Slot Schaesberg


Landgraaf

Slot Schaesberg 

"build the history"

Gisteren bezocht ik Slot Schaesberg en ik moet bekennen dat ik dit deed met een bovengemiddelde nieuwsgierigheid.  De reden hiervoor was dat ik werkelijk nog nooit gehoord had van Slot Schaesberg hoewel dit slot zich op nog geen 11 km bevind van de plek waar ik ben opgegroeid en nu ook weer woon. Hoe kan ik dit gemist hebben? Als excuus heb ik 1. dat hoewel ik er regelmatig (!!!) langs rijd met de auto het slot verscholen ligt achter bomen en het niet zichtbaar is vanaf de weg en mijn tweede excuus is dat het geen "kant en klaar" slot is maar een ruïne waar ze 30 jaar de tijd voor hebben uitgetrokken om weer op te bouwen. Ze zijn inmiddels al 7 jaar bezig. Dus als het goed is staat over 25 jaar het herbouwde slot in volle glorie weer overeind. Maar eigenlijk zijn dit smoezen en blijf ik het raar vinden dat ik het niet wist. Ik heb het slot bezocht samen met mijn jongste twee kinderen  die 12 en 14 jaar zijn. En wij hebben genoten van dit bezoekje. Ik vond het interessant en inspirerend. Mijn dank gaat uit naar de Bankgiroloterij want zonder de familiedag had ik er vandaag nog niet van geweten en waren wij gisteren niet naar Slot Schaesberg geweest. 

Geschiedenis in uitvoering

De naam Schaesberg was in de middeleeuwen blijkbaar al een bekend begrip. De eerste ridders die deze naam droegen stammen uit de 13e eeuw en de familielijn ontwikkelde zich in de eeuwen daarna tot een naam van adel. Rond het jaar 1411 liet Willem II van Retersbeek-Schaesberg in het Limburgse dal een burcht bouwen. In 1571 gebruikte Johan van Schaesberg de fundamenten hiervan voor de aanleg van een nieuw kasteel in Renaissance-stijl. De laatste uitbreiding van het slot vond plaats in 1650. In 1733 stierf het geslacht van Schaesberg uit en kwam het kasteel leeg te staan, waarna het niet meer bewoond is geweest. Het verval van het kasteel deed hiermee zijn intrede.

De bouwhoeve op het landgoed is tot de zestiger jaren van de vorige eeuw in gebruik geweest als boerderij. Na de onteigening van het kasteel met bouwhoeve in 1944 werd het in 1949 aangekocht door de toenmalige gemeente Schaesberg. Met de sloop van de hoeve en delen van het kasteel  in de jaren 60 verloor Nederland een van haar mooiste Renaissancekastelen. Na een lange periode van leegstand en verval is het publiek inmiddels weer van harte welkom op het landgoed. 

Wat is er te zien? 

1. De TOREN staat er nog. Nou ja, deels maar ze hebben binnenin de toren een constructie gemaakt zodat je wel naar boven kunt gaan. Vanaf de toren kun je het hele terrein goed overzien en de ruïne van dichtbij inspecteren.

2. BOKKENRIJDERSKELDER: Ervaar hoe de bokkenrijders gevangen zaten! In de 18e eeuw zaten de beruchte bokkenrijders, de dievenbende Zuid-Limburg onveilig maakten, gevangen in de kelder van Slot Schaesberg.

3. KASTEELTUIN - HOF VAN SCHAESBERG: In de tuin van 1000 m2 staan vergeten kruiden en groenten verdeeld over twaalf verschillende hoven. Het schijnt dat het ook mogelijk is om groenten en kruiden te bestellen uit deze tuin.