Teken encefalites is dichterbij dan je denkt.


Twee jaar geleden gingen wij naar de Baltische Staten. Litouwen, Letland, Estland en via de kust Letland en Litouwen terug. Het maakt niet uit waar wij naartoe gaan als het net even verder dan Nederland en België is dan zoek ik uit wat ik tegen kan komen qua ongemakken en of er vaccinaties wenselijk zijn. Omdat ik de optie Rusland ook nog open hield had ik dat land ook gecheckt en daar kwam ik teken-encefalitis tegen maar op de sites werd daar niet voor gewaarschuwd aangaande de Baltische Staten. Omdat oudste dochter nog wat vaccinaties moest en wij - ik weet niet eens meer om welke het ging - nog een laatste spuit van iets moesten hebben had ik bedacht dat het misschien verstandig was om ook een inenting tegen teken-encefalitis te nemen.

Toen ik dat aangaf vertelde men mij dat dit eigenlijk helemaal niet nodig was omdat dit niet geadviseerd werd. Toen ik aangaf dat wij gingen kamperen en ook wilden gaan wildkamperen bleven ze dat zeggen. Toen gaf ik aan dat wij toch wel erg dicht bij de Russische grens zaten en dat voor dat land wel teken-encefalitis vaccinatie wordt geadviseerd. Toch bleef men herhalen dat het niet nodig was en ik vroeg of de teken dan zo goed de landsgrens respecteerden. Dat kan natuurlijk altijd …….. Eind van het verhaal was dat zowel de kinderen als ikzelf gevaccineerd zijn tegen teken-encefalitis.

In die vakantie hebben we ook met jongste dochter het ziekenhuis bezocht waar de kop van een teek verwijderd werd en dat gebeurde natuurlijk op een zondag. Al met al een aparte ervaring maar ik was wel blij toen dat we allemaal die vaccinatie hadden. Natuurlijk sluit je dan niet alles uit want de ziekte van Lyme kun je nog altijd oplopen. Dus in de drie maanden nadien hebben we haar lies (echt een onmogelijke plek om een teek te verwijderen zeker op een klamme huid) goed in de gaten gehouden. Natuurlijk bestaat de mogelijkheid ook dat het om een gezonde teek ging dus eentje die geen ziekte van Lyme of teken-encefalitis veroorzaakt maar dat is natuurlijk een risico dat ik niet wil lopen.

Het jaar daarna stonden Denemarken, Zweden en Noorwegen op het programma en ik ben met een gerust hart gaan kamperen. Sinds een aantal weken lees ik continue artikelen die gaan over teken-encefalitis, zo ook net betreffende Duitsland (maar ook over Nederland). En daarin werden de volgende landen genoemd: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Slowakije, Tsjechië, Kroatië, Hongarije, Polen, Slovenië, de Baltische Staten en sommige gebieden van Scandinavië. Ik heb het even nagekeken op www.ease-travelclinic.nl/ maar de waarschuwing geldt ook voor Italië en Frankrijk (Spanje staat er niet bij) en dat zijn toch landen waar veel Nederlanders vakantie vieren. Luxemburg ook niet wat ik dan weer gek vindt omdat Luxemburg toch grenst aan Duitsland en Frankrijk. Ikzelf ben dus duidelijk niet ervan overtuigd dat teken zulke intelligente wezentjes zijn die weten waar een landsgrens loopt en ik denk ook niet dat ze die respecteren dus lieve mensen check gewoon even als je op vakantie gaat of je vaccinaties nodig hebt. Wil je meer weten over TBE kijk dan even hier: https://www.tbewijzer.nl/….

Met de vaccinatie tegen TBE ben je drie jaar beschermd. Dat moet ik dus even in de gaten houden want die 3 jaar zijn in 2020 bij ons voorbij. Ook in Nederland komt teken-encefalitis voor:

https://www.biomaatschappij.nl/teken-encefalitis/. Nog niet heel vaak, en dit is natuurlijk de reden waarom ik de laatste tijd zoveel lees over TBE, wel steeds vaker.

Ik ben een absolute voorstander van vaccineren maar dat moge duidelijk zijn. Ik vind dit belangrijk, zowel voor mezelf, voor mijn kinderen maar ook voor de mensen die om welke reden niet gevaccineerd kunnen of nog niet mogen worden afhankelijk waar het om gaat. Dus een gewaarschuwd mens telt voor twee oftewel iemand die vooraf weet wat er fout kan gaan moet zich er maar op voorbereiden en doe je dat niet, prima, maar dan ook niet achteraf gaan miepen.


Reageren op een blog? Dat kan als yoorslid. Lid worden is gratis. Behalve reageren kun je dan ook bloggers volgen of zelf aan de slag als blogger. Je hoeft je alleen even hieronder aan te melden: