Vijftig tinten groen: Lava


IJsland wordt ook wel het land van vuur en ijs genoemd. Logisch, want IJsland is een vulkanisch eiland, en je vindt er veel ijs, zomer en winter. IJsland bestaat voor een behoorlijk deel uit gletsjers.

Als kind al was ik gefascineerd door vulkanen. Ik mocht, en mag nog steeds heel graag kijken naar documentaires over vulkanen, en dan met name de uitbarstingen, en de beelden van stromende lava, die hebben iets hypnotiserends voor mij. Lange tijd dacht ik dat lava altijd rood van kleur was, én dat het altijd licht van gewicht is. Niet dus.......

En dus ging ik in IJsland op jacht naar diverse kleuren lava. En die heb ik gevonden. En ik heb ook ontdekt dat lava helemaal niet altijd licht van gewicht is.Hiernaast een close-up foto van "gewoon" lava. Zoals je het veel vindt in IJsland. Het is bruin van kleur en heel licht van gewicht. Ik nam een brok mee dat zo groot is als mijn hand, en denk dat het zo'n 40 gram weegt. Dit lava is heel breekbaar, het verpulvert zo. Wanneer je erop loopt heb je het gevoel op een enorme "bros" (de chocoladereep) te lopen.

lava
lavaHet brokje lava hiernaast is meer rood van kleur, en ietsje zwaarder van gewicht. Het brokkelt minder snel, heeft zeker nog de kenmerkende luchtige structuur waar lava zo om bekend is.
Rode lava, ongeveer even zwaar als het stukje hierboven, niet heel breekbaar, lekker bros van structuur.

lava
lava


En dan: dit vond ik bijzonder: geel-witte lava! Daar had ik nog niet eerder van gehoord, en ik heb het ook niet heel veel gevonden. Dat wil zeggen...... niet in brokjes. Want wanneer je op IJsland rondrijdt zul je merken dat er veel stof is, grijs-wit stof: en dat komt van deze lava.

Lavameel wordt hier ook van gemaakt.

Dit stukje is vrij zwaar: een brokje van ca 4x5 centimeter weegt al gauw 150 gram.


Huh, steentjes?

Nee, lava: deze lava is in zee gestroomd, en daar afgekoeld, om vervolgens te breken en door het schuren op de zeebodem spiegelglad te worden. Black sand beach, bij Vik, in het zuiden van IJsland is wereldberoemd om zijn zwarte lava-strand. Hier heb ik ook deze steentjes meegebracht.

De steentjes zijn iets lichter dan kiezelsteentjes van dezelfde grootte, ik vind ze erg mooi!

lava
lava

En dan: de mooiste lava die er is...... dat is misschien niet helemaal waar, maar deze is wel het meest zeldzaam, is mij verteld: Lavaglas, of obsidiaan.

Lavaglas ontstaat wanneer lava heel snel afkoelt onder grote druk. Je vindt het dan ook vaak tussen grote brokken lava: ineens zit er dan een ader.

In het natuurgebied Landmannalaugar (blogt volgt nog) is veel Obsidiaan te vinden, en dus ging ik als goudzoeker op weg, zoekend naar Obsidiaan. En ik vond het, en nam stukjes mee naar huis.

Obsidiaan wordt gezien als half-edelsteen, en geslepen als diamant.

Het is zwaar: het is de zwaarste lava die ik heb gevonden, ik denk dat het zwaarder is dan glas, maar dat heb ik niet kunnen testen, omdat ik geen massief stuk glas heb om mijn stukjes mee te vergelijken.

Wist je trouwens dat Lava heel vruchtbaar is? Niet direct wanneer het uitgespuugd is door de vulkaan, dan is het alleen levensgevaarlijk, want verzengend heet, maar na een aantal jaar groeit er veel op lava. En dat is te zien op IJsland, waar je velden vol mos kunt vinden, en heel veel verschillende soorten groen. Toen ik foto's maakte zag ik hoe vruchtbaar lava is: in een van mijn brokjes begint een kleine vegetatie te groeien......:

lava

Nu schijnen er ook snoepjes te bestaan waar lava in zit. Die heb ik nog niet ontdekt, dus ik heb op mijn volgende reizen naar IJsland nog wat te onderzoeken!

#lava#obsidiaan#ijsland#iceland#obsidian#vijftigtintengroen#fiftyshadesofgreen