Een account opheffen gaat niet altijd zo gemakkelijk


Je account opheffen is zo gemakkelijk niet!

Wanneer je ergens een account hebt aangemaakt, besef je wel, dat je deze niet zomaar kunt opheffen. Ook al beloofd de site van alles, vergeet het maar, bij 2 sites, waar ik schrijf, en 1 GPT site, kan ik mijn account niet opheffen. Eén site heeft dan wel zo geregeld dat ik niet meer bij mijn eigen artikels kan, maar wordt nog steeds betaald voor mijn geschreven artikel.

 

Pas ermee op, weet waar je aan begint!

 

Het lijkt heel mooi, schrijven en er wat mee verdienen. Totdat je erachter komt dat je alleen maar wordt gebruikt en je niet van de site kunt afkomen. Over de GPT site heb ik al meerdere malen geschreven, het opheffen van mijn account bij * kan ik niet, want dan zou ik eerst 10 euro moeten storten. Gelukkig beschikt de site niet over meer informatie dan mijn e-mail adres, maar toch is het vervelend wanneer je ineens dreigmailtjes in je mailadres krijgt, waarin je wordt gesommeerd te betalen. Zelfs concepten van dagvaardingen komen voorbij, niet te geloven, wat er allemaal kan en toegelaten wordt op internet!

 

Zo heb ik ook een tijdje geschreven op *.nl, maar toen ik daar een artikel wilde plaatsen, bleek dat mijn Google adsense account daar niet meer werkte. Er was heel veel misbruik gemaakt door onrechtmatig op eigen advertenties te klikken, dat Google adsense niet meer mogelijk was. Ik kon er wel gebruik gaan maken van hun partnerprogramma, maar dit was ten eerste nogal onduidelijk en ten tweede kon ik deze niet meer bij de oude artikelen plaatsen, die overigens al waren voorzien van allerlei reclame, die waarschijnlijk als extraatje in de pot van de beheerders belandde. Ik besloot mijn artikelen er weg te halen en mijn account op te zeggen. Dat leek eenvoudig: je gaat naar bewerken en zet bovenaan het artikel, dat dit verwijderd dient te worden. Zo haal je al je artikelen weg en je kunt je account opzeggen. Tot mijn verbazing bleven mijn artikelen staan en kon ik nog wel in mijn account, dus herhaalde ik dit een aantal malen. Maar ineens was mijn account niet meer toegankelijk, toch bleven mijn artikelen staan. Na enkele mailtjes, liet ik het de tijd. Maar intussen, al enkele maanden later, zijn mijn artikelen nog steeds on-line op *nl. Dus pas op, dit is natuurlijk onrechtmatig, ik heb mijn artikelen niet aan hen verkocht, dus zullen zij een deel van de opbrengst aan mij moeten overmaken. Hoe dit op te lossen? Een advocaat kan er meer over vertellen.

 

Verder werd ik benaderd om lid te worden van een andere schrijfsite, *nl. Het leek een leuke site, waar geen betaling staat tegenover de schrijvers, maar waar je heel gemakkelijk terecht kunt met je schrijfsels. Toch blijkt maar weer, dat je ook daar niet weg kunt! Je kunt zelfs je artikelen niet zomaar verwijderen, je moet veel handelingen uithalen en daarna je koptekst in concepten zetten, anders blijft je artikel gewoon on-line, of er staat een lege pagina met een koptekst gepubliceerd. Waarom de beheerder niets doet met de vraag om je account te verwijderen is de vraag. Het begin van de schrijfsite leek dan ook een goed begin, maar nu lijkt er weinig meer te gebeuren aan onderhoud en advertenties, de belofte om er een betaalde site van te maken is ook nog steeds niet voldaan en er schijnt totaal geen verandering in de site te komen, die nog lang niet af is. Wel is er zo af en toe sprake geweest van reclamevertoningen, wat betekend dat er toch inkomsten moeten zijn. Maar dat is toch niet mijn eerst vereiste, ik wens mijn account op te kunnen zeggen, wanneer ik dat wil en ik heb daar ook recht op!

 

Al met al, er zal wat meer duidelijkheid moeten komen over hoe bepaalde zaken werken en wat de rechten zijn van schrijvers, die zich maar zomaar overgeven aan schrijfsites, die niet nakomen wat ze zelf in hun eigen reglement hebben vermeld. Het zou beter zijn, wanneer er meer toezicht zou zijn op dergelijke sites en misschien zou het goed zijn, wanneer er een forum zou komen, waarop bepaalde misstanden besproken kunnen worden en hoe dit aan te pakken.

Trek je niets aan van bedreigingen, toch heb ik al een aantal keren flinke bedreigingen gehad, doordat ik een artikel schreef als dit. Daarom heb ik de namen weggehaald, want als iemand zegt dat ik definitief van het world wide web geblokkeerd zou moeten worden, omdat ik in verweer durf te komen en je weet dat ze al je gegevens hebben inclusief je adres, dan maak je wel even pas op de plaats. Toch wil ik iedereen waarschuwen, kijk uit waar je aan begint, want niet alles is vertrouwd. Namen kan ik je geven, maar dan zul je me in een persoonlijke mail moeten benaderen.