×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Eerste les doofblindheid

Eerste les doofblindheid


Gister heb ik mijn eerste les doofblindheid gehad. Ik vond het heel erg bijzonder. We kregen natuurlijk eerst wat uitleg over wat de module precies inhield, maar daarna begonnen we meteen met een experiment. Iedereen moest zijn oordopjes indoen en kreeg een hele grote koptelefoon en een blinddoek die je op moest doen. Dan moesten we wachten tot we op onze schouder getikt werden. Op dat moment zou er iets voor je op tafel staan en mocht je gaan voelen. Bij mij duurde het vrij lang voordat ik op mijn schouder getikt werd. Het voelde wel als 20 minuten maar achteraf werd me gezegd dat het ongeveer 8 minuten had geduurd. Ik vond het best wel intens om alleen maar met jezelf bezig te zijn. Je krijgt zo weinig informatie als je niks ziet en niks hoort, dus zal je het met je andere zintuigen moeten ontdekken. Ik kan helaas niet zeggen wat er voor mij op tafel stond omdat dit experiment ieder jaar wordt uitgevoerd bij mijn opleiding en het de bedoeling is dat het dus een geheim blijft, dat is natuurlijk ook leuker voor de volgende klas met tweedejaars studenten. Wat ik je wel kan vertellen is hoe ik het ervaren heb. Ik vond het best spannend in eerste instantie omdat je dus helemaal afhankelijk bent van iemand anders. Je moet diegene voor 100% kunnen vertrouwen. Daarnaast was ik me veel bewuster van wat ik voelde zoals jeuk of koude/warme lucht en merkte ik ook dat ik me bewuster werd van wat ik rook. Dit was ook heel grappig om te merken omdat je normaal gesproken niet iets identificeert door te ruiken, maar door ernaar te kijken.


Na het experiment gingen we nog een documentaire kijken over doofblindheid. Dit vond ik ook heel interessant. Je hebt namelijk 4 soorten doofblinden. Mensen die doof-blind zijn geboren, mensen die doof zijn geworden en later ook blind erbij ( vaak mensen met het syndroom van Usher), mensen die blind zijn geboren en daarna ook doof zijn geworden, en mensen die op latere leeftijd doof en blind worden ( ouderdomsdoofblindheid). Ook denken mensen vaak dat doofblinden voor 100% doof en blind zijn maar dat is lang niet altijd zo. Wanneer val je dan in de categorie doofblind? Als je zichtverlies niet kan compenseren met je gehoor, of je gehoorverlies niet kan compenseren met je zicht.

In deze documentaire werden 4 personen gevolgd. 1 jongen die doofblind geboren was. Dit vond ik erg heftig om te zien. Hij reageerde eigenlijk alleen op lichamelijke prikkels zoals water op de huid of aanrakingen. De tweede persoon was een jongen die heel beperkt kon zien en daarnaast ook aan 1 oor heel beperkt kon horen. Deze jongen ging naar een bepaalde school waar ze hem wel wat dingen konden leren. Zo had hij bijvoorbeeld bepaalde voorwerpen die ergens voor stonden. Een voorwerp betekende bijvoorbeeld fietsen en een ander voorwerp schommelen. Deze voorwerpen kreeg hij dan in een bepaalde volgorde in zijn handen om hem duidelijk te maken wat ze die dag gingen doen en in welke volgorde. Al na een week begreep de jongen het en op het moment dat het buiten regende wilde hij allebei de voorwerpen niet aanpakken omdat hij begreep dat hij niet in de regen kon schommelen of fietsen. Heel bijzonder om te zien op welke manier de jongen leert en informatie vergaart. De derde persoon was een man die rond de 50 was en vroeger wel had kunnen horen en dus ook had geleerd om te spreken maar nu erg beperkt was in zijn spraak omdat hij alweer een tijd doof is. Zijn spraak was erg langzaam en hij spraak met een hele ronde mond. Toch was hij wel te verstaan alleen kan hij jou niet horen en ook niet zien. Hij had een vrouw die in een centrum voor doofblinden werkte en zij communiceerde met hem door middel van een alfabet in de handen van de man. Dat heet tactiele gebaren. Dit zou ik zelf ook heel graag willen leren dus komt weer op mijn bucketlist te staan. Deze man kon nog best veel maar was wel heel afhankelijk van zijn vrouw en stiefdochter. Hij had namelijk ook een werkplaats. Zijn stiefdochter bleef altijd in de buurt als hij daar ging werken, want stel dat hij iets liet vallen, dan zou hij het zelf niet meer terug kunnen vinden. De laatste vrouw wat op latere leeftijd doof en blind geworden. Zij sprak heel erg duidelijk en zag nog wel vaag verschillen in kleur. Zij had een blinde geleide hond die haar hielp zich te verplaatsen. Toch werd ze wel steeds onzekerder in het naar buiten gaan omdat ze een keer in de metro had gezeten en bij de verkeerde halte was uitgestapt. ze telde de haltes altijd maar waarschijnlijk was er een verandering omgeroepen waardoor de metro 1 keer vaker of juist 1 keer minder zou stoppen. Doordat zij dit niet kon horen is zij bij de verkeerde halte uitgestapt. Ze wist dat het normaal ongeveer 12 stappen naar rechts was om bij de trap te komen. Ze zetten 12 stappen en vroeg haar hond om de trap te zoeken, alleen de hond bleef maar rechtdoor lopen. Toen wist ze dat dit niet klopte. Ze begon te twijfelen of het niet 12 stappen naar links was in plaats van naar rechts dus draaide ze zich om en ging terug de andere kant op. Ze liep een heel stuk naar links tot opeens haar hond voor haar sprong en stil bleef staan. Toen wist ze dat het mis was. De hond doet dit namelijk alleen om aan te geven dat je niet verder kan of mag lopen omdat het gevaarlijk is. Ze was dus bijna het spoor van de metro op gelopen. Toen wist ze echt niet meer wat ze moest doen en heeft ze om hulp gevraagd. Ze heeft gezegd: Hallo als hier iemand is, ik ben doofblind en ik ben verdwaald, wil iemand mij helpen? Kan iemand me bij mijn arm pakken? Het heeft bijna 40 minuten geduurd voor iemand haar hielp. Waarschijnlijk hebben mensen wel gevraagd of de vrouw hulp nodig had maar niet beseft dat ze niet kon horen omdat ze zelf zo duidelijk sprak.

Ik vond de les super interessant en ben benieuwd wat we nog meer krijgen in de volgende lessen. Ook ga ik waarschijnlijk stagelopen bij doofblinden waar ik heel veel zin in heb.

Ik hoop dat jullie dit interessant vonden om te lezen en om wat meer informatie te krijgen over het onderwerp doofblindheid.
Referendaris
Wat een interessante blog heb je geschreven. Dank je wel.
08-02-2017 10:01
08-02-2017 10:01 • Reageer
Max Trans LGBTQ
zeker een interessant onderwerp... ik vind eigenlijk dat dit soort onderwerpen standaard vanaf de basisschool en daaropvolgende scholen moeten worden behandeld... we gaan nog steeds veel te slecht om met onze ''beperkte'' medemensen en dit soort lesstof, geeft gewoon meer inzicht.
08-02-2017 00:23
08-02-2017 00:23 • Reageer
DC Staelens
Erg boeiende blog. Het moet zeker wel een vreemde ervaring zijn als ik 1 klap je 2 zintuigen verdwijnen.
07-02-2017 14:39
07-02-2017 14:39 • Reageer
Mam.en.zo
Heel intressant. Ben benieuwd naar je verdere blogs
07-02-2017 14:32
07-02-2017 14:32 • Reageer
Hans van Gemert
Echt heel interessant en ingrijpend. Daar sta je allemaal eigenlijk nooit bij stil. En dank zij jou: nu wel!
07-02-2017 13:29
07-02-2017 13:29 • 1 reactie • Reageer
Ditisveer
Dat was nou precies mijn bedoeling :D dat iedereen er eens bij stil staat. fijn dat het opgepakt wordt ;)
07-02-2017 13:31
07-02-2017 13:31 • Reageer
DvdVelden Blog
Wat lijkt me dat interessant, fijn om jou ervaring te lezen. Best heftig om even mee te maken was zulke mensen mee maken.
07-02-2017 13:02
07-02-2017 13:02 • 1 reactie • Reageer
Ditisveer
Ja dat was het zeker, ook omdat je bij sommige dingen eerder nooit stil had gestaan.
07-02-2017 13:03
07-02-2017 13:03 • Reageer