Mondkapje dragen in de thuiszorg ?


Even mijn hartje luchten, van mij afschrijven, want dat brengt rust in mijn hoofd.. Wanneer ik schrijf krijg ik weer vat op alle gedachten die als een storm door mijn hoofd gaan.. Kan ik misschien mijn emoties onder woorden brengen, wat ik nu precies voel, onbegrip ? Boosheid of verdriet ? Soms vechten deze drie om de eerste plaats of zijn samen aanwezig...

Mijn moeder, waarbij ik in huis woon, heeft al een aantal jaren, de long ziekten COPD... Je kunt het misschien het beste uitleggen, dat de rek langzaam aan, uit de longen verdwijnt en de long blaasjes, langzaam steeds minder goed werken, tot deze kapot gaan, en dan is er zuurstof nodig om kwaliteit van leven te behouden, maar als dat zo lang mogelijk kunnen uitstellen dan ....

In totaal zijn er vier stadia, aangemerkt met Cold.. 1 tot 4 Mamma zit op dit moment in Cold 3, en proberen wij er samen alles aan te doen, om het stabiel te houden.. Na de laatste ziekenhuis opnamen, gelukkig al weer een aantal jaren geleden ! Is er thuiszorg ingeschakeld om haar in de morgen te helpen met douche en aankleden.. Ook komen zij in de avond terug om te helpen..

Tot zo ver geen probleem, alleen is mama enorm vatbaar voor alle bacteriën en virussen die rond gaan, zeker in de wintermaanden.. Griep of verkoudheid betekend voor haar enorm ziek en mogelijkheid tot longontsteking, heftige medicijnen of mogelijk ziekenhuis opname...

Juist omdat de meiden van de thuiszorg bij meer mensen thuis komen, en heel dicht bij mama komen om haar te helpen.. Hebben wij gevraagd ook via kantoor of er gezorgd kon worden voor mondkapjes.. Met heel veel moeite, zal jullie de details besparen, is het gelukt en is het met vallen en op staan, een hele tijd goed gegaan.. En droegen zij een mond kapje..

Tot een aantal maanden geleden een paar nieuwe meiden, stage kwamen lopen en ook hier over de vloer kwamen.. Steeds netjes gevraagd of men alsjeblieft een mondkapje wilde voor doen.. Kregen vaak de vraag: Waarom dan, want ik ben niet ziek ? Netjes uitgelegd, hoe of wat betreft mama haar longziekte, vatbaarheid en het kunnen overdragen zonder ziek te zijn...

Een aantal maanden geleden, klikte het totaal niet tussen een van de meiden en mama.. Kan gebeuren lijkt mij, je hoeft niet iedereen aardig te vinden, dus hebben wij dit dan ook eerlijk aangegeven, bij het kantoor.. Kort gezegd, maakte het mama zo gespannen en onrustig, dat het haar gezondheid duidelijk niet ten goede kwam.. Moet toch bespreekbaar zijn lijkt mij...

Plotseling, weigerde ook een van de meiden van de avond dienst om een mondkapje, te dragen, ook niet na de uitleg waarom, haar reactie was dan heb ik het benauwd... Misschien net netjes van mij voor het eerst werd ik zo enorm boos.. Heb gezegd: Jij misschien een paar minuten, maar mama als het mis gaat, 24 uur per dag of met zuurstof.. Toen zij bleef weigeren, heb ik haar de deur gewezen en is zij gegaan, zonder zorg te verlenen.. Heb ik gedaan die avond..

De bekende meiden, droegen de afgelopen tijd, vrijwillig gelukkig een mondkapje omdat zij op de hoogte zijn van de situatie.. Van te voren kunnen wij via de pc zien wie er komt.. Zo ook vandaag, o wat leuk A komt, lang niet gezien of gesproken.. Gezellig even bij kletsen en vragen hoe het met haar gaat ! Nu, Sorry, het was alles behalve leuk of gezellig... Want ook A wilde plotseling geen mondkapje meer dragen, was namelijk besproken in de vergadering, en alleen wanneer zij griep verschijnselen hadden, waren zij verplicht er een te dragen, hadden zij afgesproken.. Terwijl zij er zo ver ik mij kan herinneren, er eerder geen probleem mee had...

Weet gewoon even niet hoe het nu verder moet ! Wat vinden jullie, mag de zorg verplicht worden om een mondkapje te dragen ? Lees graag jullie reacties, word zo moe van de strijd...