Verwend of verslaafd?


help

Vorig jaar werd Banda Ariba, het oostelijk deel van ons eiland (toevallig het deel waar ik woon) getroffen door een glasvezelbreuk, met als gevolg een week zonder internet, telefoon en tv.

Lekker rustig? Allerminst!

Een paar dagen daarvoor hadden de doktoren ons verteld dat mijn moeder haar laatste levensdagen was ingegaan. De familie aan de andere kant van de oceaan werd gewaarschuwd om zich gereed te houden voor snelle overkomst.


….En toen vielen de normale communicatiemiddelen uit!

Een lieve buurvrouw met een mobiel van een andere provider, bood direct aan dat we bij haar konden bellen en gebeld worden: op alle uren van de dag of nacht.

Een bevriende winkelier in het stadsdistrict bood aan dat wij bij hem dagelijks konden e-mailen.


Ik probeer me voor te stellen hoe het zou zijn geweest als de telecom-verbindingen op ons hele eiland zouden zijn weggevallen:


Hoe zou ik mijn kinderen en kleinkinderen op de hoogte houden van de toestand van hun (over)grootmoeder?


Vroeger

Volgens een bekritiserend yoorslid zou ik 'vergeten zijn hoe we dat vroeger deden':

De tijd voor internet kan ik me uiteraard nog goed herinneren, maar toen hadden we wel al telefoon. Zelfs intercontinentaal bellen was mogelijk, zij het via twee telefonistes en tegen exorbitante tarieven. Vanaf 1989, toen mijn dochter in NL ging studeren hadden wij en zij ook een fax.

Als de telecom-verbindingen uitvallen heb je aan dat alles helemaal niets meer.


Telegram

Hoe denk je dat die tegenwoordig worden verstuurd? Via internet!


Vliegtickets

Er moesten vliegtickets voor de kinderen&kleinkinderen worden geboekt.

Kunnen ze dat niet zelf? Uiteraard, ze zijn tenslotte grote jongens en meisjes.

Maar de luchtvaartmaatschappijen verlangen directe betaling. Niets aan de hand toch?

In NL was er immers geen probleem met internet en online-betalingen.

Behalve dat de tickets door ons werden betaald en daarom ook van hieruit moesten worden geboekt.

Alleen al voor het gezin van mijn dochter kostten 5 tickets samen 6000 euro (hoogseizoen). Een gezin met studerende kinderen heeft zulke bedragen niet op voorraad liggen en de KLM verstrekt geen tickets op de pof.

.

Gelukkig was ons stadsdistrict (waar zich alle banken bevinden) niet getroffen door de internet-uitval in mijn woonplaats. Ik kon zelfs geld pinnen van mijn rekeningen op banken in de verschillende landen waar mijn diverse pensioendelen worden uitbetaald. Ook dat zou onmogelijk zijn geweest als de verbindingen op het hele eiland zouden zijn uitgevallen.


Western Union

In de tijd van 'vroeger' waar degene die mij bekritiseerde, naar refereerde, kon je internationale overboekingen doen via Western Union. Dat kan nog steeds, alleen werkt W.U. sinds het jaar 2000 niet meer met de oude telegraafverbindingen, maar jawel: via internet!


Dagelijks contact

Zelfs in tijden zonder sterfgeval, heb ik bijna dagelijks contact via email met mijn nazaten overzee.

Ik hou de weersomstandigheden bij in dat deel van NL waar zij wonen en bij gladheid, mist, ijzel, sneeuw, zware regenval etc.waarschuw ik om voorzichtig te rijden.

Een aanrijding met doden en gewonden op hun woon-werk route? Ik overtuig me ervan dat zij veilig op hun bestemming zijn aangekomen.

Jawel, ze zijn grote jongens en meisjes, maar toch...

Iemand die zijn schoolgaande pubers nog lekker thuis heeft wonen, moet bij mij niet aan komen met praatjes dat 'sommige van zijn kennissen ook op 8duizend km afstand wonen'.

Voor mij liggen mijn kinderen en kleinkinderen mij nader aan het hart dan 'vrienden en kennissen'.

Je zou zo iemand bijna toewensen dat zijn kinderen over een jaar of 10 besluiten in Timboektoe te gaan wonen, of op Mars!


Geld

Ook beschik ik graag te allen tijde over mijn geld. Iemand die zijn/haar gehele salaris, pensioen of uitkering in dezelfde valuta, op dezelfde bank ontvangt, zal niet direct een groot probleem hebben, als door internet-uitval de pinpas onbruikbaar is. Je gaat naar het dichtstbijzijnde filiaal van je bank, vult een formulier in en krijgt een pak contanten mee.

Word ik verondersteld regelmatig per vliegtuig naar 3 verschillende landen te reizen, om daar bolivares, Arubaanse florins en euro's van de bank te halen en die vervolgens in te wisselen tegen de Ang 's waarmee wij hier onze boodschappen doen?


Reactie van een mede-yoorslid

Citaat: 'zo deden we het vroeger ook, je komt over alsof je dat vergeten bent en verwend bent door het internet.'

Citaat nr. 2: 'Je zou eens een weekje moeten proberen zonder internet te doen, of ben je al zo verslaafd dat het niet eens een dag lukt?'


Die ene week zonder, vorig jaar, staat in mijn geheugen gegrift: ik hoop zoiets nooit meer mee te maken.

Wie na lezing van bovenstaande, met de betreffende persoon van mening is dat ik 'verwend' of 'verslaafd' ben, door resp. aan internet, gelieve zich te melden. Mijn negeerbak is oneindig groot!


Hieronder kunnen je vrienden zich aanmelden. Jullie krijgen beiden gelijk een beloning van 125 Yp. Je kunt het helemaal bewerken en op maat maken.Weghalen is ook heel eenvoudig met het rode kruisje als je er met je muis op gaat staan.

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!