×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Dry needling.

Dry needling.


Wat is dry needling en wat is acupunctuur?

Op het moment loop ik bij de fysio voor mijn onderrug. Daar gaat het gelukkig al wat beter mee. Maar ik heb ook last van mijn bil en been, aan de linkerkant. Dus besloot mijn  fysio lady dry needling. Ik had er ooit wel iets over gehoord, niet echt veel, dus ook nooit in verdiept, maar let's dot it! Na wat kraakmomentjes, de massage en de oefeningen ging de naald in mijn bilspier. Nee, daar voelde ik niks van. Totdat ze de naald aantikte, AUW! Dat voelde ik dus wel! Ik heb dit tot 12 keer uit kunnen houden, totdat het zweet me uitbrak, toen moest ik echt stoppen!                    

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek je spieren aanprikt, zodat deze snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. 

Dit is de kleine bilspier die een uitstralings gebied kan hebben die lijkt op hernia en ischias klachten. Dus als er geen hernis gevonden is kan deze spier de boosdoener zijn. Dit is dus ook mijn probleem.

Wat zijn triggerpoints?

Dit zijn microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen of 'knoopjes'. Bij ruim de meeste soorten pijnklachten, zoals rugpijn, schouderklachten en hoofdpijn, spelen ze een belangrijke rol. Echter, die triggerpoints ontstaan niet voor niks. Als je de oorzaak weet, dan kan je er blijvend wat aan doen! 

Mijn fysio heeft bij mij ook eerst de 'knoopjes' behandeld, en ik kan je vertellen dat dit allesbehalve aangenaam is! Ik heb aardig wat getierd, gevolg dat de fysio dit wel leuk vond, ze heeft meerdere malen smakelijk moeten lachen om mij. "ik mag haar wel" ;-) 

Hoe ontstaan triggerpoints?   

 Triggerpoints kunnen ontstaan in allerlei situaties waarin spieren op een onprettige manier worden gebuikt. Samengevat kunnen dit de oorzaken zijn:  

 • Overbelasting van spieren door het herhaaldelijk uitvoeren van één dezelfde beweging, zelfs als ze maar een kleine belasting vergen. 
 • Als spieren langdurig statisch aangespannen worden. (Dit is dus bij mij gebeurd, omdat ik zo'n pijn had in mijn onderrug). 
 • Als spieren gedurende een langere tijd onbeweeglijk of inactief zijn, dit bevordert het verstijven en verzwakken van spieren.  Kan ook bij mij kloppen, want ik dans op het moment minder, juist door de rugpijn).
 • Overbelasting van spieren door kortdurende zware inspanning (b.v. zwaar tillen, sporten, in de tuin werken). 
 • Overbelasting van spieren door een verkeerde houding. 
 • Stress, dit brengt het lichaam in een verhoogde staat van paraatheid. Dit leidt tot een verhoogde spierspanning waardoor triggerpoints sneller kunnen ontstaan. 
 • Plotselinge schokken, valpartijen en botsingen. Scheefstand van wervels.

Wat zijn de gevolgen van triggerpoints?  
 • Een triggerpoint in een spier houdt de gehele spier op spanning. Dit leidt tot een pijnlijke stijfheid en klachten als: stijfheid van nek en schouders, rugpijn, spierkramp, etc.
 •  Door hoge spanning in de spier oefent de aanhechting van de spier (pees) meer trekkracht uit op het bot wat kan leiden tot aanhechtingsproblemen. Bekend zijn de tenniselleboog, een tendinitis aan de schouder en achillespeesklachten.
 •  De hoge spanning in een spier die in stand wordt gehouden door aanwezige triggerpoints, kan tevens leiden tot inklemmen van andere delen zoals bloedvaten en zenuwen.
 •  Tenslotte kunnen triggerpoints vanwege hun afgeleide pijn de oorzaak zijn van hoofdpijn of brandende pijn aan de armen en benen of hoofd en romp.

Hoe worden triggerpoints behandeld?  
 

Triggerpoints kunnen effectief behandeld worden met:  

 - Dry needling / Wet needling.

 - Shockwave therapie.

 - High Intensity Laser Therapy.

 - Acupunctuur.

 - Microstroomtherapie.

Dry needling is een techniek waarbij een zeer dun naaldje door de huid en spier direct in een triggerpoint of spierknoop wordt geprikt. Zo’n triggerpoint of spierknoop is een zeer plaatselijke verharde en pijnlijke plek in een spier, die de oorzaak kan zijn van allerlei pijnklachten. En mijn spier werd getriggerd! Daar kan je zeker van zijn. Het is een vreselijk rot gevoel. Ik voel het als een stroomstootje. Dan voel ik een verkramping en nee, niet fijn. Soms is het echt wel pijnlijk, zeker als de spier samentrekt. 

Wat ik voel?

Als de punt van het naaldje het triggerpoint of spierknoop bereikt, reageert de spier met een local twitch respons: de spiervezels binnen de spierknoop of triggerpoint trekt zich even kortdurend samen. Mijn fysio beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk spiervezels van het triggerpoint los te maken. Afhankelijk van de spier waarin het triggerpoint zich bevindt en het aantal triggerpoints in de spier, kunnen de twitches soms wat heviger zijn. Ik voel dus wel de uitstralende pijn die door het triggerpoint veroorzaakt wordt. Dry needling is absoluut geen pijnvrije behandelmethode,  (Helemaal mee eens!) maar is meestal goed te verdragen, daar deze twitches maar zeer kort aanhouden. Maar, sommige twitches zijn wel heftig. Ik denk dat het ook wel er aan ligt hoeveel spanning er op de spier staat. 

We gaan hier wel net zo lang mee door, totdat het over is. Dit zal verholpen moeten worden. Als is het alleen maar dat ik weer kan gaan dansen. 

De informatie kan je hier verder lezen. Er is zoveel informatie over de andere methodes. Ik wist niet dat het bestond. Bij "hoe worden triggerpoint behandeld?" staan ook de linken naar de website en uit de uitleg daarvan. 

 


Creatief met Gea
Ik heb drie behandelingen gehad, tot ik flauwviel van de pijn. Mijn therapeut probeerde het voor de spierreuma maar dat was geen goed idee :-(
26-03-2017 13:47
26-03-2017 13:47 • 1 reactie • Reageer
sylbibj
Ohh jeetje, dat is minder! Wat kunnen ze nu nog doen dan? En ja, ik kan het helemaal begrijpen dat je bijna flauw viel...
26-03-2017 13:48
26-03-2017 13:48 • 1 reactie • Reageer