Geen tomatenmijter!


'Mam, wat zijn de plannen rond de kerst?'

'Er zijn geen plannen dit jaar, lieve schat.'

'Hoezo?'

'Ik heb ze  in ieder geval niet, wou de feestdagen maar gewoon overslaan.'

'Nee, daar ga ik niet mee akkoord. De decembermaand is juist voor mij het hoogtepunt van het jaar. '

'Sorry, lieverd, maar ik  kan er de energie niet voor opbrengen.'

'Pahap, zeg jij er eens wat van!'

Een licht afkeurend gebrom komt als antwoord op mijn overslasuggestie.  Ik zucht.

'Nou, vooruit maar.  Na deze week dan, oké?'

'We kunnen wel vast starten met de planning. Vier december loopt papa met de rode sprei als mantel en een tomaat als mijter op zijn hoofd, over het dak. Vijf december komen de presentjes.'

'Ho, wacht even,' ik steek bezwerend mijn vinger op: ' dat hoort bij sinterklaas, daar doen we niet meer aan. In ieder geval, geen cadeautjes.'

'Goed, dan. Geen sint.  Negen december de boom opzetten,  de tiende de lichtjes erin, elf december de slingers, twaalf de ballen en de rest, het weekend daarop ga ik uit logeren, dan gun ik jullie rust: Kunnen jullie die dagen lekker aan de drank en een pot groenten van hak opmaken. Zestien tot en met twintig december is voor de rest van de versieringen. Dan kan mijn zuster de eenentwintigste op bezoek komen, eerste kerstdag vieren we thuis, en de tweede reserveren we voor ons traditionele uitje in Zandvoort.'

Een perfect strak geplande feestmaand.