Tot hoever gaan we in de thuiszorg?

Tot hoever gaan we in de thuiszorg?


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Sinds november werk ik in de thuiszorg. Dit werk geeft veel voldoening, maar dit is niet altijd het geval. Mensen die het zelfde werk doen als mij weten: tijd is geld! Serieus waar. Mensen krijgen zorg naar een bepaalde indicatie. Hoe hoger de indicatie, hoe hoger de kosten, hoe meer recht op uren zorg. En daar moet ik nog aan wennen.

Vandaag had ik weer zo'n momentje dat ik even niet wist wat het beste was om te doen. Ik kwam namelijk vanmorgen vroeg aan bij een meneer met een stoma. Deze stoma had gelekt en heel zijn bed was vuil. Heel vervelend. Zijn indicatie houdt in dat wij alleen de ochtend bij hem komen om te wassen, aankleden, scheren en de stoma te verzorgen. Deze handelingen zijn omgerekend in kosten, en hier betaald hij voor. Dus niet voor het bed verschonen. 

Na zijn ochtendzorg vroeg hij me: 'zou je dan nu ook mijn bed willen verschonen?'. Ik vertelde hem dat dit niet mijn taak is en hij daar huishoudelijke hulp voor moet inschakelen. Hij antwoordde dat de huishoudelijke hulp dinsdag al was geweest en vandaag niet langs kwam. Zijn vader woont bij hem in het appartement, maar is slecht ter been. Dus op de vraag of zijn vader het bed niet kon verschonen kreeg ik het antwoord: 'heb je die man wel eens zien lopen, deze klusjes kan hij echt niet meer'. 

'Ja...En nu?' dacht ik. Het was half 8 in de ochtend, heel het beddengoed was vuil, een beperkte man die zijn was niet zelf kan doen en geen huishoudelijke hulp. Ik heb hem het advies gegeven om hulp te vragen aan de buren of andere familie.  Bij het verlaten van het appartement voelde ik me niet voldaan. 

Hoe gaan jullie hiermee om? Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.5 / 5 (22 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Daar hoef ik niet over na te denken. Doen! Ik zou het zelfs in de wasmachine gestopt hebben. Hoe vaak komt het voor?
| 09:12 |
Zo te zien maken veel mensen het zelfde mee, te gek voor woorden eigenlijk...
Bedankt voor alle reacties!
| 16:31 |
Ja vreselijk dat dit zo moet, heb er ook regelmatig mee te maken maar ik verschoon dan toch dat bed heel vlug.
| 22:32 |
Een vriendin van mij loopt hier ook heel erg tegen aan ik zal het met haar delen
| 14:01 |
Ik sluit me aan bij Marjoleine... En het is 10 minuutjes werk, toch... Of in elk geval zijn bed afgehaald en de boel laten luchten en het beddengoed even in de wasmachine gedaan. Kleine moeite, groot plezier.
| 12:23 |
Ik had toch zijn bed verschoond. Niet volgens regels, maar wel in overeenstemming met mijn geweten en gevoel
| 11:23 |
Deze man zijn bed had ik wel verschoond, al moest ik wat later bij de volgende persoon aankomen.
Ongelukjes gebeuren nu eenmaal, kan die man ook niet aan doen.
Hij schaamde zich waarschijnlijk nog eens keihard omdat zijn bed vuil was en te vragen of je zijn bed wou verschonen.

En ja, ook ik heb in de zorg gewerkt. Nu moet ik zelf wachten tot er zorg voor me komt en schaam me kapot om dingen te vragen.
| 11:15 |
Ik begrijp je dilemma. Ik heb zelf ook in de wijk gewerkt. Het kwam regelmatig voor dat ik meer deed dan wat er geïndiceerd was. Als ik er extra tijd voor registreerde, werd het er net zo snel weer afgehaald. Ik vond het verschrikkelijk om mensen in bepaalde situaties achter te laten. En deed veel hoognodige dingen buiten mn werk om. Ik ben er om deze redenen dan ook mee gestopt.
| 08:05 |
Ik vind het belachelijk dat er zo met mensen moet worden omgegaan die het zelf blijkbaar niet kunnen.
| 08:04 |
Ik werk ook in de thuiszorg, en zou wel zijn bed verschonen en extra tijd registreren...
| 07:16 |
Ik zou het bed hebben verschoond. Zo was ik niet weggelopen. Dat is 5 minuten werk. Ik weet het, je moet een tijdschema volgen. Maar dag, je werkt met mensen niet met robotten. En dat ben je zelf ook niet.
| 06:58 |
Ja dit zijn natuurlijk moeilijke situatie's hè :/ Ook als huishoudhulp mag je bepaalde zaken niet doen dus ik begrijp je...
| 06:45 |
Ik heb in zorg als bijbaan schoongemaakt. En ik schrok hoe vies de kamers waren en de badkamers. Ik weet niet wat de verzorging betreft hoe het was, maar ik neem wel dat die altijd goed is. Mooi blog, zeker het delen waard.
| 06:13 |
Het volk is vergeten hoeveel, macht het heeft, Als we werken en gezond zijn tellen we mee, maar als ons iets overkomt kunnen we zo maar in de zelfde situatie zitten.De wetgeving moet veranderen. Onze ouders hebben hun leven lang hard gewerkt, en worden nu in de steek gelaten, doordat de zorgwet niet voldoet.De hulpverleners zelf zijn er ook niet blij mee, en komen noodgedwongen in dit soort situaties.
| 06:06 |
Voor zover ik weet, als je het doet en er schiet bijvoorbeeld wat in je rug, hang je zodra ze verhaal halen. Zowel bij verzekering als bij werkgever. Ik krijg ook regelmatig thuisverpleging over de vloer, en ongeacht wat er gebeurd, ik zou ze nooit vragen van hun werkpatroon af te wijken. Mes snijdt namelijk aan 2 kanten. Je niet slecht voelen hierover. Het hoort er bij.
| 02:40 |
Lijkt me heel lastig. Ik zou zeggen alsnog helpen, maar ik werk niet in de thuiszorg... Ik kan begrijpen dat de druk hoog is, wat heel raar is eigenlijk :(
| 02:14 |
Ik heb bijna 23 jaar in de thuiszorg gewerkt maar heb nog nooit het iemand zo laten zitten.
Soms moet je eens iets meer doen dan wat geïndiceerd is.
| 00:36 |
Ja dit is moeilijk, hoe ver mag en kun je gaan!
Adviseren voor meer thuis hulp en eventueel zelf even helpen met dit contact.
Wel heftig he want je laat zo iemand ook niet in een vies bed slapen.
| 00:21 |
Oei ik zou meer doen dan mag. Tot op een zekere hoogte.
| 00:19 |
Goed stukje. Op de voorkant gezet.
| 00:18 |
ik zou het wel gedaan hebben maar duidelijk aangeven dat hij hiervoor
andere hulp moet zoeken en dat je het nu voor 1 keer zou doen
maar ik snap het wel
| 18:25 |
Ik ben een vrijwilliger in de zorg ook. Heel mooi en dankbaar werk. Maar wel heftig om te zien hoe moeilijk de ouderen het hebben en hoe weinig hulp ze krijgen. Daarom zal ik dit werk nog wel een tijdje doen denk ik :-) ze hebben hard mensen en vrijwilligers nodig!
| 17:54 |
Ik heb ook in de thuiszorg gewerkt maar dit is een noodsituatie en ik had het wel gedaan.

Maar ik snap je dilemma hoor. Dit is echt zo erg.
| 17:35 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen