×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Zomaar een dagje controle

Zomaar een dagje controle


Zomaar een dagje controle, zomaar een paar uitstelletjes van betaling,

Een vroege dienst, controle tussen Arnhem en Tiel, in de spits genoeg te doen en dit keer was het een controle tussen Kesteren en Tiel, maar 1 stationnetje en de mogelijkheid tot zwartrijden is hier populair onder de scholieren die liever het zuurverdiende geld van hun ouders uitgeven aan cola dan een treinkaartje, en dan komen wij ineens uit de achterste cabine. Eerst zie je wat schrikreacties en dan vooral mensen die rechtop zitten, want ze weten best dat ze niet met de poten op de bank mogen zitten.

Ik tref twee jonge kinderen aan, beide met een ongestempeld kaartje. Wat velen (nog) niet weten is dat wij kunnen zien wanneer de kaartjes gekocht zijn, die data waren al enige tijd verstreken, maar ik geef ze een kans. "Wanneer heb je het kaartje gekocht?” “Vanmorgen mevrouw” ”Weet je dat heel zeker?” “Echt waar mevrouw, we hebben ze net gekocht.” Game over dan maar, niet liegen want dan wordt mama boos.

De jongelui bleken broer en zus te zijn, 11 en 13 jaar, heel officieel hoor je als je tussen de 12 en 14 jaar bent en geen geldig vervoerbewijs bij je hebt wel iets van legitimatie te hebben, maar ik begrijp heel goed als dat niet het geval is. Op mijn vraag of ze dan iets anders hebben waar hun naam op staat vermeld de 11 jarige jongen dat zijn naam op zijn schoolbeker staat, het bewijs wordt me direct getoond. De 13 jarige jongedame heeft wel een vriendinnenboekje bij haar, maar die is niet van haarzelf, ook daar kan ik weinig mee beginnen, waar is de tijd van de volgekalkte agenda’s gebleven? Maar nu is het tijd voor de volgende stap, de politie mag ons komen assisteren. Inmiddels had ik al wel gemerkt dat de jongelui niet superbegaafd waren, dus ik probeerde ze voor te bereiden. "Ik schrijf alvast jullie gegevens op, de politie controleert ze en als alles klopt dan is er niets aan de hand". Rustig bleven de schatjes in mijn buurt, al merkte de jongeman nog wel op dat ze over 5 minuten op school moesten zijn. Ik was bang dat dat niet ging lukken, maar dat hij de juf dan maar moest vertellen wat er allemaal gebeurd was. Gelukkig bleek na controle van onze vrienden dat alle gegevens klopten, al kregen ze nog even goed te horen dat ze de volgende keer beter eerlijk konden zijn. Na de uitleg en afscheid gingen we dan maar aan de koffie. Stiekem had ik wel iets medelijden met de kinderen, maar ik hou er niet van als ze liegen, maar ik weet ook dat er nou eenmaal gezinnen zijn waar het geld niet aan de boom groeit, de kinderen 10 km verderop naar speciaal onderwijs moeten en dat het dan verdomd moeilijk is allemaal.

Vandaag zaten we op hetzelfde traject, dus ik wilde toch even kijken of de jongelui hardleers waren. En ja hoor, de jongeman zat in de trein, met een superdure NS-trajectkaart van een maand. Ze hadden er allebei een van mama gekregen en mama betaald de boete echt, maar nou is er even geen geld (mijn gevoel was juist), schrijnend geval zo. De kids waren nog net op tijd op school geweest, dus de juf was niet boos en we hebben even gezellig zitten babbelen samen. Voor het eindpunt heb ik hem nog de link van Syntus op een papiertje geschreven, want hij dacht dat ze wel internet hadden. Nou maar hopen dat hij het aan zijn mama geeft zodat ze even kan kijken wat de maandtarieven bij ons zijn, in hun geval zeker 15 euro pp goedkoper en dat is voor sommigen een boel geld. Helaas is er niet elke maand kinderbijslag.

Ach, soms heb je passagiers die je toch een beetje laten smelten, ik geef het toe, ik ben een watje.