Het jaar 2018 van © The Original Enrique


Naar een idee van Marjolein:

Nu zou ik in m'n agenda kunnen kijken en e.e.a. in chronologische volgorde kunnen opsommen.

Maar dat doe ik niet. Wat er het eerste in me opkomt is wellicht het meest recent en/of het belangrijkst. Maar ook dat is niet per definitie waar. Hier schrijf ik 'mijn' 2018 op en eventueel zal ik doorlinken voor de volledigheid, ook voor mezelf en omdat de diverse blogs ook over dit jaar gaan.

(Yoors)vrienden:

Wat mij natuurlijk erg geraakt heeft zijn de nare 'dingen' die op het pad gekomen zijn van een aantal dierbare Yoors-vrienden. Dat is toch het eerste wat in me opkomt. Goed of relatief goed afgelopen maar er zijn toch ook vrienden die bijvoorbeeld chronisch ziek zijn (en tóch mij hebben geholpen!) In elk geval heb ik voor een ieder Gebeden, kaarsjes gebrand en de laatste tijd ook waxinelichtjes in mijn kleine witte kerkje met Maria ernaast. Maria, door Diaantje gehaakt, heeft wat mij betreft al een aantal Wonderen verricht.

Verder heb ik enkele Yoors-vrienden, vrienden dus (opnieuw) mogen ontmoeten en met hen 'quality-time', zoals dat populair heet, doorgebracht. Zeker voor herhaling vatbaar en er staan ook nog mensen 'op de lijst' die ik zeker ook wil ontmoeten! Bewust ga ik niet naar vrienden linken, tenzij het zo uitkomt in dit verhaal want dan krijg ik of een hele lijst óf ik moet de lijst verkorten. Dat kan en wil ik natuurlijk niet. Vrienden kan en ga ik niet 'sorteren'. Een ieder draagt op zijn/haar manier wat bij in onze vriendschap!

Dierenwelzijn:

Dierenwelzijn, of liever gezegd het ontbreken daarvan, heeft ook dit jaar mij weer gechoqueerd. (wanneer je denkt alles al te hebben gehoord) Over stalbranden heb ik geschreven en een column over misstanden in slachterijen. Let wel; deze items kunnen als schokkend worden ervaren! Maar dit is één van de (kleine) dingen die ik blijf doen (naast het beperkt eten van vlees en vis); het dierenleed onder de aandacht brengen. Veel mensen willen dat niet lezen. Daarom waarschuw ik hier ook duidelijk. Het is niet verplicht om linken aan te klikken. Mijn liefde voor dieren wou ik als eerste al in de header laten zien.

Yoors update:

De 'Grote verandering' op Yoo.rs heeft ook zeker veel invloed gehad. Lang niet overal was ik het mee eens en de gemoederen liepen soms ook hoog op. En dat mag ook vind ik. Dat dat niet prettig is, is een tweede. De schuldvraag is verder niet zo interessant en ook moet je denk ik niet altijd denken in termen van schuld. We kunnen weer verder en een ieder heeft zijn/haar zegje kunnen doen. Natuurlijk laat je ook je eigen acties de revue passeren en dan had ik zaken zeker anders kunnen aanpakken. Gedane zaken nemen geen keer en ook ik leer hier weer van.

Vreselijk nieuws:

Het drama in Oss raakte mij ook natuurlijk, dat dat verschrikkelijk is voor de kinderen en alle betrokkenen, dierbaren en nabestaanden behoeft geen verdere uitleg.

Ook het drama 'MH-17' duurt voort. Dit valt mezelf ook zwaar en ik ontwijk de berichtgeving hierover zoveel mogelijk. Dit omdat ik m'n eigen dieptepunt had in 2014, nagenoeg tegelijkertijd met de ramp. Dát kwam natuurlijk niet op tv. De wereld ging gewoon door. Logisch ook maar voor mij gevoelsmatig niet. Dus ook afgelopen jaar werd ik door de berichtgeving over MH-17 regelmatig geconfronteerd met m'n eigen recente verleden. Daar zal ik t.z.t. een blog of meer aan wijden.

Mijn onthulling:

Ook was 2018 het jaar van mijn 'virtuele coming out', de term maakt me eigenlijk al kwaad want ik zat nergens in en kom er dus ook niet uit. Bij dit onderwerp link ik niet door omdat dat mensen weer onnodig kan raken. Dit laat ik liever rusten. Vriend zijn privacy respecteer ik en daarom blijft hij vaak op de achtergrond in mijn blogs, in real life natuurlijk niet! Ook ben ik blij dat mijn vrienden gebleven zijn, deze mensen zijn dus ook Echte Vrienden! Deze Vrienden hebben ook veel voor mij gedaan dit jaar waarvoor ik hen Heel Hartelijk Dankbaar ben!

Overlijden:

In 2018 is ook een oom van mij overleden. Met hem en zijn gezin had ik nagenoeg geen contact. Helaas gedroeg de directe familie als ook een aantal andere mensen uit de familie, zich heel kinderachtig tijdens ooms ziekbed en daarna. Zo'n uitvaart als deze was ronduit schandalig en ik heb me geschaamd familie te zijn. Daar heb ik o.a. een cryptisch spreekwoorden-verhaal over geschreven, ook omwille van de privacy van mensen. Mijn oom heb ik tijdens zijn ziekte niet mogen ontmoeten en ook was ik op de uitvaart niet welkom. Heel, héél verdrietig... :'-(

Buren(ruzie):

De burenruzie dit jaar heeft ook veel impact op mij gehad. Hier heb ik over geschreven in mijn 'Gardengate blogs' en heb er dichtvormen aan gewijd, zoals bv: 'Liegebeest' en 'Een verre buur'. Gelukkig zijn ze inmiddels verhuisd en heb ik een leuke, aardige en rustige buurvrouw nu.

Ziekte en herstel:

Wat betreft mijn ziek zijn is er natuurlijk veel verbeterd. Zo is er géén sprake meer van een depressie; een hele stap vooruit! Ook zijn angst- en paniekaanvallen nagenoeg niet meer aan de orde. Dat er een 'grauwsluier' over mijn dagelijks leven ligt en toch nog vaak angstig ben, is helaas wel een realiteit en ik kan mijn leven gemiddeld écht geen voldoende geven. Dus een vrolijke Enrique ben ik niet en ik verwacht ook niet dat dat ooit zo word. En tóch is het mijn streven om dat te bereiken en daar altijd naar toe te blijven werken. Zo'n streven móet er zijn vind ik, zelfs als het niet in de lijn der verwachting ligt. Wat ik wel vervelend vind is dat er nog geen duidelijkheid is over of ik wel of niet EMDR mag 'gaan doen' en zoja, hoelang ik daar nog op moet wachten. Overigens wordt de diagnose ADD nu ontkent door hulpverlening, het UWV of in elk geval door instanties waar zij mee werken en zelfs het GGZ, welke zélf de diagnose met de bijbehorende voorwaarden heeft gesteld! Ik was 'met vlag en wimpel geslaagd' en ik ervaar nagenoeg álle symptomen. "Dat was toen", zeggen ze nu. Alsof het een aandoening is die overgaat. En begrijp me niet verkeerd; ik wíl 'het' niet hebben maar als dat wel het geval is, (h)erken het dan ook!

Verbroken:

De relatie met m'n vader is gebrouilleerd (een nieuw woord geleerd dit jaar) en daar ben ik niet rouwig om. In zekere zin wel natuurlijk maar het is goed dat ik voor mezelf gekozen heb in dit geval. Hij is 'gelukkig' met zijn nieuwe gezin. Betreffende mijn vader heb ik ook een aantal blogs geschreven, waaronder deze, in de vorm van een E.d.i.t.

UWV en andere (aanverwante) instanties:

Dit blog moet niet te lang worden, dan wordt het wellicht saai. Dus er is veel meer maar ik rond hier af. Hoewel het zo kan zijn dat ik een aantal grote en belangrijke zaken vergeet; ook dat is ADD.

Het gezeur bij het UWV duurt voort, ook van de verzekering van mijn laatste werkgever en meer aanverwante instanties. Ook herkeuringen en onderzoeken blijven doorgaan. Hier heb ik wel enige berusting in gevonden. Ik doe eerlijk mijn verhaal, teken bezwaar aan waar ik het niet mee eens ben en voor de rest ligt het niet in mijn handen. "Het is zoals 't is en het komt zoals 't komt", dit motto geeft me heel veel rust. Mijn doel blijft om een zo goed mogelijk leven te kunnen leiden.

Tot slot, een hoopvolle toekomst:

Hopelijk wordt dit verhaal niet gezien als zijnde negatief. Het is mijn verhaal van 'The Original Enrique', een naam welke overigens op verschillende manieren uitgelegd kan worden. Mijn authentieke ik, die mijn jaar beschrijft in mijn huidige gemoedstoestand en zoals ik 2018 beleeft heb. Een goed leven leiden wil ik nogmaals. 'Leiden' dus met 'korte ei'. Veel is er gebeurd dit jaar en ook heb ik veel geleerd; zowel binnen als buiten Yoors. Ook zeker heb ik fijne momenten gehad en ik ben dankbaar dat mijn (directe) naasten, waaronder ook zeker 'Klein', allen in (relatieve) goede gezondheid verkeren!

Dank jullie wel voor het lezen en voor alle moois wat ik van jullie heb mogen zien, ervaren, lezen en ontvangen!

© 29-12-2018 Copyright; Blog, titel en tekst(en) van/door: © The Original Enrique   ( enrique.dutch@gmail.com )  Alle rechten voorbehouden/All rights reserved. Afbeelding(en) Pixabay: https://pixabay.com/nl/poot-de-hand-vriendschap-hond-548634/  En:  https://pixabay.com/nl/engeland-koeien-muur-runderen-3814107/

Verwant artikel:

Over The Original Enrique: