Mijn mini masterclass bij Wemke (werkjes van de dag 26-5-2019)


Het is alweer twee jaar geleden dat ik voor het eerst een masterclass encaustic art volgde. Deze was georganiseerd door Wemke, en in samenwerking met John Buckland (meer hierover lees je HIER). Vorig jaar volgde ik in de maand mei een vervolg, de masterclass 2.0, deze keer van Wemke en Liesbeth (hier bekend als Soulwhispers), het verslag hiervan lees je HIER.

En al die tijd had ik de wens een keer één op één met Wemke te schilderen, om te leren, om te ervaren hoe dat is. Gevoelig als ik ben voor anderman's energie schilder ik dan ongetwijfeld anders dan thuis. En afgelopen vrijdag was het zover: ik had een afspraak gemaakt met Wemke, om in haar tuinhuis samen te schilderen, bij te kletsen, thee te drinken.

De thee dronken we in het zonnetje in de tuin, lekker even bijkletsen hoe het gaat, en hoe we allebei bezig zijn met de encaustic art. Allebei op onze eigen manier, en zo vertelde ik dat ik al een tijd niet veel meer op de hotplate had gewerkt, doordat ik veel met de sieraden bezig ben.


Gelukkig stond de hotplate al op te warmen in het tuinhuis/atelier/workshopruimte. 

Na het eerste kopje thee zijn we aan de slag gegaan, na Wemke's vraag: wat zou jij willen doen, wil je iets leren? Ik stond even met mijn mond vol tanden: ja natuurlijk, ik wil altijd graag leren, maar wat? Ik had te lang niet op de hotplate gewerkt! Dus zijn we gewoon lekker aan de slag gegaan, ik vind het altijd al prachtig om Wemke aan het werk te zien, en geniet erg van de resultaten, die zij, ogenschijnlijk eenvoudig, onder haar handen vandaan tovert. Hiernaast mijn eerste werk van de dag.

Al schilderend en kletsend kwam ik tot de conclusie dat ik graag wilde leren meer afwisseling, diepte, spanning in mijn tekeningen te brengen, of zoals Wemke het noemt: kamers. Ik kreeg wat tips, en een groot (A3) vel voor mijn neus, en we gingen verder. Nu vind ik A3 vaak een enorm vel om te vullen, maar oefenen is oefenen, dus kom maar op. En hoera! Na een ppos schilderen bemerkte ik een doorbraak! Zie hieronder het verschil met de eerste tekening:

Ik zeg: geslaagd!

Na deze tekening hebben we een oefening gedaan: samen schilderen op één vel papier; Dit hoefde niet mooi te worden, of iets voor te stellen (zoals Wemke zegt; dat hoeft nooit, het gaat om het creëren), het ging erom samen op een groot vel te werken, en te voelen wat dat met je doet. En ik voelde.......

Zie hiernaast de gezamelijke tekening van Wemke en mijzelf. Ik stond aan de linkerzijde van het vel. Duidelijk is te zien dat Wemke en ik een totaal ander "handschrift" hebben, en ik merkte tijdens het schilderen dat ik niet zo makkelijk bewust ruimte voor mezelf inneem. Dat weet ik al, maar het is heel mooi om te zien dat dit ook terug komt in het schilderen. Er waren geen regels, ik had door Wemke's werk heen kunnen schilderen als ik wilde, maar dit voelde goed. Dit ben ik.

Hierna hebben we nóg een oefening gedaan, waarbij Wemke mij duidelijk liet voelen wat energie doet. Ik had verteld over mijn werk, en een bepaalde groep passagiers waar ik moeite mee heb. Wemke en ik zouden opnieuw samen schilderen, nu op een A4. Ik dacht even dat Wemke mij in de maling nam, toen ze zei: ik ben nu...... (een van die mensen waar ik moeite mee heb). Maar: het lukte mij NIET om ook op dat vel papier te schilderen. Ik gaf geheel onbewust Wemke ruimte, nam wat afstand, en ging gaan staan kijken..... Dat was ook goed, maar zó bijzonder om te voelen! Het is bijna niet te omschrijven. Na de oefening was Wemke weer gewoon Wemke, met haar eigen energie, tot mijn grote opluchting. Op dat moment kon ik weer schilderen, en heb ik al het geleerde in één tekening geschilderd:

En nu: nu ga ik proberen om vaker op de hotplate te werken, om de technieken eigen te maken :-).

Wil jij ook een workshop encaustic art op de hotplate volgen? Wemke geeft regelmatig workshops. Check daarvoor de site: www.schilderenmetbijenwas.nl. Daarnaast heb ik onlangs materialen gedoneerd gekregen waardoor je voor een basis-workshop schilderen met bijenwas (met het strijkijzertje) ook bij mij terecht kunt, nabij Haarlem. Stuur me maar een privé bericht bij interesse!

Reageren maar geen Yoors-lid?


Meld je snel aan, en reageer, lees en blog zelf naar hartelust!