik er juist zo duidelijk mogelijk over wil zijn. Het wordt vaak onderschat hoeveel impact het o je leven heeft
| 12:28 |
Daarom juist, ik schrijf zelf voor mensen (lotgenoten) en die begrijpen het maar al te goed! Nu heb ik een artikel dat ik kan delen voor mensen die er onbekend mee zijn. Ik vind dat echt heel knap, dat jij daar zo, met die afstand, over kunt schrijven.
| 12:57 |
Ik leef er al heel lang mee en wordt ervoor behandeld, nu al meer dan 10 jaar.
| 20:11 |
Goed geschreven van je
Niet simpel voor degene die het hebben
| 18:49 |
Ik heb ook complexe PTSS . Geen behandeling voor. Wel voor PTSS.
Rot voor je hoor.
| 22:37 |
Sterkte
| 00:53 |
Het gaat goed hoor. Jij ook sterkte.
| 00:57 |
Mooie blog over PTSS
| 22:35 |
Dankje
| 00:53 |
Vervelend dat je er zoveel last van hebt! Hoop dat je snel weer een beetje stabiliteit terugvindt!
| 17:10 |
Gelukkig heb je nu een rustige en respectvolle relatie.
| 15:00 |
Mensen zouden het moeten beschouwen als iets dat geen aantrekkerij is. Mensen beseffen nog niet al te goed wat het inhoud.
| 14:24 |
Ik zit ook even midden in een lastige periode. Heel herkenbaar. Bij mij uit het zich vooral in angst- en paniekaanvallen. Sterkte
| 06:26 |
Danlje, jij ook veel sterkte
| 11:37 |
Dank je
| 18:53 |
Herken het ook bij mij gaat het om complexe ptss .. klote dat je er momenteel weer zoveel last van hebt. Ik kan sinds enkele weken gelukkig zeggen dat de nachtmerries en flashbacks stukken minder zijn. Dat was voor mij lang geleden. En dat is niet omdat ik een psychiater bezoek, want die versta ik toch niet hier in Spanje :) Ik hoop voor je dat je snel in rustiger vaarwater komt!
| 23:57 |
Ja het ging heel goed maar ik heb een aantal nare triggers gehad, sindsdien is het weer helemaal mis
| 11:39 |
Heel.erg shit :( hopelijk is deze fase.snel.over
| 11:43 |
Kan een milde variant voorkomen bij bijv. Gepest worden? Ik herken er namelijk best veel van maar gepest worden voelt als iets wat te zwak is xd
| 23:55 |
Nee, omderschat het niet, gepest worden kan wel degelijk ptss veroorzaken. Zoek hulp is mijn advies. Ga naar je huisarts en vraag om hulp.
| 11:41 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen