Tutorial: een afbeelding overtekenen

Tutorial: een afbeelding overtekenen


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Tekenen is iets wat ik graag beter zou kunnen. Aangezien enkele lieve mensjes hier mij aangespoord hebben om er gewoon aan te beginnen, omdat dat de beste manier is om goed te worden met tekenen, is dat ook wat ik heb gedaan. In deze blog wil ik jullie dan ook tonen hoe ik te werk ga.
Ik heb besloten eerst een tekening over te tekenen, op die manier kan ik misschien wat met verschillende stijlen werken en zo aanvoelen wat me het beste ligt. Zodra ik geen examens meer heb en dus meer tijd heb, ga ik wat meer leren vanaf scratch te werken zelf. Misschien dat ik daar ook wat tutorials over online zet. Aangezien het voor mij ook een ontdekkingstocht is, kan ik misschien mijn stap voor stap vergaarde kennis met jullie delen. 

Vandaag ga ik het dus hebben over hoe ik een tekening overteken. Ik toon jullie hoe ik dat online doe, maar het principe geldt hetzelfde op papier. Als je de afbeelding uitprint kan je dus ook gewoon rasters tekenen zoals ik hier doe met paint. Laten we erin vliegen!

Stap 1: Kies een afbeelding

Dit is een logische stap natuurlijk. Het is best essentieel eerst een afbeelding te kiezen voor je er eentje over kan tekenen. Het leuke hier is dat je gewoon op zoek kan gaan naar dingen die je zelf leuk vindt. Hou je van paarden, katten, een bepaalde serie of film,... Er zijn altijd wel afbeeldingen te vinden. Ik raad je wel aan om als beginner op zoek te gaan naar een tekening of cartoon. Van een foto overtekenen is moeilijker, want je hebt geen lijnen van een kunstenaar om na te doen. Een foto is veel gedetailleerder en dus moeilijker over te tekenen. Zelf heb ik deze afbeelding gekozen van de zeer getalenteerde natalico op DeviantArt.

Stap 2: Teken rasters over je tekening

Je wil je tekening in gelijke delen verdelen om het zo makkelijker te maken jezelf te oriënteren bij het overtekenen. Het is duidelijker om te zien waar je moet beginnen en hoe groot je dingen moet tekenen om het op je blad te laten passen. De afbeelding hieronder toont hoe je einduitkomst eruit moet zien. Geen zorgen, ik leg jullie meteen even uit hoe je dat met Paint (een programma dat bijna iedereen wel op zijn/haar computer heeft staan) makkelijk kan doen.

Open je afbeelding in Paint. Dit kan je doen door je afbeelding op te slaan op je computer. Vervolgens ga je naar de map waar je die hebt opgeslagen en klik je met je rechtermuisknop op de afbeelding. Kies: 'openen met.." en klik vervolgens op Paint.
Nu zie je bovenaan je pagina twee tabs, namelijk Start en Beeld. Ga naar Beeld en vink daar linialen en rasterlijnen aan. Zoals je ziet heeft je afbeelding nu automatisch al rasters, maar die zijn zeer klein en daarom niet zo praktisch om mee te werken. Om die reden zullen we zelf rasters aanbrengen. 

Ga terug naar de tab Start en klik daar het lijntje aan bij de vormpjes die je kan kiezen. Nu moet je even kijken hoe je je afbeelding het best kan verdelen. Ik heb ervoor gekozen om mijn vierkantjes 5 blokjes groot te maken. Op die manier kwam ik elf blokjes in de breedte uit en 15 in de lengte. 
Om de (verticale) lijnen te tekenen klik je gewoon eenmalig helemaal bovenaan je pagina - dit wel op de juiste afstand natuurlijk (5 blokjes in mijn geval)- en vervolgens klik je helemaal onderaan de afbeelding een tweede maal. Zo wordt je lijn getrokken. Let er dus wel op dat je lijn recht is. 

Het kan ook makkelijker zijn om nummers aan je raster toe te voegen. Dit kan je met de hand doen door op het potloodje te klinken bij Extra (ook onder Start) of door op de A te drukken bij Extra. Met de hand gaat sneller, maar ziet er slordiger uit. Via het A-icoontje kan je typen, wat er netter uitziet, maar het is vaak moeilijker het boven de juiste lijn te krijgen.

Stap 3: Breng eenzelfde raster aan op je papier

Nu is het belangrijk dat je eens kijkt naar de afmetingen van je papier en het aantal blokjes dat erin moeten passen. Zelf zag ik dat ik net niet genoeg plaats zou hebben als ik mijn blokjes 2 cm breed maakte en dus heb ik gekozen voor 1,5 cm. Als je het echter niet erg vindt dat een deel van de tekening er niet op staat en je gewoon je blad gevuld wilt hebben, kan je dit anders doen natuurlijk. Bedenk dus zelf een beetje wat je exact wilt en hoe je dat het beste kan bereiken.

Stap 4: Begin met overtekenen

Probeer eerst nog niet teveel in detail te gaan. Zoek de belangrijkste lijnen en teken die over. De vakjes kunnen je heel erg helpen om ervoor te zorgen dat je qua proporties ook goed uit komt. Als ik zonder rasters probeer over te tekenen dan is mijn tekening plots te smal of te breed of ben ik zo groot begonnen dat haar gezicht er toch niet volledig op blijkt te passen. Door met rasters te werken voorkom je zulke fouten tot je goed genoeg bent in tekenen om het zelf wat meer aan te voelen. 
Hieronder laat ik jullie zien wat ik tot nu toe heb getekend. Ik heb nog geen tijd gehad de tekening af te werken, maar dit geeft al een goed idee lijkt me. Zodra de tekening af is, zien jullie meer.

Stap 5: Weg gummen van het raster

Zelf ben ik van plan om met pen over mijn potloodlijnen te gaan die ik wil houden. Op die manier heb ik een laag die ik niet meer weg kan gummen. Vervolgens kan ik voorzichtig - om kreuken te voorkomen- het raster beginnen weg gummen. Je kan ook de afbeeldingen harder tekenen met je potlood en dan heel voorzichtig beginnen gummen. Dit zal natuurlijk meer werk kosten, maar op die manier hoef je niet overal met pen overheen te gaan. Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.8 / 5 (11 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Ziet er goed uit! Ik kan voor geen meter tekenen (heb gelukkig ook geen ambities die kant op
| 22:19 |
Dankje! Haha, zelf ben ik er ook niet goed in, maar misschien ooit toch met oefening ;p
| 22:23 |
Hahaha precies
| 22:32 |
Als ik dit zie heb ik spijt dat ik geen laptop heb
| 08:17 |
Op de computer kan dit ook gewoon toch? :)
| 10:03 |
Heb geen pc/laptop
Enkel men telefoon
| 11:29 |
Mooi uitgewerkte uitleg! Zo tekende ik vroeger lijntjes op een echte foto en dan grotere hokjes op het tekenvel.
| 09:58 |
Ja het is inderdaad nuttig om te vergroten of verkleinen ook :)
| 10:06 |
Precies :) Voor de beginneling is 1 op 1 wel leuk.
| 10:14 |
Och ja, Ingrid toch, waarom per se alleen voor een beginneling :) Het is gewoon heel leuk, klein of groot maakt niet uit!
| 10:14 |
Haha, inderdaad :)
| 11:49 |
Ik had het anders moeten formuleren, namelijk: Om het te leren is als basis 1 op 1 handig.
| 11:52 |
Jaren geleden dat ik getekend heb. Vind er nu niet meteen ruimte voor. (Ik probeer te tekenen met woorden.)
| 17:37 |
Snap ik. Dat is ook een zeer leuke en waardevolle hobby :)
| 14:21 |
knap hoe je het uitgelegd hebt
| 21:10 |
Dankje! :)
| 10:02 |
handige tips, ga het zelf ook proberen
| 18:20 |
Leuk! :3
| 20:37 |
Mooie blog ...Ik heb het zelf nooit zo gedaan ik heb gewoon via stap voor stap teken boeken het geleerd ....Leuke Blog groetjes an
| 18:08 |
Dankje. Ja, iedereen leert het wat op zijn eigen manier natuurlijk, maar dit is maar het begin. Ik ben van plan meer een stap voor stap manier te gaan volgen zodra ik meer tijd heb (na mijn examenperiode dus).
| 20:14 |
Komt vast goed ;)))
| 21:50 |
Goede tips, ik werk zelf inderdaad ook met rasters voor mijn schetsen, en ook zeker als beginnend tekenaar is dit een hele goede manier om een inzicht te krijgen in de verhoudingen, de blokjes geven je als het ware houvast en zekerheid.
Totaal iets anders, mar gewon een tussendoors idee: Wat ik in het begin ook veel gedaan heb is een kijkoefening: een simpel plaatje kiezen, 30 tellen kijken wat je ziet en dan, zonder naar je papier te kijken, enkel naar je afbeelding, beginnen met tekenen. Na 6 of 7 zal het je verbazen hoe veel gevoel je krijgt voor de verhoudingen en hoe goed je hebt leren kijken.

Heel veel plezier met het tekenen en wat jouw manier ook is om het te leren: het moet vooral leuk zijn! Elke tekening is een nieuw verhaal en een flinke commitment, dat zul je merken. Have fun!
| 11:03 |
Dankje! Oh, dat klinkt als nogal een uitdaging, zo zonder naar je blad kijken tekenen. Misschien dat ik binnenkort daar eens mee begin dan, maar eerst deze afwerken ^^
Ja ik merk al dat er heel wat werk kan kruipen in zo'n tekening, dankje :)
| 11:09 |
Wat een leuke tutorial !
| 23:31 |
Dankje
| 10:21 |
Poeh, wat een werk en vaak helemaal niet nodig. Een raster heeft eigenlijk alleen maar zin als je je tekening gaat vergroten. Blijf je bij hetzelfde formaat, dan kun je de tekening op een lichtbak ( een bak met een matte glazenplaat en een sterke lamp er onder) overtrekken. Zo'n lichtbak is zelf ook goed te maken. Heb je die niet dan kun je je voorbeeld en je tekenpapier over elkaar op een raam plakken. Meestal komt er dan van buiten voldoende licht om de onderste tekening door het blanco vel te kunnen zien.

Wanneer je regelmatig tekeningen wil vergroten kun je een raster maken van een stevig kartonnen of houten frame waarop je bijv. heel precies om de twee centimeter een klein spijkertje slaat. Stevig, niet rekend draad om de spijkertjes en klaar is je raster dat je dan steeds weer kunt gebruiken.
| 16:40 |
Maar ik wil net vermijden zo'n lichtbak te gebruiken omdat ik het gevoel heb dat ik er zo meer uit leer. Ik ben van plan de rasters stilaan groter te maken, tot ik de tekening zelf kan maken. Gewoon over de lijnen heen tekenen voelt niet echt als veel vooruitgang als je beter wilt leren tekenen vind ik, maar misschien dat het uiteindelijk op lange termijn ook even goed werkt.
| 17:09 |
Als je echt wilt leren tekenen kun je beter gewoon uit de vrije hand tekenen (eventueel naar voorbeeld), Gebruik goedkoop papier, bijv. printerpapier en maak een aantal vlugge schetsen. Kies daar de beste van en werk die eventueel verder uit. Gebruik verschillende potloden ( HB, 2B, 4B) kleurpotloden, viltstiften, etc. en kijk wat het materiaal doet. Op die manier denk je aanvankelijk misschien minder resultaat te boeken maar op termijn leer je veel beter kijken en ook je eigen stijl vinden.
| 17:20 |
Ik merk gewoon dat dat niet werkt voor mij en deel dus even de manier waarop ik het doe. Zodra ik iets probeer uit mijn hoofd te tekenen geraak ik zo gedemotiveerd dat ik in geen maand geen potlood meer wil aanraken. Mijn neef van 3 kan dan zelfs beter tekenen.
| 21:37 |
Ik bedoel niet dat je niet met andere tekeningen als voorbeeld mag tekenen. Dat is zeker een goede oefening. Maar door het overtrekken beperk je jezelf en leer je veel minder. Tekenen (en schilderen) is voor het grootste deel KIJKEN. Kijken en zoeken naar vormen, lijnen, verdelingen. Natuurlijk is ieder gezicht verschillend, maar de uitgangsvorm is een ovaal. De ogen bevinden zich op precies op de helft. Het onderste gedeelte verdeel je in drieën, het puntje van de neus bevindt zich op de bovenste van die twee lijnen en het midden van de mond op de onderste lijn. Dan heb je al direct de goede verhoudingen en kun je (met behulp van je voorbeeld) de vormen tekenen. De tekening die jij als voorbeeld genomen hebt wijkt daar op bepaalde punten vanaf. De oren zitten bijv. onnatuurlijk hoog. Dit soort tekeningen zijn fantasietekeningen. Niets mis mee, maar je leert daarmee niet hoe een gezicht echt in elkaar zit en zal er dus ook nooit een gelijkend portret mee leren tekenen. Dat hoeft overigens ook niet, je kunt ook fantasiefiguren blijven tekenen maar juist door eerst de basis te leren en te ZIEN waarin de fantasietekeningen daarvan verschillen kun je die effecten opzettelijk leren gebruiken om een bepaalde gezichtsuitdrukking te maken of een effect te bereiken. Daarmee wordt een tekening direct een creatie van jezelf en niet langer iets na getekends.
| 08:49 |
"Zodra ik geen examens meer heb en dus meer tijd heb, ga ik wat meer leren vanaf scratch te werken zelf"
Dit heb ik even uit de tekst gehaald en ga ik wat verduidelijken, want ik snap dat je dat niet kan weten aan de hand van hoe ik het hier gezegd heb. Ik ben van plan echt de basics te gaan opzoeken en via die manier dat jij beschrijft te leren tekenen. Ik zit nu alleen nog in mijn examenperiode en wil me vooral even focussen op plezier en ontspanning. Ook is het niet zo dat ik per vakje teken ofzo. Ik gebruik wel degelijk de volledige lijnen en dergelijke, maar de rasters helpen me om beter uit te komen (met overtekenen dan, zodra ik zelf teken wat ik in mijn hoofd heb, zal dat wel zonder kunnen natuurlijk).
| 20:17 |
Meis doe waar jij je het beste bij voel .maar casapapusilor heeft wel een punt zo als zij het hier uitlegd leer je echt meer van ...Het is in het begin heel moeilijk maar als je deze techniek vaker oefende zul je merken dat je het steeds beter af gaat ...groetjes An
| 18:14 |
Wauw superslim om dat zo te doen met die rasters, ik denk dat hij erg mooi word !
| 14:51 |
Dankje! ;3
| 15:59 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen