×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Ode aan de E-nummers

Ode aan de E-nummers


Wie gisterenavond 11 april 2017 naar Pauw heeft gekeken konden zien dat Rosanne HERTZBERGER aan tafel zat. Rosanne is een microbioloog en columniste voor NRC.

Bij Pauw had zij het dus over de E-nummers. Volgens haar zijn dat de stofjes die voedselfabrikanten mogen toevoegen aan hun producten om die langer houdbaar, lekkerder of mooier te maken. 

Ik heb echt genoten van haar verhaal en om wie zij is. Ze is eerlijk en uitbundig. Ze verteld je hoe het is, en ze heeft al veel kritiek gekregen van de gezondheidsgoeroes. Maar zegt ze, "dat kan me niks schelen" En gelijk heeft ze natuurlijk. 

Net als ik doe ik niet mee met al die hypes over E-nummers zoeken in de winkel. Ik weet nog wel, melk mocht niet meer, melk bevat verzadigd vet en volle melk en melkproducten werden om die reden gezien als een risico voor hart- en vaatziekten. Maar melk en melkproducten zijn juist een belangrijke bron van vitamine B12.

Iedereen moet omgaan met wat zij of hij denkt over de gezondheid, en de veranderingen wat voedsel betreft. Ik veroordeel niemand. 

Als jij geen melk zou drinken, dan moet het allemaal uit die groenten en noten komen. Voor 1 gram calcium moet je 1 kilo broccoli eten, een halve kilo boerenkool, of bijna een halve kilo amandelen. Ik denk niet dat dit de bedoeling is en of je dit wel zou willen elke dag? Als je geen zuivel eet, dan zul je flink meer vlees, vis of eieren moeten gaan eten om toch aan je dagelijkse behoefte te voldoen. Maar was vlees nou ook niet goed? Of, eieren? Ohh en kaas! Oh my gosh! En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ook de wetenschap heeft dus geen duidelijk antwoord op de vraag of melk goed of slecht is. Ik heb altijd melk gedronken, ik ben er van huis uit mee opgegroeid. Ik ben er echt niet slechter van geworden hoor. 

Rosanne is na haar studie in Delft en Leiden stage gaan lopen  bij Nestlé, het grootste voedselbedrijf ter wereld. Nu is zij een microbioloog en weet van wanten. Volgens haar is de E-nummers zo uitvoerig gecontroleerd, getest en veilig bevonden. Kleurstoffen is niet erg volgens Rosanne. Weet je wat er gebeurt als je een paar zakken M&M’s aan een testrat voert? Dan wordt hij ziek. Niet van de kleurstoffen, maar van de suiker. Na een paar dagen begint het basale bloedsuiker van een rat al te stijgen en raakt zijn lichaam immuun voor insuline, het voorstadium van diabetes. 

Ik vraag mij ook af waarom iedereen inderdaad zo aan het hyperen is de laatste jaren over dit alles. Ik ben altijd blijven eten wat ik wil eten, ik heb mij er niks van aangetrokken. Ik ben dol op kaas, ook op melk, maar daar ben ik nu allergische voor. Maar ik eet en drink alles. 

Wat Rosanne ook over de kleurstoffen zegt is; "We gaan niet dood aan kunstmatige kleurstoffen of aan genetische gemodificeerde ingrediënten. We gaan dood aan hyperbiologische, organische, natuurlijke stoffen zoals suiker, zout, vet, tabak en alcohol" 

En ja! Ik ben dol op M&M's. En eet die dus ook.  Yam Yam....

Quote

‘E-nummers zijn geen vergif’

 Rosanne Hertszberger

E-nummers

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. E-nummers kunnen worden gewonnen uit de natuur of kunstmatig worden gemaakt in een fabriek. Als in een product E-nummers zijn gebruikt, dan staat de naam van de stof of het E-nummer op het etiket.

Er zijn verhalen in omloop die mensen waarschuwen voor E-nummers, omdat deze schadelijk voor de gezondheid zouden zijn. Deze verhalen zijn vaak gebaseerd op verkeerde conclusies en onzorgvuldige onderzoeken. 

Hoe dat kan en hoe onderzoek werkt in de voedingswetenschap, lees je hier


An
Mooie blog ik deel
06-07-2017 08:19
06-07-2017 08:19 • Reageer
Vinception
Hele interessante blog! Ik vermijd zelf E-nummer 410 (johannesbroodpitmeel) maar dit is alleen omdat ik er echt heel erg benauwd van word. Bij alles wat ik at waar dat in zat, kreeg ik ontzettend last van mijn keel, mijn tong verslapte en ik werd benauwd. Zolang ik het vermijd heb ik er geen last van, dus vermijden kan geen kwaad. Voor de rest eet ik wel gewoon alles :)
12-04-2017 20:36
12-04-2017 20:36 • 1 reactie • Reageer
sylbibj
Als je er echt heel veel last van hebt, zeker vermijden! Ik heb eigenlijk totaal geen problemen met E-nummers, zover ik weet dan ;-)
13-04-2017 00:51
13-04-2017 00:51 • 1 reactie • Reageer
Piteke van der Meulen
Met interesse gelezen, ik ga de komende jaren echt voor zo puur mogelijk eten en zo weinig mogelijk tot geen E nummers erin. Terug naar de basis en de natuur. Heerlijk!
11-04-2017 16:17
11-04-2017 16:17 • Reageer
casapapusilor
Wat ik tegen heb op al die E-nummers is dat ze vaak toegevoegd worden om een product iets extra's te geven, een mooi kleurtje of een ander smaakje. Een van de vervelende kanten daarvan is dat mensen gewoon niet meer weten hoe iets echt smaakt. Yoghurt met verse aardbeien is niet mooi roze en smaakt ook heel anders dan de meeste kant en klare producten. Waarom? Volkomen overbodig. Over de schadelijkheid valt te twisten. In kleine hoeveelheden vaak ongevaarlijk, maar als het om grotere hoeveelheden gaat kunnen er wel degelijk risico's aan kleven. En met de enorme hoeveelheden toevoegingen is het bijna niet bij te houden hoeveel je binnen krijgt.
11-04-2017 11:46
11-04-2017 11:46 • 2 reacties • Reageer
Marc Capriccio
Ik geef je volkomen gelijk met je beredenering.
11-04-2017 18:59
11-04-2017 18:59 • Reageer
sylbibj
Yoghurt met verse aardbeien bestaan ook niet in een pakje. Als je zelf je yoghurt heb en daar dan jouw aardbeien bij doen, dan is het vers, anders niet.
11-04-2017 11:48
11-04-2017 11:48 • 1 reactie • Reageer
lekkerereceptenvoor2
Alle E-nummers zijn Europees goedgekeurde nummers. Iedereen moet weten wat ze in hun giecheltje willen stoppen. Maar ik mijd veel kant-en-klare pakjes. Alles is haast onmogelijk.
11-04-2017 11:40
11-04-2017 11:40 • 1 reactie • Reageer
sylbibj
Maar niet alle kant en klare pakjes zijn slecht. Dat is ook wat ze aangeeft. Een tomaat? zelfs die wordt gemanipuleerd, ook al weten de mensen dat niet. Dus is het vers? Nope, ook niet.
11-04-2017 11:49
11-04-2017 11:49 • 1 reactie • Reageer
Blogs van Linda
Ik probeer zoveel mogelijk Aspartaam (E951), Aceculfaam-k (E950) en MSG (E621) te mijden. Niet dat ik alle etiketten nalees, want dat is onbegonnen werk. Maar ik gebruik in ieder geval geen light/zero producten en vaak van sauzen de goedkoopste merken. Bijv. curry, bij de duurdere zitten er veel meer toevoegingen en zoetstoffen in ipv suiker.
11-04-2017 11:19
11-04-2017 11:19 • 1 reactie • Reageer
sylbibj
Klopt helemaal. Light doe ik al helemaal niet, aan want het is geen light..allemaal bullshit ;-)
11-04-2017 11:37
11-04-2017 11:37 • Reageer
_PetitCorbeau_
Ik ga E nummers niet verbannen, maar ik probeer ze zoveel mogelijk te vermijden
11-04-2017 11:11
11-04-2017 11:11 • Reageer
Ingrid Tips en meer
Ieder lichaam is anders en reageert anders op stoffen. Wat voor de een onschadelijk is, is dat voor de ander wel. Ook natuurlijke stoffen kunnen schadelijk zijn (suiker zoals je zelf al noemt). Alle light-producten mijd ik, omdat ze aspartaam bevatten. In kleine hoeveelheden op zich niet schadelijk, maar iemand die 2 liter cola-light per dag drinkt loopt wel gevaar. Aldus mijn huisarts over aspartaam (welk ik aantrof in een antibioticakuur en zodoende navraag deed destijds).
11-04-2017 11:09
11-04-2017 11:09 • 1 reactie • Reageer
sylbibj
Zoals de Amerikanen zoveel cola drinken, Waarom zijn zij zo dik? Niet door het eten maar door de cola die ze alle dagen drinken.
11-04-2017 11:36
11-04-2017 11:36 • 1 reactie • Reageer