Ik zag beverratjes!


Tijdens een wandeling in het natuurgebied Drömling in de buurt van Wolfsburg, hoor ik uit de sloot een zacht en langgerekt “neu”. Nieuwsgierig speur ik het water af en zie ik het diertje, dat de grootte van een rat heeft, die het geluid maakt. In eerste instantie denk ik een beverjong te zien. Wat verderop zie ik er nog één en die komt vol bravoure naar mij toe en laat zich heel gewillig fotograferen. Na een poosje vindt ie het welletjes geweest en even later verdwijnt het in een gat in de oever van de sloot.


Als ik verder wandel zie ik een groter exemplaar, die onmiddellijk wegvlucht en zich nestelt in de beschermende oevervegetatie. Een snuit is alles wat ik nog kan zien. 


Nog steeds overtuigd dat ik beverjongen zag, ga ik aan de slag met een 140w beverjongen verhaal.  Bevers zien we hier regelmatig als we dit prachtige natuurgebied passeren met het vrachtschip.


Bij het zoeken naar informatie stuit ik op een pagina met beelden en uitleg hoe je bevers, beverratten, otters en muskusratten van elkaar kunt onderscheiden. Als ik mijn foto's erbij neem valt me de neus en de witte snorharen op... ik zag helemaal geen beverjongen maar beverratjes!


Beverratten kunnen zich het gehele jaar door voortplanten. Na een draagtijd van ongeveer 4 maand worden 2 - 9 jongen geboren. De jongen zijn bij de geboorte behaard en hebben hun oogjes al open. Ze worden alleen door het vrouwtje verzorgd. Doordat haar tepels hoog en opzij zitten kan ze ook in het water zogen, maar meestal worden de jongen in het nest verzorgd. Binnen enkele dagen kunnen de jongen zwemmen en lopen. Twee jaar later zijn ze volgroeid. 


 

Dit blog telt 2 keer 140 woorden met 2 keer het verplichte woord "nestverlater" die ook als los woord of als onderdeel van een ander woord mag worden gebruikt.

Las je deze blogs al?


In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om met mijn camera de natuur in te trekken en me te laten verrassen door wat op mijn pad komt. Wil je meer lezen? Meld je hier aan: