Valentine & Icecream

Valentine & Icecream


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling


Dag 1

De bel voor de pauze gaat, het is mijn eerste dag op deze school.

Ik wilde hier helemaal niet naar toe, maar mijn ouders stonden er op. Op Aruba hebben wij nog geen lyceum, op Curacao zijn er drie.

Dus ben ik, zoals wel meer Arubaanse kinderen, door mijn ouders ondergebracht bij oom en tante op Curacao en mag ik alleen met de schoolvakanties naar huis.

'Buiten het hek staat een icecream-truck' zegt de lange jongen uit mijn klas, 'ik kan zien dat jij heel hard een ijsje nodig hebt; ijs helpt overal tegen, vooral tegen heimwee, ik trakteer!'

Zijn onmiskenbaar Arubaanse tongval met de bijhorende zangerige intonatie klinkt als een stukje thuis. Ik krijg een warm gevoel in mijn hart, nog voordat hij mij het ijsje overhandigt.


5 maanden later

Mijn grootouders zijn 1 dag na elkaar overleden en we zitten in de kerk voor de uitvaartdienst. Aan mijn ene kant zit mijn 5jarig nichtje Elena, aan mijn andere kant de lange jongen uit mijn klas, bijgenaamd Tallboy. Hij is evenals ik, twaalf, volgens Arubaanse traditie oud genoeg om zijn familie te vertegenwoordigen bij een begrafenis. In zijn donkere pak ziet hij er uit als 16.

Hij geeft mij een pakje kleenex: 'voor als je kleine nichtje moet huilen' en als de kisten dichtgaan pakt hij mijn hand. 'Ze zitten samen in de hemel' fluistert hij in mijn oor.

In die tijd gaan vrouwen en meisjes na de uitvaartdienst naar huis; de 'moderne' Europese emancipatiedrang is op onze eilanden nog niet ingeslagen. Wij hoeven nog niet de weg naar het kerkhof te lopen en in de hete zon naast een open graf te staan; er wordt nog vanuit gegaan dat wij een kwetsbaardere ziel en kwetsbaardere voeten hebben...

Tallboy gaat ook niet naar het kerkhof: 'Mag ik de meisjes meenemen om een ijsje te kopen?' vraagt hij aan mijn vader. 'Ja chiquitin (kleinduimpje), zegt hij tegen Elena, 'jij krijgt er ook een!'

'Ik vind je vriend aardig' zegt Elena. 'Hij is niet mijn 'vriend', hij is een klasgenoot' antwoord ik.

De kleuter houdt onverstoorbaar vol: 'Wanneer jullie trouwen, wil ik bruidsmeisje zijn'.


3 jaar later

In het kader van een 'leerzaam' school-uitstapje zijn we met de hele klas de Christoffelberg aan het beklimmen, het is dat Tallboy naast mij loopt, overhangende takken opzij houdt en losse stenen wegschopt, anders was dit een ultieme strafexercitie. Als een scherpe sumpina  (scherp uitsteeksel van een plant) een winkelhaak maakt in mijn mooie nieuwe broek, die ik speciaal voor de gelegenheid heb gekocht, uit ik een paar krachttermen.

'Jij bent een flink meisje' prijst Tallboy, 'je vloekt alleen maar, mijn zusjes zouden hebben gehuild'.

Een leraar komt aangesneld, EHBO-koffertje in de aanslag: 'Heb je je bezeerd? O, gelukkig, het is alleen je broek'.

'Meneer!', de stem van Tallboy klinkt ijzig, 'voor vrouwen voelt een scheur in hun kleding aan als een wond in hun vlees! Ze zitten anders in elkaar dan wij!'

De leerkracht kijkt ongelovig terwijl hij weer wegloopt en Tallboy zegt: 'Geen wonder dat de vrouw van die hufter er vandoor is, hij weet niet hoe hij met vrouwen moet omgaan. Wij begrijpen vaak jullie beweegredenen niet, maar we horen te weten dat jullie anders zijn dan wij en moeten daar rekening mee houden, anders loopt het slecht met ons af'.

'Je bedoelt dat wij dan weglopen, zoals de vrouw van meneer G.?'

'Erger nog: de aarde is een vrouwelijke entiteit, vrouwen zijn er thuis en mannen zijn er te gast. Moeder aarde komt altijd op voor haar dochters: een vent die zich in haar huis niet weet te gedragen, krijgt vroeg of laat schoppen en trappen, in welke vorm dan ook.'

'In de Bijbel staat dat wij als brozer vaatwerk moeten worden behandeld.'

'Precies. Wie onvoorzichtig omgaat met een fijn kristallen glas of een porceleinen kopje, krijgt scherven en splinters in zijn hand. Zodra wij weer beneden zijn, ga ik eerst een ijsje voor je kopen en morgen ga je naar die winkel waar je die broek hebt gekocht. Ik heb in de vakantie gewerkt en heb geld genoeg voor een nieuwe broek voor jou.'

Nog voordat hij mij zoent, dringt het eindelijk tot mij door dat ik de man van mijn leven heb gevonden.


Nog weer 3 jaar later:

Ik loop aan de arm van mijn vader over het middenpad van de kerk. Door de klanken van het orgel heen, hoor ik het gebabbel van de twee bruidsmeisjes die mijn sleep dragen:

'Ik wist het, nog voordat ze het zelf in de gaten hadden' zegt Elena.

'Ik ook' beaamt de ander, 'mijn broer kijkt altijd naar haar, alsof hij een hele berg ijsjes ziet en hij is een ijsjesfreak.'

Ze praten niet bepaald zachtjes: Elena vindt dat mijn jurk een aparte kleur heeft 'niet gewoon wit, maar echt de kleur van vanille-ijs', mijn jongste schoonzusje vindt de glitters op mijn kanten sluier op pistache-noten lijken.

We zijn op de plaats van bestemming aangekomen en mijn vader legt mijn hand in die van Tallboy.

'Wie geeft deze vrouw ten huwelijk aan deze man?' vraagt de voorganger.

Mijn bruidsmeisjes hebben nog niet door dat het orgel is opgehouden te spelen. Nog voordat mijn vader het eeuwenoude antwoord geeft, klinkt achter ons, onder gierend gelach:

'De ijsboer, hij levert zijn bestelling af!'


49 jaar daarna, 13 februari 2017

Tallboy en mijn jongste kleindochter stappen uit de taxi, ze maken regelmatig samen een uitstapje dat steevast eindigt in een ijssalon.

'Oma, ik heb vandaag eindelijk van opa gewonnen, ik kreeg meer ijs op dan hij! Je mag vandaag niet in de vriezer gaan kijken hoor, oma!'

Nee, natuurlijk niet: conform de ongeschreven wetten in dit huis, kijkt deze oma nooit in de vriezer op de dag voor haar verjaardag, moederdag, trouwdag, verlovingsdag, verkeringsdag en zeker niet op de dag voor Valentijn.
Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (57 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Wat mooi geschreven. En wat een zalige man heb jij. Een echt snoepje ... 
| 19:27 |
Dank je wel Mieke; dat is hij zeker! 😄
| 19:35 |
Wat een prachtig verhaal!
Zo zou ik me ook mijn droomman voorstellen. Wat fijn dat die van jou echt is en dat jullie al zolang bij elkaar mogen zijn. 
| 16:54 |
Dank je wel voor je complimenteuze reactie. Ik ben me ervan bewust dat ik een geluksvogel ben.
| 17:08 |
Ow ow ow Soberana... wat 'n openbaring en zo hartelijk en open verteld, alsof het gisteren gebeurde. Hoedje af voor zulks een prachtige ode aan de Liefde. 

Vijf sterren voldoen niet om dit te ondersteunen en toe te juichen!
| 00:05 |
Ik bloos van jouw mooie, complimenteuze reactie.😊
| 05:56 |
Het siert je, graag gedaan hoor. 🙏
| 11:26 |
Schitterend geschreven!

En beter laat dan nooit, van harte gefeliciteerd met jullie gouden huwelijksdag begin van dit jaar.🌻
| 13:08 |
Dank je wel voor je lieve en complimenteuze reactie! Waar zo'n gemengde school toch goed voor is, he?😁
| 13:18 |
stil en ontroerd zit ik na te glunderen van jouw schrijven
je leven aan het mee beleven en geniet
Je hebt het met elkaar getroffen, heerlijk
| 10:43 |
Dank je wel voor je lieve reactie Karin.
Ja, wij zijn idd geluksvogels.
| 15:17 |
Heerlijk
| 15:38 |
Wat een leuk geschreven verhaal.
| 11:55 |
Dank je wel.
| 16:20 |
Prachtig gedetailleerd geschreven.
| 17:54 |
Dank je wel Agnes.
| 19:05 |
Een mooi romantisch levensverhaal, ik wens je veel geluk voor de komende jaren.
| 19:05 |
Dank je wel Carina.
| 19:20 |
Ik ben zo ontroerd, zo romantisch!
| 15:58 |
Dank je wel Em. We hebben kort geleden ons 50jarig huwelijk gevierd en de romantiek die houden we er in. Bij zijn dank-speech wist Tallboy mij in tranen te krijgen, maar ook tot lachen toen hij memoreerde hoe mijn moeder zaliger hem destijds zou hebben 'bedreigd': 'Jongeman, waag het nooit om mijn dochter verdriet te doen, want dan kom ik je persoonlijk klappen geven!' Als je bedenkt dat mijn moeder tenger gebouwd was en amper tot zijn schouder reikte, kun je je de hilariteit voorstellen:)
| 16:08 |
Ik hoop dat jullie nog vele jaren samen gelukkig zullen zijn! :)
| 17:13 |
Dank je wel Em.
| 17:18 |
Gefeliciteerd lieve Soberana! Kadootje voor jullie 50 jarig huwelijk!
| 00:39 |
Dank je wel! Wat lief van jou!
| 16:20 |
Dat was heel mooi om te lezen, héél mooi.
Vanaf de eerste regel over Tallboy was het duidelijk dat ie heel bijzonder is. Ik heb nog nooit een man (of überhaupt iemand) zo horen praten: met zo veel respect en begrip voor vrouwen. Hij lijkt me echt een wonder.
En jij bent dan ook zo bijzonder, als hij zo aangetrokken tot jou vanaf begin was. Want we trekken aan, wat wij zelf uitstralen.
Prachtig!
| 19:36 |
Wat een lief compliment. Hij is nog steeds heel bijzonder. Hij zegt zelf dat zijn moeder hem heeft opgevoed tot de man die hij is geworden. Ik geloof zeker dat zij daarin een grote rol heeft gespeeld en ik dank haar daarvoor ook veelvuldig.
Maar het moet er wel van nature in zitten.
| 00:46 |
Wat een wijze vrouw is zijn moeder! Respect voor haar en respect voor Tallboy.

En nog een ding die was ik vergeten: ik vond niet alleen verhaal zelf mooi, maar ook opbouw van verhaal en de manier waarop is het geschreven ook heel mooi, origineel en apart.
| 09:57 |
Ik vind jouw complimenten erg lief!
Mamita (mijn schoonmoeder) is inderdaad een wijze vrouw, nog steeds geestelijk prima bij de tijd en lief, ondanks haar 88 jaar. Zij woont in Costa Rica bij mijn schoonzus en was de eerste die mij terug belde toen wij het bericht hadden doorgebeld van het overlijden van mijn eigen moeder (19 juli jl). Met troostende woorden voor mij en aanwijzingen voor haar zoon om alle beslommeringen mbt voor de uitvaart voor zijn rekening te nemen, waar hij al mee bezig was.
| 16:26 |
Dat is ook een zeer mooie relatie tussen jou en jouw schoonmoeder. Prachtig om te lezen!
| 19:35 |
Ja, mamita is echt uitzonderlijk. Hier op de Antillen zijn de meeste schoonmoeders een plaag voor hun schoondochters. Ze hebben hun zoons heilig verklaard en voeren inspecties uit om te controleren of 'dat meisje' wel goed voor moeders jongen zorgt.
Ik heb mamita als voorbeeld: zoals zij al een halve eeuw voor mij is, probeer ik ook met mijn schoondochter om te gaan.
| 19:48 |
Die "plaag" schoonmoeders hebben het waarschijnlijk ook zelf meegemaakt met hun eigen schoonmoeders. Het gaat van de ene generatie naar de volgende generatie: goed of slecht voorbeeld, alles wordt overgenomen. Er zijn niet veel mensen die, zeg het maar, een slecht patroon kunnen doorbreken en een andere geven wat hun zelf niet gegund was, daarvoor heb je een geestelijke kracht nodig.
Gelukkig heb ik ook een uitzonderlijke schoonmoeder. Dat is een goed voorbeeld voor mij om te leren dat het ook zo kan.
| 21:31 |
Heel leuk geschreven!! Proficiat
| 18:41 |
Dank je wel!
| 18:42 |
Wat mij het meeste raakt zijn Tallboys woorden over moeder aarde hasr verbondenheid met vrouwen en de man die te gast is... zo ben ik ook opgevoed, zo is ook mijn zoon opgevoed. Maar alles veranderd hard en wij worden een steefs grotere rariteit (en mijn zoon een steeds groter buitembeentje).
| 09:58 |
Mooi dat jij kans hebt gezien je zoon zo op te voeden, terwijl er in NL behoorlijk tegengas wordt gegeven op dat terrein. Mijn dochter is het ook gelukt haar 2 zoons zo op te voeden, dus jouw zoon is gelukkig niet het enige 'buitenbeentje'.
| 14:05 |
Hij lijdt er gelukkig niet onder een buitenbeentje te zijn wat dat betreft, begrijpt alleen niet waarom andere jongens/mannen niet zo zijn. Hoop dat mijn kleinzoon hier ook nog wat van mee krijgt.
| 17:41 |
Leuk geschreven, wat ben je al lang getrouwd zeg wauw!
| 07:34 |
Dank je wel. Ja binnenkort 50 jaar:)
| 13:58 |
Wat mooi beschreven en een man met zijn hart op de juiste plaats
| 09:00 |
Dank je wel, ja dat is hij zeker!
| 14:40 |
wat schrijf jij mooi en alweer bijna 50 jaar gelukkig getrouwd
| 18:36 |
Dank je wel en idd binnenkort 50 jaar:)
| 04:09 |
Wat een heerlijk en mooi romantisch verhaal. En ik zie dat jullie volgend jaar al 50 jaar zijn getrouwd, wat een mijlpaal om trots op te zijn! Heerlijk genoten weer!
| 00:51 |
Dank je wel, eind dit jaar al. We hebben 2 weken geleden gevierd dat we elkaar 56 jaar geleden hebben ontmoet. Kleindochters hebben alle data inmiddels genoteerd, want ze weten dat er op zulke dagen altijd een ijstaart is en komen dan direct na school langs om te feliciteren:)
| 06:24 |
Haha dat word smullen ! Veel plezier vast, en wat een mijlpaal !
| 07:59 |
Prachtig geschreven, liefde voor het leven!
| 19:47 |
Dank je wel, ja wij zijn geluksvogels!
| 19:52 |
Zolang zijn jullie dus al samen. Mooi geschreven.
| 15:06 |
Dank je wel. Vrijdag j.l. 56 geleden elkaar ontmoet; we hebben het gevierd met ijs:)
| 16:05 |
Aaaah, childhoodsweethearts. Too cute !
| 18:12 |
:)
| 19:20 |
Mooi verhaal, leuk met die traditie's ook!
Heel mooi!
| 17:04 |
Dank je wel Enrique!
| 18:27 |
Wow, jij hebt ook duurzame vlinders! Mooi om te lezen :-D
| 17:26 |
Duurzame vlinders zijn zeldzaam aan het worden:)
| 17:38 |
prachtig en ontroerend!
| 14:57 |
Dank je wel!
| 15:51 |
Haha mooi verhaal!
Met ijs valt niet te spotten
| 03:38 |
Ik neem de factor ijs heel serieus:)
| 04:35 |
Wat een prachtig verhaal.
Heb er van genoten.
Ik ben dol op ijs :-)
| 06:59 |
Dank je wel Millie:)
| 15:42 |
Een heel mooi verhaal om te lezen. En een lekker ijsje haha. Als ik die weer ga maken dan denk ik vast terug aan je verhaal. ☺
| 15:46 |
Dank je wel Jolanda:)
| 16:04 |
| 17:04 |
Wat een prachtig verhaal zal er zeker nog aan denken als ik een ijsje haal
| 08:49 |
Dank je wel Frieke. :)
| 15:31 |
Wat een heerlijk verhaal om te lezen...
| 02:45 |
Dank je wel, Ingeborg.
| 05:56 |
Ahwwwww ik wist wel dat het je man zou zijn...wat een heerlijk verhaal! Een sprookje met slagroom en discospikkels ;)
| 22:28 |
Dank je wel Grace!
| 07:35 |
Vind deze vandaag pas, wat schitterend, en ijs kan altijd :-)
| 22:50 |
Dank je wel. Met je eens wbt ijs:)
| 06:51 |
Haha één van de weinigen dan, mensen schrikken zich verrot als ik zeg dat ik dagelijks ijs eet, winter en zomer, ganse jaar door ! ;-)
| 09:08 |
Niets van aantrekken:)
| 14:57 |
Doe ik niet hoor, lekker veel meer ijs voor mij toch ;-) xx
| 21:34 |
Is dit echt? Jouw leven bedoel ik?
Hoe dan ook..... wonderschoon, wonderlief, (ver)wonderontroerend !!
| 17:39 |
Ja, dit is 100% autobiografisch:)
Dank je wel voor je lieve reactie!
| 17:47 |
Vermoeden had ik al een beetje.
| 17:50 |
Wat ontroerend mooi!
| 09:47 |
Dank je wel. Ik las in jouw Roodkapje-interview dat jullie ook vanaf de middelbare school samen gelukkig zijn: dus een stukje herkenning.
| 14:07 |
Wat een heerlijk verhaal om te lezen, en wat moet het toch genieten zijn als je er zelf in zit.
Dat jullie nog maar lang mogen genieten van elkaar.
| 08:58 |
Dank je wel voor je lieve, complimenteuze reactie.
| 14:54 |
Wat ontzettend mooi geschreven. Heel intrigerend. Ware liefde. Prachtig. Wat was hij wijs al zo jong. Bedankt voor het delen.
| 07:01 |
Dank je wel, Mayke.
In mijn tienerjaren vond ik de jongens van mijn eigen leeftijd over het algemeen kinderachtige idioten; Tallboy was de uitzondering die de regel bevestigde. 20 a 30 jaar later vierden de mannen van mijn leeftijd massaal hun midlife-crisis en alweer was mijn Tallboy de uitzondering.
| 17:40 |
klinkt als de gouden speld in de hooiberg ♡
| 17:42 |
Klopt! Mijn dochter zei vroeger altijd: 'Ik bereid me er maar op voor een leven lang mijn eigen brood te verdienen, want ik trouw alleen maar als ik een man vind die minstens half zo lief, sterk en wijs is als papa'. Gelukkig heeft ze haar 'halfje' in het laatste jaar van haar studie ontmoet en hebben ook zij een gelukkig huwelijk.
Mijn kleindochter wilde laatst weten waar en wanneer ik haar opa had leren kennen.Ze lag in een deuk toen ze hoorde dat het op hetzelfde lyceum was, waar zij nu zit en zei: 'zulke jongens zitten daar niet meer, daarom heb ik nog geen vriend. Als ik er eentje tegenkom van het kaliber van opa, trouw ik direct, ik wacht niet eens tot na het eindexamen!' Haar vader steigerde, want ze is 16 en zit in 5VWO:)
| 18:03 |
Wat een goed voorbeeld is opa 'tall boy' en heel inspirerend generaties door. Slimme meid.
| 18:11 |
:)
| 18:12 |
Zaaaaaaalig mooi verhaal!!
Heb er van genoten !
| 08:29 |
Dank je wel Sofie.
100% autobiografisch, dus was niet moeilijk te schrijven.
| 23:57 |
Een heel mooi geschreven Valentijnsverhaal. Gelukkig eiland : Curacao !
| 17:47 |
Dank je wel voor je complimenteuze reactie.
| 14:02 |
Mooi geschreven ik ga het nog een keer lezen
| 13:30 |
Mooi geschreven meid.
| 16:02 |
Dank je wel Sherry.
| 14:53 |
wat een bijzonder mooi geschreven verhaal.
| 17:06 |
Dank je wel Gertiena.
| 17:20 |
Je bracht een glimlach op mijn gezicht vanochtend. Dank je wel daarvoor.
| 05:54 |
Daar ben ik blij om, heel graag gedaan!
| 05:57 |
Fijne dag, dushi! Ik ga ff snel de website bijwerken. xxx
| 06:07 |
:)
| 06:11 |
Wat lijkt het me heerlijk om daar te wonen :)
| 21:17 |
Is het ook, we hebben een superheerlijk klimaat. Nu 28 graden:)
| 21:29 |
Oh, lijkt me inderdaad geweldig :)
| 21:48 |
Mooi verhaal, goed geschreven ook . Aruba en Curaçao... zalig dat je daar kunt wonen. Zeker als je dit Belgische pré-lenteweer door het raam gadeslaat...
| 16:27 |
Dank voor je complimenteuze reactie. We hebben hier idd lekkerder weer: 30 graden, maar de quaresma-wind (af en toe zware windstoten, jaarlijks samenvallend met de katholieke 40daagse vastentijd) begint al op te steken. Meteo geeft al code geel aan voor zwemmers en kleine vaartuigen.
| 16:45 |
Hier ook al een paar dagen herfstachtige stormen terwijl de tuin aan voorjaar begint te denken.
| 18:32 |
De natuur lijkt op meer plaatsen in de wereld van slag.
| 18:34 |
Oh maar wat een mooi verhaal! Zalig!
| 07:25 |
Dank je wel!
| 15:40 |
Oooh, wat romantisch!! Prachtig geschreven en heerlijk om te lezen.
| 04:58 |
Dank je wel Jenn, voor je complimenteuze reactie!
| 05:37 |
Ah wat leuk zeg, wordt je toch warm van. :)
| 18:26 |
Dank je wel, Leonie.
Mijn inmiddels zilvergrijs geworden Tallboy munt nog steeds uit in zijn hartverwarmende acties:)
| 18:33 |
Oh, ik ga hierdoor bijna van valentijnsdag houden. Prachtig!
| 18:16 |
Dank je wel! Kleindochter heeft zich gisteren na school door haar vader laten afleveren om van de ijstaart te komen meesnoepen:)
| 18:27 |
Slimme jonge dame ;-)
| 18:33 |
Haha, wat een geweldig leuk en mooi verhaal. :) Dankjewel. :)
| 23:00 |
En jij bedankt voor je complimenteuze reactie.
| 06:59 |
Echt prachtig geschreven
| 20:19 |
Dank je wel Daantje!
| 08:05 |
Geweldig autobiografisch verhaal! Genoten!
| 17:33 |
Dank je wel Ingrid!
| 17:35 |
Graag gedaan! Op Facebook gedeeld in de groep Yoors Bloggers en op mijn tijdlijn en tevens op Twitter en Google + gedeeld.
| 17:37 |
Oh, wat ontzettend lief van jou! Dank je wel!
| 17:46 |
Heel graag gedaan!
| 17:47 |
Zeer graag gelezen Soberana! Prachtig!
| 03:36 |
Dank je wel, Hpj!
| 06:33 |
Heerlijk mooi en heerlijk te lezen!
| 18:57 |
Dank je wel Desiree!
| 19:06 |
Wat een heerlijke verhalen, Soberana, ik heb er echt van genoten. :-)
| 18:12 |
Dank je wel Rudi!
| 18:22 |
graag gedaan :-)
| 18:30 |
Geweldig geschreven, de romantiek spat er van af!
| 11:05 |
Dank je wel Chris!
| 14:49 |
Mooi verhaal hoor
| 09:32 |
Dank je wel Johan.
| 10:32 |
Och romantisch! Fijne Valentijn :D
| 08:57 |
Dank je wel, voor jou ook!
| 08:58 |
Oh wat een schitterend verhaal. Echte romantiek. Geniet lekker van je icecream. Hele fijne dag. xx
| 08:06 |
Dank je wel, Elisabeth! Voor jou ook een fijne dag.
| 08:14 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen