×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors
Op eigen benen staan


Sinds een maand ben ik negentien. Al meer dan een jaar volwassen, volgens de wet dan. Het eindexamenjaar zit erop, de zeven jaar middelbare school moet ik nu echt achter mij gaan laten. Na de zomer begin ik aan een nieuwe studie, in een nieuwe stad. In een compleet nieuwe omgeving, want ik ga op kamers wonen. Het is echt een nieuwe tijd in mijn leven. Maar volwassen? Nee, dat voel ik mij nog niet.

Vanaf 1 augustus huur ik een kamer in de stad waar ik vanaf september ga studeren. Ik ben heel blij dat ik op kamers ga, maar aan de andere kant is het ook wel een klein beetje stressvol. Zeker aangezien ik 2 augustus geopereerd moet worden en dan voor twee weken helemaal uitgeschakeld ben en zes weken rustig aan moet gaan doen. Dat betekent dat ik dan niet kan werken en ook niet zelf mijn spullen kan verhuizen. Gelukkig wil een vriendin helpen met mijn spullen verhuizen, aangezien ik zelf dan niet mag tillen. Maar niet kunnen werken, dat is wel een probleem. De huur van de kamer moet betaald worden, de zorgverzekering moet betaald worden, schoolboeken moeten gekocht worden en allerlei andere dingen. Ik ben goed in sparen, maar nog beter in keihard werken. Wat ik dan verdien, sluis ik gelijk door naar een spaarrekening. Maar ja, als ik niets verdien en die spaarrekening is vrijwel leeg, dan kan ik ook niets betalen. Dat is lastig aan volwassen zijn, alles zelf moeten betalen.

Maar goed, die kamer. Ik ben al sinds april op zoek naar een kamer en in juni vond ik er eindelijk eentje waar ik ook direct mijn huurcontract kon ondertekenen. Samen met een goede vriendin van mij die aan een universiteit daar in de buurt studeert. We delen met z'n tweeën een verdieping boven de garage van een huis waar een ouder echtpaar in woont. Daardoor hebben we een eigen ingang, een keukentje en een badkamer en twee riante kamers van 17m2 en 19m2. Met z'n tweeën. Ik ben in studentenhuizen wezen kijken waar ze met z'n tienen woonden. Nee, dan vind ik met z'n tweeën een stuk beter. Bovendien kennen we elkaar al, dus dat is ook heel fijn.

Hier en daar ben ik al bezig met meubeltjes verzamelen voor in de kamer. Zo heb ik via Facebook een kast, een kastje, twee nachtkastjes (die ik vast goed kan gebruiken, waarvoor weet ik alleen nog niet) en een grote zitzak met een wereldkaart kunnen regelen.  Ik neem mijn eigen bed en tafel mee, een kledingkast kopen mijn ouders nieuw omdat de afmetingen van het plafond wat apart zijn en ze vinden dat ik een goede kledingkast nodig heb. Van mij had het ook tweede- of derdehands mogen zijn, maar dat terzijde. Verdere aankleding van de kamer vind ik nog wel ergens, in een fysieke winkel. Action, HEMA, Blokker, IKEA, Flying Tiger, Kruidvat, zomaar wat ketens die vast wel iets hebben wat bij mijn kamer past. 

In mijn hoofd weet ik ook al waar ik alle meubels wil gaan plaatsen en hoe ik de hele kamer ga inrichten. Dat is het leuke van op kamers gaan. Een nieuwe plek helemaal eigen kunnen maken. Maar er komen ook zoveel verantwoordelijkheden bij kijken. De financiën, maar ook dingen als je eigen kleding wassen, zelf boodschappen moeten doen. Niemand die je wakker maakt als je wekker eens niet afgegaan is. Niemand die je fietsband plakt als die lek is. Niemand die je blouse strijkt. En ik weet ook niet wat ik allemaal in moet pakken om mee te nemen naar mijn kamer.

Begrijp me niet verkeerd; ik vind het heerlijk om eindelijk eens een keer op kamers te kunnen gaan. Eindelijk op eigen benen staan.

Maar soms... soms voel ik me daarbij zo jong. Volwassen voor de wet, maar zo voelt het voor mij nog niet.
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente posts