Med: Striae kan iedereen krijgen

Med: Striae kan iedereen krijgen


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Toen ik 11 was had ik al striae (groeistrepen) op mijn rug en niet veel later ook op mijn dijen.
Na mijn 12e ben ik niet meer gegroeid.

Ik heb nooit bij iemand in mijn familie striae gezien dus ik weet niet of het erfelijk is.
Wel heb ik mijn hele leven cortisteroïden geslikt en gesmeerd en daar wordt je huid dun van. Ook is mijn huid altijd al droog geweest.
Aan het eind van mijn eerste zwangerschap kreeg ik 1 week voor de bevaling links en rechts 2 scheurtjes in mijn buik. Balen.

Ongeacht wat men zegt, mijn striae doet wel zeer. Vooral als er druk of wrijving op staat en helemaal bij mijn dijen. (Bijvoorbeeld kind op schoot, dragen van een lange broek, fietsen.) Het is ook geen strakke huid met hier en daar een scheurtje maar meer scheur dan huid en een hobbel- en bobbelveld.


De huidarts wil dit hele stuk er wel uitsnijden, maar dan moet het allebei tegelijk. Hij zegt dat dit zo ontzettend pijnlijk is, dat ik na één keer beslist geen tweede operatie wil. Ik hou dan wel 2 verticale littekens over.


Striae kan trouwens iedereen krijgen. Het is geen huidaandoening van alleen maar zwangere vrouwen. Ook kinderen (die snel groeien), bodybuilders, paardrijders en iedereen bij wie de huid niet rekbaar genoeg is, kunnen striae krijgen.

Tegen striae is niets te doen. Je kunt je huid insmeren met (baby)olie om hem wat soepel te houden, maar er is geen enkel bewijs dat dit helpt. De speciale striae-olies doen hun werk niet beter. Als ze al zouden helpen dan nog kunnen ze niet diep genoeg doordringen.

Striae ontstaan op huidweefsel dat relatief snel oprekt. 

Hoe jonger de huid, hoe groter het risico op striae. Het ontstaan van striae is voor een groot deel erfelijk bepaald. Wanneer je ouders last hebben van striae is de kans groot dat jij dat ook zult hebben.  


Andere voorbeelden van risicoverhogende factoren zijn:

- Zwangerschap
- Puberteit
- (Ernstig) overgewicht
- Corticosteroïden (gebruik van o.a. prednison en cortisteroïden)
- Bodybuilding & krachtsporten:
- Borstvergroting

Ook bepaalde ziekten kunnen striae in de hand werken. Denk hierbij aan:
- Hypofyse- & bijnierschorsafwijkingen

- Cushing syndroom

- Ehlers Danlos syndroom

- Adrenocorticaal syndroom

- Prader-Willi syndroom

- CherubismeNOTE
Striae ontstaan doordat het onderhuidse bindweefsel de snelle groei en uitrekking van de huid niet bij kan houden en scheurt. 

Het onderhuidse bindweefsel bestaat uit stevige vezels (de collageenvezels). Deze kunnen een klein stukje uitrekken, maar niet veel. Als de huid teveel oprekt scheuren ze. De bovenste laag van de huid is heel elastisch, die scheurt niet en groeit gewoon mee. Maar de huid in de striae gaat er wel anders uit zien: het wordt wat gladder, dunner, uitgerekt, en het heeft in het begin een rozerode of paarse kleur. 


NOTE

Striae zijn groeistrepen. Dit is niet te genezen. In de loop der jaren kan het minder zichtbaar worden.

Laseren kan helpen net als tatoeëren over striae en littekens.

Foto boven: Striae op de rug

Foto boven: Stria op dijen

Afbeelding boven: Een oplossing, de striae kan minder zichtbaar gemaakt worden met huidkleurige tatoeage inkt. De Braziliaan Rodolpho Torres uit São Paulo heeft1.2 miljoen volgers op Instagram dankzij zijn fantastische werk.

Twee foto's boven: tatoeage over striae en littekens. Wat een pracht oplossing.

help

Foto boven: Ook bodypainting is een creatieve en mooie oplossing bij striae. Zinteta is ook te vinden op Instagram.

#groeistrepen #tatoeage #littekens #huidproblemen #zwangerschapsstrepenBeoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (5 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Ik ken het probleem, ik heb het ook op m'n binnenbenen... Maar zo 'erg' dat ik er mijn vinger in kan leggen :)... jeuj, maar pijnlijk ishet bij mij niet.
ook op de plaats waar m'n heupen zitten, zie je ze lichtjes...
| 12:27 |
Wordt het nog erger of staat het nu stil? Bij mij is het ook zo erg daar :(
| 13:58 |
Nu doet het niets meer! :)
| 14:06 |
Hopelijk wordt het in de loop der tijd minder
| 14:08 |
Knap werk van de tattoo-artist, maar ik zou mij er niet aan wagen. Ik heb er een paar overgehouden aan mijn zwangerschappen: Tallboy noemt dat eretekens van een moeder.
| 14:33 |
Er zijn hele erge varianten en ook littekens ik denk dat ik het gedaan had destijds. Nu ga ik het niet meer doen.
| 19:16 |
Gelijk heb je!
| 22:53 |
Dat heeft hij mooi verwoord! Wijs man jouw tallboy!
| 23:57 |
Dat is hij zeker:)
| 00:04 |
:-)
| 01:27 |
ik had het op me vroeger best wel erg, nu is het zo goed als wel weggetrokken.
| 14:02 |
Fijn dat het nu zo goed als weg is :)
| 19:18 |
Ziet er pijnlijk uit die dikke strepen zeg.. maar die tattoo artist wow.. ineens lijkt het hele buikje niet meet aanwezig.. mooi gedaan
| 13:15 |
Vind het ook knap werk
| 13:22 |
Bij mij helaas nog goed zichtbaar op de buik, maar geen pijn aan.
| 13:13 |
Geen pijn is ook al heel wat waard. Tatoeage niets voor jou?
| 13:22 |
Oh nee helemaal niet.
| 13:56 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen