Tussen Oude Willem en Doldersum


...daar lopen deze prachtige dieren; Schotse hooglanders, gewoon langs en op de rijbaan.

Vanwege een wegafsluiting in- of vlakbij Dwingeloo, was ik 'gedwongen' een alternatieve route te nemen. Het meest logische was om via Meppel te rijden; een saaie route en ontzettend om. Wel redelijk snel. Maar ik dacht; als ik dan toch een alternatieve moet nemen, gaan we ook écht voor toeristisch! Dus vanaf Assen nam ik de afslag richting Drachten, ook wel bekend als de "Friesland-route". Maar in plaats van vervolgens de afslag Appelscha te nemen, zoals m'n navigatiesysteem aangaf, besloot ik er 1 afslag eerder af te gaan. Geen spijt van gekregen!

Ook hier kwam ik (deels) door Appelscha, tenminste, langs de 'buitenkant', vermoed ik. Daar kwam ik langs een gebouw waar we als schoolkinderen gezeten hebben met schoolreisje. Destijds nauwelijks op gelet maar nu stond ik versteld van wat voor prachtig natuurgebied zowat in m'n achtertuin ligt! Nou ja, vanaf een kwartiertje rijden dan... Prachtige vlakten met heide, natuur en nagenoeg geen huis meer te bekennen. Je waant je daar echt in een andere wereld of tenminste in een ander land. Zo ook toen ik door het plaatsje 'Wateren' reed. (Dit is overigens de geboorteplaats van 'the incredible Dr. Pol') Idem in het plaatsje 'Oude Willem' en op de weg van laatstgenoemde gehucht richting Doldersum, zag ik een waarschuwingsbord "Vee op de rijbaan". "O, als een boer z'n koeien van de ene wei naar de andere moet brengen natuurlijk...", dacht ik. Even later stond een veerooster aangegeven, waar ik vervolgens ook overheen kwam. Wat schetst mijn verbazing? Inderdaad koeien op de 'rijbaan', los, tussen de veeroosters in. Ook in de berm, door de greppel en op de vlakte. Tja, loslopende koeien verwacht je dus écht niet! Ok, er stond een bord. Maar echt loslopende koeien nog in Nederland?

Het waren ook niet zomaar koeien, nee, Schotse hooglanders dus. Nog nooit in het echt gezien, volgens mij. En je begrijpt wel dat de auto aan de kant van de weg ging natuurlijk en de mobiel erbij! 2 Korte filmpjes heb ik gemaakt en diverse foto's. Hopelijk vinden jullie ze ook de moeite waard!

Onderstaand de eerste korte video. (van de twee)  Bij ongeveer 1:08 min. schrok ik me dood want ik keek er één recht in de ogen. Toen bedacht ik me even dat ze misschien ook gevaarlijk kunnen zijn?! Nu heb ik later gehoord dat dit zeker het geval is wanneer ze kalfjes hebben... Dom eigenlijk maar het schermpje tussen de dieren en mij gaf me tot op dat moment een vals gevoel van veiligheid, haha! (Tip: zet je geluid zachter i.v.m. de duidelijk hoorbare wind)


Hier zijn de dieren nog even in beweging en ik sluit af met een panoramisch rondje van 360 graden. Maar ik draai wel snel want deze 'buffels' achter me vind ik geen prettige gedachte! ',0) (Denk weer even aan je geluid)


Een prachtige boom; de naam weet ik niet...

Al met al een Prachtig gebied waar ik nog eens uitgebreid wil gaan wandelen!

© 01-05-2019 (Laatste update: 24-11-2019) Copyright; Blog, titel, tekst(en), afbeeldingen én video's van/door: © The Original Enrique   ( enrique.dutch@gmail.com )  Alle rechten voorbehouden/All rights reserved. Bevat linken naar Wikipedia. Mijn blogs en/of foto's mogen altijd worden gedeeld, mits ongewijzigd! Bij schending van de copyrights wordt juridische actie ondernomen. Tags: #drenthe #schotsehooglanders #schotse #hooglanders #runderen #koeien #oudewillem #doldersum #wateren #natuur #natuurgebied #heide #heidevlakte #natuurfotografie #drpol #appelscha #ImagesByEnrique #VidsByEnrique #natuurfotos #toeristisch

Gerelateerd: