Dagboek van een thuiswerkende moeder


Ik geef dagelijks tips op mijn Facebook pagina en website over hoe..... wat betreft voeding, mindset en afvallen met het flexibele dieet maar vandaag vond ik het leuk om jullie een kijkje te laten nemen in hoe mijn woensdag is verlopen. Het is de eerste week dat we in sociaal isolement zitten en de dag zo 'normaal' mogelijk willen laten verlopen, wat was dit even wennen!

Als gewichtsconsulent met een praktijk aan huis werk ik dus voornamelijk vanuit huis en aangezien de scholen gesloten zijn en Vince (5 jaar) thuis is, volgen wij dus een dagschema die door school gemaakt is.

07:30 Vince kruipt gezellig naast mij in bed om rustig wakker te worden en tv te kijken terwijl ik mijn email, agenda en dagplanning bekijk.

08:00 Tijd om op te staan, douchen en wassen, aankleden, bedden opmaken en ontbijt klaar te maken voor Vince.

08:45 Ik ontbijt altijd op een later tijdstip en dat is Vince inmiddels gewend dus kon ik in de tussentijd dat hij naar zijn favoriete tv programma’s keek en een broodje at, werkzaamheden uitvoeren voor mijn praktijk en tussendoor een paar crackers weg happen. Voor mij was vandaag dus gewoon een werkdag, alleen met minder werkuren. Aangezien ik toch ergens mijn tijd vandaan moet halen, slaan we de ochtendwandeling over. 

Vandaag stond op de agenda de website bijwerken, blogs schrijven, emails versturen en beantwoorden, eetschema’s maken en caloriebehoeftes uitrekenen. Ontbijten doe ik altijd nadat ik Vince naar school heb gebracht maar de komende 2,5 week is Vince thuis dus leren en werken wij aan de keukentafel. 

Op een ‘normale’ schooldag ben ik werkzaam van 09:00 - 13:30 en vaak nog een paar uurtjes in de middag en avond maar ook ik hou Vince bezig met thuisonderwijs en andere activiteiten.

10:00 In de ochtend mocht Vince een activiteit kiezen van de thuis-bingo-kaart en dat werd knutselen. Vince is creatief aan de slag gegaan met een lege wc rol (ik denk dat half Nederland wel genoeg wc papier in huis heeft om van alle rollen een mooi kunstwerk te maken) en heeft met mijn hulp een Super-Hero-Paashaas gemaakt, waar hij super trots op was!

11:00 Na het knutselen heeft Vince zichzelf nog kunnen vermaken met puzzels en Lego zodat ik nog even snel de laatste werkzaamheden kon afronden en toen was het alweer tijd voor de lunch.

12:00 Samen de tafel gedekt en een broodje gegeten terwijl we praten over de grote interesse van Vince in het ‘waarom’.... Maar mama heeft niet overal antwoord op. Want hoe leg je duidelijk en begrijpelijk uit aan je kind van 5 jaar oud, waarom de school dicht is en mama ineens voor juf speelt, (met nadruk op speelt want soms maak ik er maar een spelletje van aangezien de grens tussen mama en juf niet altijd duidelijk is en ik geen idee heb welke opdrachten gemaakt moeten worden) waarom papa en mama altijd het nieuws willen kijken, waarom we niet bij oma op visite gaan en waarom mama niet wil dat hij rond rent in de supermarkt en dicht bij mama moet blijven.

Na de lunch is het tijd was om samen wat huishoudelijke klusjes uit te voeren. Het allerleukste klusje is voor Vince om de vuile was in de wasmachine te proppen, wasmiddel en wasverzachter in het laatje te doen (en de helft ernaast te gieten) en op alle knopjes te drukken voordat hij het juiste programma gevonden heeft.

13:15 Ook in de middag staat een uur werktijd gepland dus Vince is op zijn Ipad woorden en letters gaan oefenen. Na een hele lange pauze (want Vince had geen zin meer en ik was ook wel toe aan wat afleiding en een kopje Zen thee), nog een half uurtje verder geoefend.

15:45 Samen naar buiten gegaan om een frisse neus te halen en de benen te strekken. Vince wil altijd fietsen maar als hij eenmaal de straat uit is dan is hij het fietsen alweer beu dus dan zijn we ook snel weer thuis. Vanmiddag Vince maar de opdracht gegeven om mij de weg te wijzen naar de glasbak (fietsen met een doel in het vooruitzicht én ik verwacht daar geen andere mensen tegen te komen) terwijl ik achter hem aanliep en gelijk een paar dingetjes om het huis en in de tuin gedaan zodat we niet na 10 minuten weer binnen zaten.

17:00 Het avondeten was een makkelijke maaltijd zoals altijd op woensdag. Ik heb een paar pannenkoeken opgewarmd voor Vince en voor mij een hamburger gebakken voor bij de kant en klare hutspot die ook alleen opgewarmd moest worden. Op woensdag kook ik nooit, ik warm alleen eten op aangezien we altijd laat thuis zijn van zwemles. Omdat ik vergeten was om rookworst op het boodschappenlijstje te zetten en Raymond op zondag na het boodschappen doen met 8 hamburgers thuis kwam (het waren maar 2 pakjes vlees, we hebben geen hamburgers gehamsterd), werd het deze combinatie.

18:15 Raymond - mijn man en vader van Vince - is thuis gekomen van zijn werk en nadat hij heeft gegeten, is er samen nog een computerspel gespeeld terwijl ik de tafel en keuken aan kant bracht en het een en ander moest opruimen .

19:00 Vince is met Raymond naar boven gegaan om zich klaar te maken voor bed, zodat ik even ‘me time’ heb en Vince ‘papa-tijd’ maar dat was voor korte duur want Raymond moest onverwachts de deur uit. Na samen nog even tv gekeken te hebben en een verhaaltje gelezen te hebben, heb ik Vince welterusten gewenst om 19:50 zodat ik nog 10 minuten had om mijn laptop aan te zetten en mezelf te installeren voor een webinar die ik wilde zien.

20:00 tot 21:30 heb ik een webinar gekeken, nog een paar administratieve dingen gedaan en deze samenvatting van mijn dag gemaakt.

23:30 Tijd om mijn bed op te gaan zoeken want morgen staat er weer een drukke dag op de planning.

Nou ja druk, druk… ik ben me ervan bewust dat ik geen vitaal beroep heb. Ook heb ik geen baas of manager die (virtueel) in mijn nek staat te hijgen omdat ik een deadline moet halen of verplicht een zakelijke conference call moet bijwonen terwijl mijn kind om aandacht vraagt, lees; roept, krijst, huilt, om hulp vraagt of gewoon even een aai over zijn bol en een knuffel wilt. Als ik mijn werkzaamheden tijdelijk stil leg dan hebben de cliënten daar echt wel begrip voor. Maar voor deze week probeer ik nog wel om 25 uur werk in 10 uur te stoppen, mijn kind onderwijs te geven, mijn huishouden draaiende te houden, me-time te hebben maar ook mijn man aandacht te geven, contact houden met familie en vrienden, 8 uur te slapen, voldoende te blijven bewegen en gebalanceerde maaltijden te blijven eten om mijn body and mind in shape te blijven houden.

En dit is niet bedoeld als klaagzang want deze uitzonderlijke situatie vind ik eigenlijk heel waardevol.

Het leert mij A; te relativeren B; prioriteiten te stellen C; dat ik uit deze situatie extra motivatie krijg om goed voor mezelf en mijn gezin te blijven zorgen en D; dat ik jullie ook graag wil blijven motiveren en inspireren om ook goed voor jezelf te blijven zorgen.

En deze lessen zie ik persoonlijk dan ook als een positieve uitkomst van de Corona Crisis. Want het is heel makkelijk om mee te gaan in alle negativiteit maar bekijk het eens van een andere kant en ga ‘omdenken’. Onze (over-)grootouders werden naar de oorlog gestuurd om letterlijk te vechten om levens te redden, ons is alleen gevraagd om binnen blijven om levens te redden. Dus sta ik elke dag op met een lach en heb ik als mantra ‘doe wat je kan, wanneer je kan, als je het nog kan’ .

Hoe zag jouw dag eruit? Heb jij een vitaal beroep waarin je onmisbaar bent en hectische dagen draait of ben jij een moeder die thuis alle ballen in de lucht probeert te houden? Ben jij een ZZP'er die vanuit huis werkt ineens gezelschap hebt van je kind / kinderen en moet jij ook schuiven en schipperen om alles op orde te houden? Of heb jij nu alle tijd om series te bingen op Netflix en met een zak chips op de bank te hangen?

Laat een reactie achter en elkaar een hart onder de riem steken!