×

Yoors


Inloggen
×

Yoors


#

0 volgers
notifications_noneadd
Talen leren..... Zolang het maar fun blijft.

Talen leren..... Zolang het maar fun blijft.


Vanmorgen geluisterd naar een verhaal over taal leren voor kinderen bij het programma Hautekiet op Radio 1.  Veel talen leren zou goed zijn voor kinderen omdat ze met taal een stukje cultuur meekrijgen. Taal wekt ook verwondering bij het horen van vreemde woorden en hun betekenis en het is een soort tonggymnastiek want voor sommige woorden of klanken moet je toch wel heel hard oefenen om ze uit te spreken. En bovendien is het ook nog grappig als je die anderstalige jouw taal hoort spreken. 

Ik kan dit wel volgen, ik had als leerkracht 2de taal bij volwassenen soms het grootste plezier als ik een eenvoudig woord als welkom of dank u kon laten vertalen in de 22 talen die op dat moment in mijn klassen aanwezig waren. Ik vond het nog fijner als je dan verbanden kon zien tussen de slavische talen bijvoorbeeld. Uiteindelijk ging het dan ook niet alleen om die woordjes maar iedereen vertelde er graag bij dat je op zo'n moment bijvoorbeeld moest handjes schudden (of net niet) of moest buigen en dat je dit zeker niet luid mocht zeggen of net met veel theater....

Valt het je op? Ik praat alleen over praten en luisteren en over de non verbale communicatie die je kan zien of horen. Ik praat bewust niet over lezen en schrijven. En dat is juist mijn pleidooi, leer kinderen talen verstaan en praten. Val hen niet lastig met schrijfwijzen en komma's en punten, taal is communicatie, leer de kinderen communiceren en maak van de gelegenheid gebruik om hen te leren hoe dat eigenaardige taaltje ondersteund moet worden met gebaren of intonatie. En als ze dan een aantal talen hebben leren spreken kunnen ze als 12 jarige misschien kiezen voor deze of een andere taal om die meer en beter te gaan leren in het secundair onderwijs. 

Ik heb alleen een beetje schrik dat leerkrachten het dan moeilijk gaan vinden om te bewijzen (want ja, eindtermen en inspecties eisen dat onze leerkrachten goed werken. Ze moeten dat, op papier of virtueel in vlotte volzinnen, bewijzen. Maar ach, praten met mensen zou toch 'fun' moeten zijn. Onze virtuele wereld, waar ik nu 'n eerste keer wat ideeën wereldkundig maak, nodigt niet uit tot praten. Ik zit hier in mooi Nederlands wat op het net te gooien (het SMS, of whatsapp taaltje is 'n vreemde taal die ik misschien ook ooit eens moet leren) terwijl ik juist wil pleiten: "mensen vergeet niet met elkaar te praten".  Maar wees zeker, ik ben blij met je reacties, in eender welk taal met veel of weinig schrijffouten, wat maakt het uit? as ich het mè verstoân. 
verbegbijazz
Ik vond het als kind juist ook leuk om veel te lezen. Je moet dan in het begin veel puzzelen om de moeilijke woorden te begrijpen. Maar de leercurve wordt steeds steiler. ( D.w.z. het leren wordt een makkie)
26-09-2017 21:33
26-09-2017 21:33 • Reageer
casapapusilor
Ik zie hier om me heen hoe makkelijk kinderen verschillende talen leren, overschakelen van de ene op de andere, en wanneer ze vroeg genoeg begonnen zijn ook geen angst hebben om fouten te maken. Ik leef in Roemenië, grotendeels in een Duits-talige gemeenschap. De kinderen komen van jongs af aan in aanraking met veel talen. Thuis wordt vaak Saksisch dialect én Duits én Roemeens of Hongaars gesproken. Op straat en in de winkels Roemeens. De kleuters gaan vaak naar een Hongaars-talige kleuterschool, een Duits-talige lagere school waar ze ook Roemeens en Engels krijgen. Het meest verbluffende vind ik nog dat ze al die talen uit elkaar kunnen houden en meestal precies weten met wie ze welke taal moeten spreken.
16-05-2017 11:17
16-05-2017 11:17 • Reageer
Soberana
In eender welke taal? Mi ta duda si bo ta compronde Papiamento:) Maar dat geeft niet, want ik ben op mijn 4e begonnen Nederlands te leren. Ik ben het helemaal met je eens: zo jong mogelijk zo veel mogelijk talen leren: in de 1e plaats spreken, maar in 2e instantie ook lezen en schrijven.
16-05-2017 06:59
16-05-2017 06:59 • Reageer