×

Yoors


Inloggen
×

YoorsDe verwaarlozing van het Nederlands

De verwaarlozing van het Nederlands


Sinds de opmars van verschillende socialmediakanalen merk ik steeds meer en meer dat mensen de Nederlandse taal beginnen te verwaarlozen. Zowel bij jongeren als bij volwassenen is dit het geval. Alsof al die jaren les in de Nederlandse spelling gewoonweg weggegooide tijd waren.

In het begin verbeterde ik mijn zogenaamde vrienden nog (ja, ik was een van die irritante mensen), maar merkte al snel dat dat niet geapprecieerd werd. Dus zwijg ik maar en erger ik me stilletjes.

Ik heb er niks op tegen dat er af en toe fouten gemaakt worden, typfouten zijn immers snel gemaakt en de d/t regel geeft ook vaak problemen. Ja, ik ben natuurlijk ook niet perfect en maak hier en daar ook eens een foutje. Maar ik heb het dan ook niet over dit soort fouten.

Neen, ik erger me enorm aan mensen die de 'g' in plaats van 'ch' gebruiken (of omgekeerd?!). Zo zie ik vaak 'tog' staan in plaats van 'toch'. Je zou denken dat mensen dat doen omdat ze lui zijn om een letter meer te typen, maar dan scroll je verder en zie je iemand die 'zecht' plaatst in plaats van 'zegt'. Dit is toch meer dan fout! Na zoveel jaren school zou je toch moeten weten hoe dat je het woord 'zeggen' moet vervoegen.

Ja, er zijn inderdaad ook wel 'luiheidsfouten' zoals ik ze wel eens noem. Zoals 'y' in plaats van ij/ei. Van zodra ik 'my' zien staan, schakelen mijn hersenen spontaan over naar het Engels. Nouja, ik vind die 'y' gewoon geen mooie plaatsvervanger voor ij/ei. Waarom moeten mensen toch zo lui doen?

Deze fouten komen volgens mij grotendeels door het socialmediagebruik. Mensen vinden het belangrijk om elk aspect van hun leven te delen met anderen. Via gsm is het niet handig om te typen, dus gaan ze 'shortcuts' zoeken door de woorden wat korter te maken, ook al is het verschil maar één letter.

Het jammere hieraan is dat deze fouten ook de rest van hun leven beïnvloeden. Zo lees ik vaak teksten na van anderen en ja, daar komen zulke fouten jammer genoeg ook in voor. Het wordt als het ware een automatisme om de woorden die je steeds fout spelt op Social Media, nu altijd fout te spellen.

Dan hoor je vaak 'maar ik heb dyslexie, ik kan er niets aan doen'. Ik heb groot respect voor mensen die dyslexie hebben maar ik weet niet of bovengenoemde fouten het resultaat zijn van dyslexie. Ik zie ze bij 75% van mijn vrienden op Social Media, het lijkt me sterk dat deze 75% allemaal dyslexie hebben.

Nouja, het Nederlands is zo mooi, ik vind het jammer dat mensen onze taal niet appreciëren en precies ook geen moeite lijken te willen doen om zichzelf te verbeteren. Ik moest even mijn ei kwijt.


Groetjes
Stephje(Kan niet wachten op reacties over fouten die ik in deze tekst gemaakt heb hahaa)