Weinig geld: Zeep helpt tegen kramp

Weinig geld: Zeep helpt tegen kramp


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Sinds 2 oktober deel ik het bed met een stuk zeep (nu dus ruim 3 maanden).
Zeepie kwam als toeval in mijn leven. In een discussie groep maakte iemand de opmerking: je hebt helemaal geen magnesium nodig leg gewoon een stuk zeep in bed.

Van kinds af aan lijd ik onder zware krampaanvallen. Toen ik met de lagere school op werkweek ging was het weer eens zo ver. Kramp in mijn teen. 

"De teen de andere kant op buigen", was de reactie van een moeder. Dit resulteerde in kramp in mijn voet. Betreffende moeder zou mij hier wel even van af helpen door mijn voet de andere kant op de buigen. Gevolg: kramp in mijn been. Van zoveel leugenarij en aandachttrekkerij was de moeder niet gediend en zij liet mij met hevige pijn aan mijn lot over. 


De krampen zijn nooit over gegaan en ik ben heel wat uren zoet met: janken van de pijn, proberen te negeren, ombuigen (altijd tot gevolg dat ik meer kramp krijg) en uren oververmoeid rondhobbelen in de nacht in de hoop dat het over gaat en ik eindelijk kan slapen. 


Mijn krampen komen overalvoor niet alleen in voeten en kuiten, ook in mijn handen, vingers, heup, rug en zelfs al eens onder mijn tong. Overdag net zo goed al 's nachts. 


Ik slik al jaren magnesium van de meest uiteenlopende merken, sterkten en doseringen. Dit kost een hoop geld. Geld dat ik niet kan missen. Daarbij komt ook nog eens dat het niet helpt. Mochten mijn krampen al te wijten zijn aan een magnesium tekort dan wordt dit blijkbaar nooit aangevuld.


Omdat mijn dochter ook regelmatig last van kramp heeft besluit ik de zeep op de proef te nemen.

Een stuk handzeep had ik nog wel liggen en dit heb ik dus uitgepakt, in een washandje gedaan en onder de dekens geschoven. Hoewel de zeep op zich lekker ruikt, is de lucht wel erg sterk. Gezien mijn allergieën wil ik mijn nieuwe slaapmaatje dan ook niet al te dicht bij mij in de buurt. 


Hoewel ik niet geloof in de werking van een stuk zeep tegen kramp (en geen placebo, medicijn en of de kracht van positief denken mij ooit heeft geholpen) heb ik sinds het stuk in bed ligt geen krampaanvallen meer gehad. Al voelde ik de eerste dagen nog wel wat spierspanningen.


Vijf weken later besluit ik op internet op te zoeken of zeep inderdaad werkt tegen kramp.

Ik kom het volgende tegen:
Grootmoeders' oorspronkelijke tip is: een stuk Sunlight zeep onder je matras.
De huidige tip varieert van een stuk Sunlight of gewone zeep onder je matras of deken/dekbed/laken bij je voeten (zeep zou helpen tegen krampen in voeten en kuiten).

In Bionieuws 6 (d.d. 25  maart 2017) komt men tot de volgende conclusie. 

Zeep in bed helpt tegen kramp. 


Waarom zeep helpt, daarover verschillen de meningen:

1. het helpt vanwege het placebo effect (als je gelooft dat bijvoorbeeld een botte bijl in bed helpt ben je ook van je kramp af),

2. het helpt omdat je verkrampt ligt en niet vaak genoeg (20-40x per nacht) draait/beweegt. Ligt er zeep in bed en stoot je daar tegen aan draai je je om, 

3. Het helpt vanwege de geur deze is pijnstillend en krampverminderend.


De Amerikaanse anestesioloog dr. Yon Ough publiceerde in 2008 hierover een artikel in Journal of Multidisciplinairy Healthcare.

Ook heeft hij doekjes met zeepgeur gemaakt en getest door deze op de pijnlijke plek te leggen. Dit werkte. Hij heeft nu zijn eigen bedrijf hier in.


Feiten:

1. Naar het placebo effect is nooit onderzoek gedaan. Het is wel een feit dat placebo's bij een hele grote groep mensen geen enkel effect heeft, zeker niet op de lange duur. 


2. De bewering dat men verkrampt (kramp krijgt in de benen) door te weinig beweging/omdraaien in bed is nooit wetenschappelijk onderzocht. 

Mocht dit de reden zijn, zou dit betekenen dat: 

- wie samen slaapt met een ander,

 - een knuffeldier, 

- in een ledikant, 

- op de rand van het bed ligt,

- zwanger is, 

- in een waterbed slaapt of bijvoorbeeld 

- onrustig slaapt nooit last van kramp heeft.

(Dat tegen de zeep stoten zorgt voor extra beweging klopt ook niet met grootmoeders tip om  zeep onder je matras leggen.)


3. Sunlight zeep is (van oorsprong) ongeparfumeerd. De geur van deze zeep zou dus nooit pijnstillend en krampverminderend kunnen zijn. 


Op dit moment van schrijven (ruim 3 maanden later) geef ik Zeepie het voordeel van de twijfel. 

Werkt het dan heb ik weer geld bespaard (ca 71 euro per jaar en dat is toch ruim 2 weken boodschappengeld.).


NOTE

- Ruim een maand terug kreeg ik kramp in mijn hand. De zeep hiermee vast houden hielp niet direct (de kramp ging uiteindelijk wel over).

- Omdat ik eczeem heb, heb ik een stuk zwavelzeep in mijn kussensloop gedaan. Ik maak mijzelf wijs dat dit helpt (placebo effect enzo) helaas tot nu toe geen resultaat.

- Inmiddels ben ik ruim 4 maanden verder. Ik heb nog steeds geen kramp gehad.


TIP: 

een stuk handzeep is goedkoper dan pillen dus het proberen tegen beenkrampen waard

#besparen #huishoudgeld #boodschappengeld #bespaartips #beenkramp #krampBeoordeel

Reviews en Reacties:

4.9 / 5 (12 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Tips uit grootmoeders tijd. Heb ik wel eens vaker van gehoord dat het werkt. Sunlight tegen kramp of gewoon zeep tegen het voeteneind van het bed leggen om kuitkramp tegen te gaan. Laatst dacht ik er nog aan omdat ik ook kramp had in de kuiten of tenen voeten maar had toen geen zeep bij de hand. Ik heb wel gewone zeep maar geen Sunlight zeep. Sinlight zeep is nu nog steeds te koop en bestaat al heel lang. . . 
| 23:09 |
Ik gebruik een gewoon stuk zeep. Uitgepakt en in washandje onder de dekens. Het heeft ook een poos onder de matras gelegen. Kramp heb ik nog steeds niet gelukkig.
| 12:24 |
nooit aan gedacht eigenlijk
| 21:02 |
Ik snap nog steeds de logica niet, maar het is geen dure poging, mensen kunnen het net zo goed proberen. Er zijn gekkere en duurdere levenshacks.
| 11:40 |
De logica heb ik ook niet ontdekt.
| 12:08 |
wat helpt helpt , ...het resultaat daar gaat het om. heb je er wel eens aan gedacht dat je krampen OOK uit je rug etc kunnen komen ?. Ik zeg niet dat ....maar het is zeker een oorzaak/reden van krampen als je geen Magnesium of B12 tekort hebt.
| 16:55 |
Het enige dat ik weet is dat ik zeer zeker verkrampt lig. Ik kan al jaren niet meer gestrekt liggen, vaak.op 1 zij en dan alles (elk gewricht) in een rechte lijn. Zeer vermoeiend. Nek, rug en heup zullen beslist ook een rol spelen. Zeepie mag in ieder geval blijven :)
| 18:59 |
groot gelijk, alles wat helpt....waarom dan ook erin houden ! Tja en een tempur matras zal niet voor je weggelegd zijn denk ik (dat slaapt heerlijk omdat het je rug in een rechte lijn houdt ZONDER dat jij je houding hoeft te veranderen. Ik ben van een draaitol die ook altijd last had naar een twee a drie keer draaien in de nacht gegaan . (en pijn of niet is wellicht ook jou ervaring, je probeert elke keer van houding te veranderen/druk veranderen omdat je pijn hebt
| 13:20 |
Toch maar weer aan het waterbed
| 15:41 |
heb ik ook gehad, maar kreeg toen juist heel veel last van armen ,schouders en nek . nah ...het gaat erom dat jij kunt vinden wat JOU helpt lieverd. iedereen is anders en heeft andere behoeften
| 17:14 |
Ik lig er wel goed op dan ook geen kussen nodig. Gewoon zo's softside.. lekker in slaap deinen en niet hoeven omdraaien
| 19:49 |
ja dat is de truck, niet (veel) hoeven draaien .w e doe dat ook omdat we 'druk' ervaren. Maar het waterbed bracht mij dat niet. Gelukkig voor jou wel en dat je dat weet.Onze aanschaf was toentertijd geen succes
| 09:34 |
Weer wat geleerd, ik ga denk ik eens eens een stuk zeep kopen en bij vriend in bed schuiven zonder dat hij het weet. Hij heeft namelijk restless legs en vliegt af en toe echt van ellende alle kanten op .. wie weet helpt die zeep.. we hebben ook echt al vanalles geprobeerd ook magnesium.. maar het blijft terug komen al is het hier minder heftig dan in Spanje (waarom ? geen idee)
| 14:46 |
Ze zeggen dat het bijrusteloze benen niet helpt alleen bij beenkrampen maar het is het proberen waard.
| 19:00 |
ah ok het is wel echt rls zal eens kijken
| 19:08 |
Zou het gewoon proberen. Wasrom hij er nu minder last van heeft? Zal eens kijken of ik er iets over kan vinden.
| 19:10 |
hoe het ook zij alst helpt dan helpt ut. Zou niet naar een verklaring zoeken maar gewoon accepteren!! Fijn toch......
| 22:44 |
Ga het nog door proberen. De zeep ligt niet in de weg. Mijn dochter zegt dat hij wel gekrompen is.
| 08:02 |
tuurlijk zou ik zeker doen. Tja ze kan best eens gelijk hebben.
| 17:14 |
Ik ga het in de gaten houden of de zeep kleiner wordt
| 18:55 |
opmeten en opschrijven.hihi
| 19:05 |
Ik heb nog wel een ander/nieuw stuk... of op een dag is het weg..
| 19:06 |
ben echt benieuwd!!
| 19:18 |
Oh wauw dat wist ik niet
| 21:45 |
Wat fijn, dat scheelt uren wakker zijn.
| 19:24 |
Ja weer een luchaamlijk gebrek minder en hopelijk eeuwig
| 08:02 |
Dat heb ik ook wel eens gehoord. En als het werkt, dan werkt het. Scheelt meteen in je budget.
| 19:16 |
Oh ja? Voorlopig scheelt het weer pillen slikken en idd in mijn budget :)
| 08:05 |
Wist ik niet...
| 18:49 |
Ik ook niet.. wie weet toch een ouderwetse tip die wel helpt
| 08:04 |
Raar he dat een stuk zeep, om welke reden dan ook, kan helpen.
| 18:42 |
Ik heb er geen verklaring voor het ligt ook niet dicht bij mij in de buurt. Maar als het helpt.
| 08:03 |
Wat het ook mag zijn .... als het helpt...
| 18:28 |
Het lijkt er op. Ik laat het stuk zeep (geen Sunlight) dus maar liggen en ben benieuwd hoe het over een paar maanden is.
| 18:32 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen