De reddende doperwtjesfluisteraar


Met speciale dank aan  Sigrid voor haar plaatjeskeuze en steekwoorden 


Heremetiet, met angst in mijn ogen kijk ik naar de immense stapels boeken. Ergens moet het te vinden zijn. Maar waar? Moet ik alles doorworstelen om het te vinden? Vertwijfeld pak ik al kreunend mijn hoofd vast. Wat doe ik mezelf altijd toch weer aan?

Mijn lieve dochter komt op mijn gekreun aangesneld.  

'Wat is er,  mam? Kan ik je ergens mee helpen?'

'Doffe ellende,' zucht ik en wijs naar de woorden die ik op een A-4tje heb geklad. 'Met die woorden moet ik het doen, het verhaal schrijven.'

'A ja, ik snap het, je kan natuurlijk niet verder zolang je de betekenis niet kent. Met fantasie valt nu eenmaal niet alles op te lossen. Je hebt er zeker nog nooit van gehoord? Nou, mams, gelukkig weet ik wel raad. Een hologram is niets anders dan een echt driedimensioneel beeld gecreëerd via fotografische projectie, nou doei mam, veel succes, ik moet er vandoor.'

En weg is mijn levende lopende wikipedia.

Alsof ik niet wist wat een holodinges was? Tsssk.  Vastberaden pak ik een boek van een stapeltje naast mijn bureau, sla het open en begin te lezen. Jeetje, wat veel bladzijden, wat veel regels, wat een woorden. Het duizelt me. Hoe kan ik het juiste vinden? Het staat vast niet in dit boek, ook niet in het tweede, het derde... de tijd tikt weg.

Hoor ik daar nou iets? Ik spits mijn oren, wat wordt daar gelispeld?

'Je kent het sprookje toch wel, van die prinses en die erwt? Zij voelde dwars door een hele stapels matrassen heen één enkele erwt. Met die wetenschap kan jij toch wel wat? Jij, als koningin van de steekwoorden...'

En weg was de stem van de doperwtjesfluisteraar.

Hij heeft gelijk. Als ik nu eens die methode toepas, dan komt het vast goed. Zo gefluisterd zo gedaan. Snel klauter ik bovenop de boekenstapel, ga liggen, sluit mijn ogen en concentreer me geheel op mijn gevoel.  Plots dreunt het tot me door, als een kanonskogel, ik voel het, ik voel het en laat me rustig weer naar beneden glijden, mijn focus ligt geheel op één bepaald boek. Ik trek het voorzichtig tussen de berg uit.

Roze koeienletters vertellen me dat ik het juiste boek te pakken heb.

De pimpelpaarse flamingo en vele andere vreemde vogels.  

Opgewonden blader ik door het boek en al vrij vlot heb ik de info gevonden.

            De hmmm kraanvogel dankt zijn naam aan de smakkende klanken die voortkomen  als hij een kikker in zijn keel                laat glijden.

Totaal in verrukking sluit ik het boek. Al de steekwoorden gebruikt, missie geslaagd.