Een rib uit je lijf levert weinig op, maar kost veel geld!

Een rib uit je lijf levert weinig op, maar kost veel geld!


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Laatst had ik opeens veel pijn aan mijn linkerzijde, net bij mijn onderste rib. Vreemde bewegingen had ik niet gemaakt, dus vroeg me toch af wat dit nou weer zou zijn. In mijn zoektocht las ik ergens dat sommige mensen een rib uit hun lijf laten halen, om slanker te lijken. Nou ja zég...... Zou jij dat doen?

Bij mij bleek het “Het zwevende-rib-syndroom” te zijn die opspeelde.


Zwevende rib en ik.

Image title


Laatst had ik opeens veel pijn aan mijn linkerzijde, net bij mijn onderste rib. Vreemde bewegingen had ik niet gemaakt, dus vroeg me toch af wat dit nou weer zou zijn.
Normaal ga ik helemaal niet zo snel naar een dokter, maar in de avond werd de pijn zo erg dat ik erover dacht om de dokterspost te bellen. Elke ademhaling, elke hoest, en zelfs het plassen deed pijn. Dit was niet normaal meer. De enige houding die nog een beetje vol te houden was, was om die zere rib te laten steunen op de bankleuning. Zo heb ik het toch nog volgehouden tot de volgende ochtend om mijn eigen huisarts te bellen.
Diezelfde middag kon ik langskomen.


Bij de huisarts.

Goedemiddag dokter.
‘Ik heb weer eens wat geks’, zei ik. ‘Nou dan ga ik er even bij zitten’ zei de dokter, ‘want ik ben wel toe aan wat geks.’
Ik vertelde waar het me zeer deed, en voor de gein zei de dokter ‘ja, dat is wel gek’. Ik moest er om lachen, maar dat deed ook erg zeer. Dus liggen op de behandel tafel en de dokter drukte me op mijn onderste rib, en ik zat tegen het plafond van de pijn. De tranen sprongen mijn ogen uit. AU. Het plek voelde ook erg warm aan.
‘Tja,’ zegt de huisarts, ‘je zwevende rib is ontstoken. Het word ook wel “het zwevende rib syndroom” genoemd.’
Met een recept voor “tramadol” ging ik via de apotheek weer naar huis. Zo liep ik vanwege de pijnstilling gisteravond weer op wolkjes. Ai ai wat een rotzooi is dat toch.


Het zwevende ribsyndroom.

De onderste twee paar ribben, nummers elf en twaalf, zitten aan de voorzijde niet vast en heten daarom de zwevende ribben. Wel zit hier een pees aan en die kan dus blijkbaar gaan ontsteken. Als ik daar dan persoonlijk mijn fibromyalgie bij ga nemen, klinkt het allemaal wel aannemelijk vanwege de aanhechtingsplaatsen van pezen en spieren.


Waar, vals of zwevend?

Image title


12 ribben aan de linkerkant en 12 aan de rechterkant vormen samen je ribbenkast of borstkas. Op je rug zitten alle ribben met gewrichten vast aan de borstwervels. De zeven bovenste ribben zijn aan de voorkant vastgegroeid aan het borstbeen. Dit noemen ze ware ribben. De achtste, negende en tiende ribben paren zitten aan de voorkant vast aan de rib erboven. Dit zijn de zogenaamde valse ribben. De onderste twee paar ribben lopen niet helemaal door naar de voorkant. Deze zwevende ribben zitten alleen aan de wervelkolom vast.
Wat in elk geval niet waar is, is dat mannen een rib minder hebben dan vrouwen. Deze legende is gebaseerd op het bijbel verhaal waarin Eva uit een rib van Adam werd gemaakt. Mannen en vrouwen hebben echt evenveel ribben.
Er zijn wel mensen die een rib laten weghalen om daardoor slanker te lijken. Dat is inderdaad een rib uit je lijf – het kost veel geld - maar levert weinig op.


Wel 5 miljoen bewegingen per jaar.


Image title
Je borstkas zorgt er niet alleen voor dat je er niet zo slapjes uitziet. Deze buigzame, veerkrachtige kooi van ribben beschermt de longen, het hart en belangrijke bloedvaten. En hij zorgt ervoor dat je kunt ademhalen. De ribben zitten aan de ruggenwervels vast met kleine gewrichten. Tussen het borstbeen en de ribben zit kraakbeen. En tussen en aan de ribben, zitten de tussen ribspieren. Die zorgen er samen voor dat je ribbenkast elastisch is. Hij zet uit als je ademhaalt en krimpt in als je weer uitademt. Alle onderdelen van de borstkas - 24 ribben, 12 wervels en een driedelig borstbeen - zijn bij elke ademhaling in beweging. Dat is dus per jaar wel vijf miljoen keer.


Afsluiting.

Image title


Ik hoop dat ik hier gauw weer van af ben. Had zo eigenlijk wel genoeg aan mezelf zonder al deze nieuwe fratsen.
Zo heb ik altijd wat.


Hoe kom je eraan?
Hoe kom je eraf?


Foto’s van google2016©Vlindertje73

 


Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (17 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Informatief gaat het je al beter?
| 00:28 |
Ja, dat gaat wel weer. Ribben blijven altijd erg gevoelig ook ivm de fibromyalgie die ik heb. Alleen heb ik er nu alweer een syndroompje bij. "Acnes" Doet werkelijk verrekte pijn!
| 10:12 |
Wat erg. Ik wens je sterkte!
| 10:27 |
Dank je wel. Ik heb goede afleiding (boek)
| 10:38 |
Dat is fijn voor je
| 10:41 |
Weer wat geleerd.
Gelukkig ben je van de pijn af gekomen.
| 19:57 |
Klinkt pijnlijk.. dacht bij de titel ook meteen aan Cher.. gekkenwerk om slanker te lijken... hopelijk snel vd pijn af!
| 20:47 |
Ja inmiddels wel. ;)
| 09:14 |
Goedzo!
| 21:44 |
Goede blog, ik kende dit verschijnsel, je hebt het goed uitgelegd.
| 13:50 |
Cher is een goed voorbeeld van iemand die ribben heeft laten verwijderen. Je hebt er wel wat aan nl een dunnere taille.
Of ik het zelf zou doen? Ik denk het niet er zijn dingen waar ik erger o der lijd en artsen verprutsen mn alles bij mij.
Ik hoop dat je probleem is opgelost en niet terug komt. Ik vond het een goed en vrolijk geschreven stuk en ga het delen
| 11:17 |
Ik had er nog nooit van gehoord.
| 19:32 |
Mooie blog. Het lijkt me inderdaad pijnlijk. Sterkte!
| 18:49 |
Ja vreemd he ons lichaam
| 16:48 |
Daar had ik dus nog nooit van gehoord... Maar nu dus wel. Goede blog!
| 12:00 |
Oooh, heb ik wel eens over gehoord inderdaad! Mooie blog weet!!
| 04:21 |
I had er nog nooit van gehoord...
| 11:19 |
Herkenbaar .....soms ooooh helse pijn.
Beterschap en sterkte
| 13:35 |
Komt wel goed ) Dank je
| 11:19 |
Sterkte en beterschap! Het lijkt me zeer pijnlijk
| 13:56 |
Heel veel sterkte en beterschap, hopelijk ben je er snel vanaf.
| 23:30 |
Ai, dat klinkt niet fijn. Ik moest wel lachen om die lollige dokter van je, hihi!
Mooie, uitgebreide blog.
| 12:27 |
Moet idd erg pijnlijk zijn. Sterkte!
| 01:37 |
Dank je
| 12:11 |
Ai dat doet pijn inderdaad. Hopelijk ben je er snel vanaf. Goede uitleg ook.
| 21:14 |
Ach ja ik heb altijd wat hé, het went, maar niet heus.
| 22:31 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen