×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
De verwaarlozing van het Nederlands

De verwaarlozing van het Nederlands


Sinds de opmars van verschillende socialmediakanalen merk ik steeds meer en meer dat mensen de Nederlandse taal beginnen te verwaarlozen. Zowel bij jongeren als bij volwassenen is dit het geval. Alsof al die jaren les in de Nederlandse spelling gewoonweg weggegooide tijd waren.

In het begin verbeterde ik mijn zogenaamde vrienden nog (ja, ik was een van die irritante mensen), maar merkte al snel dat dat niet geapprecieerd werd. Dus zwijg ik maar en erger ik me stilletjes.

Ik heb er niks op tegen dat er af en toe fouten gemaakt worden, typfouten zijn immers snel gemaakt en de d/t regel geeft ook vaak problemen. Ja, ik ben natuurlijk ook niet perfect en maak hier en daar ook eens een foutje. Maar ik heb het dan ook niet over dit soort fouten.

Neen, ik erger me enorm aan mensen die de 'g' in plaats van 'ch' gebruiken (of omgekeerd?!). Zo zie ik vaak 'tog' staan in plaats van 'toch'. Je zou denken dat mensen dat doen omdat ze lui zijn om een letter meer te typen, maar dan scroll je verder en zie je iemand die 'zecht' plaatst in plaats van 'zegt'. Dit is toch meer dan fout! Na zoveel jaren school zou je toch moeten weten hoe dat je het woord 'zeggen' moet vervoegen.

Ja, er zijn inderdaad ook wel 'luiheidsfouten' zoals ik ze wel eens noem. Zoals 'y' in plaats van ij/ei. Van zodra ik 'my' zien staan, schakelen mijn hersenen spontaan over naar het Engels. Nouja, ik vind die 'y' gewoon geen mooie plaatsvervanger voor ij/ei. Waarom moeten mensen toch zo lui doen?

Deze fouten komen volgens mij grotendeels door het socialmediagebruik. Mensen vinden het belangrijk om elk aspect van hun leven te delen met anderen. Via gsm is het niet handig om te typen, dus gaan ze 'shortcuts' zoeken door de woorden wat korter te maken, ook al is het verschil maar één letter.

Het jammere hieraan is dat deze fouten ook de rest van hun leven beïnvloeden. Zo lees ik vaak teksten na van anderen en ja, daar komen zulke fouten jammer genoeg ook in voor. Het wordt als het ware een automatisme om de woorden die je steeds fout spelt op Social Media, nu altijd fout te spellen.

Dan hoor je vaak 'maar ik heb dyslexie, ik kan er niets aan doen'. Ik heb groot respect voor mensen die dyslexie hebben maar ik weet niet of bovengenoemde fouten het resultaat zijn van dyslexie. Ik zie ze bij 75% van mijn vrienden op Social Media, het lijkt me sterk dat deze 75% allemaal dyslexie hebben.

Nouja, het Nederlands is zo mooi, ik vind het jammer dat mensen onze taal niet appreciëren en precies ook geen moeite lijken te willen doen om zichzelf te verbeteren. Ik moest even mijn ei kwijt.


Groetjes
Stephje(Kan niet wachten op reacties over fouten die ik in deze tekst gemaakt heb hahaa)
Vinception
"Van zodra ik 'my' zien staan, schakelen mijn hersenen spontaan over naar het Engels" Hahaha, ik heb dus buren die van oorsprong uit Zuid-Afrika komen. Die posten dus in bijna elk bericht "my". Ik associeer "my" dus niet met het Engels, maar met het Afrikaans :'D
26-09-2018 22:56
26-09-2018 22:56 • Reageer
Sonjake
Ik vind onze taal ook wel leuk
18-05-2017 14:03
18-05-2017 14:03 • Reageer
korrie
ik kan er inderdaad niet goed tegen, ik kom tegenwoordig zelfs heel vaak tegen dat ergens nog een n achter hoort, en die staat er dan niet... zou dat echt te maken hebben met minder letters typen? dat is echt belachelijk, kijk niet goed kunnen spellen...ok dat is niet leuk, maar het uit luiheid doen is echt belachelijk!
18-05-2017 13:33
18-05-2017 13:33 • 1 reactie • Reageer
Stephje
Hml ik denk dat het weglaten van de 'n' of de 't' (bv nie ipv niet) eerder te maken heeft met spreektaal. Tegen vrienden typ ik ze ook niet omdat we ze ook niet uitspreken hahaa. Blijft wel irritant als iemand ze weglaat in een gewone tekst.
18-05-2017 13:39
18-05-2017 13:39 • 1 reactie • Reageer
casapapusilor
Ik ben ook helemaal geen ster in de Nederlandse taal, maar met altijd de corrector gebruiken, woorden opzoeken en één of twee maal overlezen kom ik toch nog een aardig eind. Ik erger me pas aan fouten van anderen wanneer het onleesbaar wordt. Voor de rest ben ik al die mensen heel dankbaar want ze leveren voldoende stof voor mijn blogserie 'Hoe leuk kan taal zijn?'
14-05-2017 22:15
14-05-2017 22:15 • Reageer
Rolanguage
Ik ben het hier zo mee eens! Echt verschrikkelijk. Houd alsjeblieft eer aan de Nederlandse taal
27-04-2017 15:44
27-04-2017 15:44 • Reageer
Willy
Helemaal mee eens. Heb er daarom blogs over geschreven op Yoors en er vlogs over gemaakt;) check facebook.com/willyswereld. Kan ook slecht tegen al die taalfouten! Aaaa groetjes
26-04-2017 11:25
26-04-2017 11:25 • 1 reactie • Reageer
Rolanguage
Taalvouten inderdaad ja.. hoewel ik daar soms vreselijk om kan lachen ;))
27-04-2017 15:44
27-04-2017 15:44 • Reageer
Ingrid Tips en meer
D of t heb ik zelf ook moeite mee (rijmt). Vind ik ook veel minder 'erg' dan "me boek" (i.p.v. "mijn") of dat "naar" of "na" verwisselt worden: Ik ga NA mijn ontbijt NAAR school. Maar ook als ik er op wijs wordt (of moest word zonder t...) het niet altijd op prijs gesteld. Het gaat ook meer om de inhoud wat iemand blogt. Dus stoor me er verder niet echt aan. Het valt me alleen op.
26-04-2017 10:11
26-04-2017 10:11 • Reageer
Laurianne
Ik probeer steeds als ik online iets plaats op mijn taal te letten, maar een -dt fout kan ik vaak niet vermijden haha. Als ik met vrienden chat dan ga ik wel meer in spreektaal typen. Het is jammer om te zien dat het zo achteruit gaat, maar wat ik me dan afvraag is, waar het onderwijs daar niet op inspeelt en duidelijk maakt wat wel en niet kan online?
19-04-2017 16:00
19-04-2017 16:00 • 2 reacties • Reageer
Rolanguage
Dt en d, t, blijven moeilijk.. merk ik bij elke leeftijd
27-04-2017 15:45
27-04-2017 15:45 • Reageer
Stephje
Ja ik let ook enorm op als ik wat online zet, maar tegen vrienden is het idd ook gewoon spreektaal. Ik hoop dat het onderwijs gewoon de 'ouderwetse' manier aanhoudt, en het lekker op schriftelijk schrijven houdt :3
19-04-2017 19:35
19-04-2017 19:35 • Reageer
Ladybug
Oh ja, ik erger mezelf ook gigantisch aan de taal verloedering.......We hebben zo'n mooie taal en dan ga je het zo kapot maken. Ik ben moeder van een puber en probeer hem er ook op te wijzen het juiste Nederlands te gebruiken, zo jammer!! Zo lang wij wijsneuzen het maar niet gaan verloederen, dan komt het allemaal wel goed denk ik........
19-04-2017 15:39
19-04-2017 15:39 • Reageer
Hans van Gemert
Veel komt voort uit type-haast. En teruglezen van hetgeen er zojuist is getypt, dat is er niet meer bij. Intypen, reageren en 'hup', die enter-toets geraakt. Verder schrijven mensen zoals ze spreken. Hoofdletters en punten, 'men boek', 'k besef me', 'groter als mij', 'hun zeggen', 'kom is hier', en dat soort dingen.... En ik heb begrip voor mensen met dyslexie en iedereen (ik ook) maakt fouten in teksten. Maar gewoon even doorlezen voor je iets plaatst, het zou al veel kunnen helpen.
19-04-2017 14:53
19-04-2017 14:53 • 1 reactie • Reageer
Stephje
Met spreektaal heb ik op zich niet zo'n probleem (op 'is' ipv 'eens' na dan :p). Ik vind het gewoon jammer dat ze van het Nederlands zoiets lelijks maken door gewoon 'tijd te willen winnen'. Daarnaast is het vaak ook moeilijk leesbaar (voor mij toch). En al helemaal als je zo gaat typen in je schoolwerken... (Er zijn zelfs juffen die lesgeven in de lagere school die zulke fouten maken :s Beetje jammer!)
19-04-2017 15:04
19-04-2017 15:04 • 1 reactie • Reageer
Bodycoach
Dit is absoluut een gevolg van al die chattaal. Echter zijn er inderdaad ook mensen die dyslexie hebben, maar de g/ch, ei/ij, ...-fouten, zijn vaak ook mensen die misschien niet beter kunnen. Niet iedereen is even geletterd, of hebben niet de verstandelijke capaciteiten, maar hebben toch de behoefte of durf om zich te uiten. Ook het niet gebruiken van spatie's, komma's of punten is vaak een probleem. of dat een probleem is van luiheid of niet kunnen? ik weet het niet.
19-04-2017 14:45
19-04-2017 14:45 • 1 reactie • Reageer
Stephje
Daar ben ik het mee eens. De personen die het niet kunnen, die appreciëren het vaak wel als je ze probeert te helpen. In tegenstelling tot mensen die het wel kunnen maar die alles gewoon aan hun laars lappen. Tja.. spatie's, komma's en punten is nog een heel ander verhaal. Soms is het wel moeilijk om te weten waar die komma nu ook alweer moest staan. Maar in de meeste gevallen is het best wel logisch. Zonder leestekens krijg je vaak een heel ander verhaal. Hahaa
19-04-2017 15:01
19-04-2017 15:01 • 1 reactie • Reageer