Hoe maak je een (aftel)kalender?

Hoe maak je een (aftel)kalender?


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Velen zullen er wel ééntje in huis hebben hangen, een kalender. Het is handig om te weten welke datum je iets gepland hebt staan! 

Ikzelf heb een tijdje terug een kalender cadeau gegeven aan een vriendin die na keihard werken toch over gegaan was naar de vierde klas. Het was niet zomaar een kalender, nee, het was een aftelkalender voor een film waar we heen zouden gaan als zij over zou gaan. Ik vond het ontzettend leuk om te maken, zij vond het ontzettend leuk om te krijgen. 

Een aftelkalender kun je voor verschillende dingen gebruiken, in deze blog leg ik jullie uit hoe je er zelf een kunt maken! Met deze stappen hoef je niet per se een aftelkalender te maken, maar kun je ook een verjaardagskalender of een gewone kalender maken!

Wat heb je nodig om een aftelkalender te maken?

- Canvasvellen (ik heb zelf een canvasblok gehaald bij de Action voor €3,00 maar ik weet niet of ze deze nog in het assortiment hebben)

- Potlood
- Acrylverf
- Kwast
- Knoopje
- Schaar
- (Stanley)Mesje
- Washitape
- Lijmpistool (die van Bison van €9,99 van de Xenos is erg aan te raden!) inclusief patronen
- (Gekleurd) Karton
- Nietmachine
- Stukje lint
- Perforator
- Stukje touw
- Paperclip
- Stukje plakband
- Papier (om de kalender op te maken of om op te printen)

Om te beginnen, pak je een vel canvas en deze leg je voor je neer. Je vouwt het vel dubbel en slaat het dan weer open om er iets op te schetsen. Ikzelf heb het logo van 'The Hungergames: Mockingjay Part II' gekozen, omdat dat de film was waarvoor er afgeteld werd.  Toen ik klaar was met de schets, heb ik het ingeschilderd met acrylverf, dat dekt goed.  Ik heb het goed laten drogen, toen het vel omgedraaid en de binnenkant van de voorzijde ook geschilderd in dezelfde kleur als de buitenkant. Voor de binnenkant van de achterzijde heb ik een stuk roze karton gepakt. In dit karton had ik een inkeping gemaakt met een stanleymesje om de bioscoopbon in te 'verstoppen'. Met een lijmpistool heb ik de randen van het canvasvel van een laagje lijm voorzien, om vervolgens het stuk karton erop te drukken. Om de 'lelijke rand' weg te werken, heb ik er washitape  omheen geplakt zodat het er nóg leuker uit zag. Op de washitaperand heb ik met behulp van het lijmpistool de knoop vastgeplakt. 

Ik heb een aantal kalenderpagina's van deze website uitgeprint omdat ik niet heel erg veel tijd had om zelf kalenderpagina's te knutselen. Het is natuurlijk wel heel leuk om deze pagina's zelf te maken! Dan is de kalender nog meer 'zelfgemaakt'! De uitgeprinte kalenderpagina's heb ik eerst uitgeknipt en vervolgens aan elkaar geniet en in het midden geperforeerd met een tweegaats perforator. Hier heb ik een touwtje door getrokken. Met het mesje heb ik ook twee kleine gaatjes gemaakt in de vouw tussen de twee delen, hier heb ik het touwtje ook doorheen gehaald en er vervolgens een knoopje erin gelegd. Dit is bedoeld zodat je de kalender ergens aan kunt ophangen! Het touwtje was bij mij roze, dat paste bij de buitenkant, maar het kalenderpapier was wit, dus heb ik het weggewerkt door er met behulp van het lijmpistool een stukje wit lint op te plakken. 

Aan de voorzijde heb ik twee gaatjes gemaakt met het mesje en hier ook een stukje touw doorgehaald en vastgeknoopt zodat het een lusje werd wat om het knoopje heen kon. Je zou hier ook voor slechts een sneetje kunnen kiezen, dan kan het ook 'dicht', maar ikzelf vond dat iets minder stevig, vandaar dat ik voor het touwtje gekozen heb.

Ik had in de kalender een bioscoopbon gestopt als cadeautje, ik had een stukje lint vastgeniet aan de verpakking en de bon in de inkeping van het roze karton gestopt. Het lintje heb ik met een paperclip vastgezet en er met letterstempels van de Hema een boodschap op gestempeld. Als je er een boodschap op wilt zetten kun je dat natuurlijk ook met handlettering of gewoon schrijven doen!


Veel plezier met het maken van jouw kalender! Het is aan jou om te bedenken of je een aftelkalender, een verjaardagskalender of misschien wel een gewone kalender maakt! Als je er een gemaakt hebt en je wilt het resultaat delen, mag je altijd een linkje in de reacties achterlaten, dan neem ik een kijkje :)Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (11 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Wat een leuk idee! Ook erg creatief
| 23:25 |
Dankjewel :)
| 00:17 |
Graag gedaann
| 00:19 |
Dat is nog eens uitpakken zeg. Leuk gedaan en leuk cadeau.
| 18:22 |
Dankuwel :)
| 18:29 |
Ah superleuk cadeau, mag ze erg blij mee zijn!
| 18:44 |
Haha dankjewel! Was ze ook :)
| 20:45 |
Dit is gaaf die ga ik zeker ook is proberen te maken !!! (ik volg je!)
| 12:17 |
Dankuwel :)
| 17:15 |
geen u he ;) hihihi
| 20:26 |
Wat mooi gemaakt!
| 19:40 |
Dankjewel :)
| 22:23 |
Wat een goed idee! Echt heel gaaf :D
| 15:31 |
Dankjewel :)
| 15:36 |
Dat is echt zo gaaf! (Zeer belangrijke toevoeging > The Hunger Games)
| 15:27 |
Haha thanks :)
| 15:30 |
Zie ik nu allemaal DIY/knutselbenodigdheden op de foto's? Das zo cool. Ik heb al mijn spullen ergens in een doos op mijn kamer en kijk er nooit meer in. Maybe maar wat gaan doen en het hier bloggen ^^ Jammer dat je de foto's niet kan vergroten, maar het is wel een erg leuk idee :D
| 23:57 |
Haha, hoe bedoel je? xD

(mijn kamer ligt vol met die 'troep' xD ik heb volgens mij zo'n beetje bijna alles in huis wat je kunt bedenken)

Misschien met rechtermuisklik en dan afbeelding openen op nieuwe pagina? Ze zijn met m'n mobieltje gemaakt dus sowieso niet heel erg groot...
| 00:07 |
Ik moet echt eens mijn nichtjes vragen om te komen knutselen, hihi. Ik heb geen idee meer wat ik met de helft er van moet.

Met openen op een nieuwe pagina zijn ze wel groter (:
| 00:31 |
Haha, leuk :) Met meerderen knutselen is altijd gezelliger :)

Mooi dat dat werkt!
| 11:56 |
Ziet er echt supergaaf uit, dit moet ik echt een keer doen :) e
| 19:22 |
Thanks :)
| 22:49 |
Wat gaaf gemaakt!
| 18:37 |
Dankjewel! :)
| 18:50 |
Dit is echt superleuk bedacht en keiorigineel. +5 sterren!
| 17:43 |
Dankjewel!
| 18:49 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen