Waarom ik vind dat reanimatieonderwijs verplicht moet worden.

Waarom ik vind dat reanimatieonderwijs verplicht moet worden.


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Elke week krijgen driehonderd mensen een hartstilstand. Deze hartstilstanden gebeuren buiten zorginstellingen, dus gewoon in huis of op straat en kunnen iedereen overkomen. Afgelopen zomer was mijn vader een van hen, hij kreeg thuis een hartstilstand. Hij zakte plotseling in elkaar en maakte rare geluiden. Mijn moeder en ik hebben hem met behulp van aanwijzingen van de telefoniste van de huisartsenpost succesvol gereanimeerd, hij heeft de hartstilstand overleefd. Een reanimatie is echter niet altijd succesvol, drie op de vier reanimaties mislukken doordat de omstanders niet kunnen reanimeren en de hulpdiensten te laat arriveren Een late reanimatie heeft minder kans om te slagen. Daarom vind ik dat alle middelbare scholieren verplicht een EHBO- of reanimatiecursus moeten doen.

 In Nederland zijn er slechts 530.000 mensen met een geldig EHBO-diploma, dit is 3,1% van de bevolking. Met een basiskennis van EHBO kunnen levens gered worden, bijvoorbeeld bij een hartstilstand. De overlevingskans van een persoon met een hartstilstand verdubbelt als er binnen zes minuten reanimatie en een AED (Automatische Externe Defibrillators, ook wel hartdefibrillator) ingezet worden. Dat slechts 3,1% van de Nederlandse bevolking een EHBO-diploma heeft, is zorgwekkend, het aantal mensen dat hulp kan bieden in een noodsituatie is in Nederland te laag. In andere Europese landen is een EHBO-certificaat op school of bij het behalen van een rijbewijs verplicht. Dit zou in Nederland ook zo moeten zijn.

 Omdat kennis langer blijft hangen als iets jong is aangeleerd, wilt het Rode Kruis EHBO-cursussen aanbieden op middelbare scholen. Jongeren van 14 jaar en ouder zijn zowel mentaal als fysiek in staat om te reanimeren en een AED te bedienen. Om dezelfde reden stimuleert de Hartstichting reanimatielessen op de middelbare school. Er worden zogenaamde 6-minutenlessen aangeboden, waarin scholieren in vier lesuren leren wat ze moeten doen als iemand een hartstilstand heeft. Bij de lessen leren ze hoe ze borstcompressies moeten toepassen, hoe een mond-op-mondbeademing gaat en hoe ze een AED moeten bedienen. Dit zorgt ervoor dat de scholieren goed voorbereid zijn en in actie kunnen komen als ze getuige zijn van een hartstilstand. Omdat scholieren redelijk jong zijn, zal de kennis blijven hangen, zo hebben ze later in hun leven ook nog profijt van de cursus.

 Doordat de aanrijdtijd van de hulpdiensten in Nederland gemiddeld 10 minuten is, is de reanimatie veelal te laat voor de mensen met een hartstilstand. Bij een hartstilstand is het cruciaal dat er binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren. Meestal zijn omstanders sneller ter plaatse dan de hulpverlening, maar niet alle omstanders kunnen reanimeren. Als er 40.000 extra mensen in het bezit zouden zijn van een EHBO- of reanimatiediploma, kunnen er jaarlijks twee- tot drieduizend mensen gered worden van een hartstilstand. In 2016 steeg het aantal mensen met een reanimatiediploma naar 130.000 mensen. Dit is 0,8 procent van de bevolking. Als alle middelbare scholieren verplicht een EHBO- of reanimatiecursus doen, stijgt dit aantal en kunnen er nog meer levens gered worden.

 Ondanks de kennis die EHBO’ers en reanimeerders hebben, is niet iedereen bereid om te reanimeren. Van de mensen met een diploma is slechts 64 procent bereid om iemand te reanimeren mocht dat nodig zijn. Nu zou je kunnen zeggen dat het aanbieden van een EHBO- of reanimatiecursus aan middelbare scholieren geen zin heeft, omdat niet iedereen in zal grijpen in een noodsituatie. Van de mensen zonder EHBO- of reanimatiediploma grijpt slechts 16% in bij een noodsituatie, dus het heeft wel degelijk zin om de cursus aan te bieden aan scholieren. Als het aantal mensen met kennis over reanimeren stijgt, stijgt ook het aantal mensen dat bereid is te helpen.

 Kortom, het is belangrijk om middelbare scholieren een verplichte EHBO- of reanimatiecursus aan te bieden. Ze zijn nog relatief jong waardoor ze kennis langer onthouden en ze zijn zowel mentaal als fysiek in staat om te reanimeren. Met mijn vader gaat het nu goed, doordat mijn moeder en ik zo snel gehandeld hebben. Daar ben ik ontzettend blij mee, maar het laat ook zien hoe belangrijk het is om snel in te grijpen in een noodsituatie. Zelf heb ik helaas nog geen reanimatiediploma, maar ik wil er zeker eentje behalen om vervolgens burgerhulpverlener te worden. Om burgerhulpverlener te worden moet je echter 18 jaar oud  zijn, en dat ben ik nog niet, maar een reanimatiecursus kan nooit kwaad!

Deze applicatie kan levensreddend zijn!

Wil je meer lezen over het belang van reanimatie, en dan vooral in het geval van België? Lees dan dit artikel!


Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (14 reviews)
expand_more
Verberg reacties
mee eens iedereen zou moeten kunnen reanimeren voor mij is dit normaal
ik werk in de zorg en op school in de zorg is dit een vast programma om dit te leren
| 18:42 |
Fijn dat je dat op school in de zorg moet leren! Helaas is het geen vast programma op de middelbare school :C
| 19:01 |
Helemaal met je eens! mooie blog :)
| 17:22 |
Dankjewel!
| 17:26 |
Super goed artikel. En je hebt helemaal gelijk dat reanimatie verplicht gesteld moet worden. Ik heb het gedeeld :-)
| 13:11 |
Dankjewel!
| 13:13 |
:-)
| 13:13 |
Ik heb je weer een cadeautje gegeven voor deze blog. Weer zo goed :-)
| 12:12 |
Helemaal mee eens! Heel goed dat dat onder de aandacht word gebracht! Kei goeie blog weer :-) misschien ga ik m nog wel delen!
| 12:08 |
Aaaaaaaaaaaah waarom bent u zo lief :o
| 12:40 |
Ja, helemaal mee eens!
| 17:08 |
Zeker mee eens! Ik wilde hier zelf ook nog een artikel over schrijven, maar blijkbaar ben je me voor Vincie ;p
| 00:19 |
Haha, 90% van wat hier staat stamt uit mijn Nederlands betoog wat ik aan het begin van het jaar heb moeten schrijven. Ik vond het belangrijk om te delen omdat het gewoon heel veel kan schelen of dat je zelf kan reanimeren (of iig, met behulp van aanwijzingen) of dat je op de politie/ambulance/brandweer moet wachten die veelal te laat komt
| 00:28 |
He! Ik ben dus niet de enige die dr Nederlands betogen en beschouwingen klakkeloos overtyp, hehe.
Maar ik ben het helemaal met je eens. Vandaag heeft een vader van iemand van mijn hockeyclub een hartstilstand en een hersenbloeding opgelopen. Gelukkig was er een ervaren arts, ook een vader, in de buurt en die heeft er voor gezorgd dat hij het overleefd heeft.
| 00:36 |
Heb dit betoog nog vrijwillig geschreven ook tho.

Oef, jemig, wat heftig. Sterkte!
| 00:44 |
Ja. Hier ben ik het mee eens. Het kan nooit kwaad dit te leren, en ik denk inderdaad dat er vele levens mee gered zouden worden. Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik netjes mijn EHBO, reanimatie en AED trainingen gehad heb. Echter, toen er een man pas geleden in elkaar zakte sloeg ik compleet dicht en had ik denk ik wel 10 sec nodig om de boel te plaatsen en te bedenken wat te doen. Daarna zou ik in staat zijn te helpen. Maar ook dat is beter dan niks. Dit zouden ze echt in moeten voeren. Écht.
| 20:19 |
Ja, ik had ook even een paar seconden nodig om de boel te plaatsen van wat er met m'n vader aan de hand was. Maar hij leeft nog en dat is het belangrijkste. En ik denk dat er heel veel levens gered kunnen worden als iedereen basiskennis van reanimatie zou hebben. Desnoods hang je een stappenplan bij de kapstok oid, zodat je elke dag even kunt kijken hoe het nu ook alweer zat. Vind het jammer dat ik nog geen cursus heb gehad, ben het wel plan om te gaan doen!
| 20:53 |
Hm met mijn twee linkerhanden vrees ik dat zelfs na 500 lesuren ik nog meer kans maak iemands borstkas te doorboren, dan effectief het hart terug op gang te krijgen
| 10:58 |
Ach, sommige linkshandigen zullen blij zijn met twee linkerhanden ;)

Bekijk het positief: als u het probeert en het lukt, dan geeft dat u een ontzettend goed gevoel, en anders hebt u altijd nog het gevoel "ik heb gedaan wat ik kon doen, ik heb mijn best gedaan" en bovendien kan kennis van reanimatie / EHBO nooit kwaad :)
| 11:00 |
Of , als ik iemand anders de kans had gegeven, had ie het gehaald :p
Maar zo zit ik dan weer in elkaar ;)
Heb wel een basiskennis hoor, durf het enkel niet in praktijk te brengen wanneer er levens afhangen ;)
| 11:01 |
Ik heb dan geen basiskennis, maar wel ervaring.

En mocht er niemand in de buurt zijn: iets doen is beter dan niets doen en een schuldgevoel krijgen
| 11:05 |
EHBO kennis is zeker belangrijk.
| 18:42 |
Ben ik het helemaal mee eens.
| 18:46 |
Als ik kan vinden hoe ik m moet delen though want ik wil niks van Yoors op mijn Facebook of iets, hahaha
| 17:18 |
Je kunt de link kopiëren en plakken, als het goed is komt dan je Yoors ID erachter te staan :)
| 17:21 |
Ah ja, hier ben ik het echt helemaal mee eens. Ik deel hem ook, vind het echt een goed artikel!
| 17:17 |
Dankjewel! :D
| 17:22 |
Goeie! Ik heb letterlijk nooit iets geleerd over EHBO, niet op de basisschool en niet op de middelbare school
| 16:38 |
Ik ook niet, en daarom vind ik het belangrijk dat dat wel moet gebeuren.
| 16:44 |
Heel goed artikel die deel ik even!
| 16:38 |
Wow, bedankt!!!!
| 16:44 |
Graag gedaan!
| 16:47 |
Ik ben het helemaal met je eens! EHBO is belangrijk en mensen horen elkaar te kunnen helpen.
| 16:29 |
Yay! :)
| 16:43 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
Dier, Tuin & Natuur
Kooikersplas Houten
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen