Q: Welke smoes gebruik jij? Re: De taalnazi


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Een geweldig goed stuk van Marjolein!  Doe er je voordeel mee. NOTE

- Foutloos leren schrijven hoort gewoon bij de Nederlandse les op de basisschool. 

- Met een paar tips en trucs ziet je blog er gelijk stukken beter uit.

- "Vallen over" en wijzen op taalfouten betekent niet dat je een taalnazi bent.

- Ik ben er blij mee (ik type alles op mijn telefoon) en zie beslist veel over het hoofd.

Waar komt de uitdrukking taalnazi nu eigenlijk vandaan en sinds wanneer wordt het woord gebruikt?

Het wordt zeker niet alleen als scheldwoord gehanteerd. Nee, lieden die anderen ongevraagd met hun aanmerkingen en verbeteringen aangaande taalgebruik lastig vallen, noemen zichzelf vaak trots taalnazi. 

Als we op Google afgaan, kwam het woord bijna tien jaar geleden al voor

#taalnazi #taalvoutjes.nl #Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (9 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Het woord klinkt inderdaad heel negatief en ik vind 'taalpurist' zelf beter. Ik probeer zelf goed op te letten en geen fouten te maken. Ook ben ik blij als anderen mij op een fout attent maken, dan kan ik het aanpassen. Wat ik heel jammer vind, is dat het tegenwoordig niet meer uit lijkt te maken hoe je iets spelt. Ik kan me er wel aan ergeren. Soms is het in een tekst zo erg dat het zelfs afleidt van de inhoud. Als je wilt dat mensen de moeite nemen je blog te lezen, neem dan zelf ook de moeite om te zorgen dat die er netjes en verzorgd uitziet.
| 10:22 |
Zelf probeer ik er ook op te letten en ben blij als iemand mij op fouten wijst. Vind het al vervelend dat ik bij reacties geen typefouten kan  corrigeren.
| 18:36 |
Eens met jou en Hans en ook met Minnie92.
| 05:30 |
Het woord past niet bij mij, ik heb bepaalde associaties met nazi door de oorlog, die door mijn beide ouders en overige familie, bewust beleefd is. Bij ons in de familie houden we het op taalpurist, dat zegt het ook. Ik zal de andere term dus niet bezigen.
| 19:30 |
Vind ik ook een stuk beter klinken
| 19:40 |
Zo zal ik mijzelf nooit noemen. Mijn Nederlands is niet perfect, maar ik doe mijn best. Als ik iemand ergens op wijs, is dat absoluut goed bedoeld en doe ik als het even kan privé.
| 09:29 |
Ik vind het zelf niet een prettige uitdrukking en probeer ook op fouten te letten. Die wijzig ik ook nog wel. Jammer dat het bij de reacties nog niet kan. Muggeziften over taalfouten doe ik niet. Blij ben ik wel als ik er op gewezen word.
| 09:32 |
Mits respectvol :)
| 10:40 |
- "Vallen over" en wijzen op taalfouten betekent niet dat je een taalnazi bent.

Helemaal mee eens!
| 17:15 |
Ik ben het met je eens, een beetje extra aandacht op stijl en spelling maakt je blog meteen veel prettiger om te lezen. Ik vind het prettig als iemand me wijst op een fout, zodat die fout ook verbeterd kan worden.
De term 'taalnazi' vind ik niet prettig en feitelijk onjuist als het om dit soort vergissingen gaat. Ik denk dat 'taalnazi' meer verwijst naar mensen die een inhoudelijk stuk niet beoordelen op inhoud, maar spelfouten aangrijpen om het hele stuk naar de prullenbak te verwijzen.
| 11:05 |
Daar ben ik het helemaal mee eens.
| 11:51 |
Een foutje moet kunnen
| 00:24 |
Gaat het om een foutje of meer? Stuk wel gelezen?
| 08:16 |
Ja hoor! Maar mensen reageren soms al als je één fout maakt. Dan denk ik... Foutje moet kunnen.
| 10:10 |
Oh dat heb ik nog niet meegemaakt en ik rommel op mijn telefoon. Probeer het wel te wijzigen als ik het zelf zie
| 10:13 |
Ik merk wel, door de jeugdtaal dat ik zelf steeds meer twijfel wat nu goed is hahaha
| 10:15 |
Dat had ik al toen smsen in kwam. Aan jeugdtaal heb ik in mijn jeugd niet mee gedaan en mijn kinderen ook niet. Vind sowieso dat de huidige jeugd, zeker in bepaalde wijken/plaatsen, slecht Nederlands spreekt en schrijft. Om dat als voorbeeld te moeten nemen :S
| 10:19 |
huh ik hoor het nu voor het eerst.
| 23:04 |
Het is oorspronkelijk "grammar nazi", maar niemand ziet deze titel als een positief iets.

Dat woord krijg je op je wanneer je een zeikerd bent die mensen corrigeert tijdens een zware discussie. De kleinste fout in een zin of blok tekst wordt dan genoemd, alsof dat de argumenten minder belangrijk maakt. Het is een zwakke poging van de taalnazi om zo de discussie te winnen.
| 21:13 |
De uitdrukking bestaat ook in het Duits. Vallen over een type/schrijffoutje om... is wat anders maar zoals jij zelf ooit opmerkte: grammar is not a waste of time!
| 08:19 |
Ook met het "nazi" gedeelte? Mag dat in Duitsland, ze worden daar zo nerveus om het woord.
| 12:00 |
Ja: Sprachnazi, zo leert de taalsite MundMische – ‘Spass an Umgangssprache und Sprichwörtern’ – ons, is de ‘Bezeichnung für Menschen, die auf übertriebene sprachliche Korrektheit achten’.
| 12:23 |
Had ik niet gedacht.
| 12:41 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen