Images by Enrique


Bij deze nader verklaard: #fotografie

Op de meeste afbeeldingen van mij staat vermeld: #ImagesByEnrique .

Dat heeft u wellicht al eens gezien. Waarom heb ik gekozen voor die naam?

Het had ook in het Nederlands kunnen zijn toch? Hier zitten onder meer de volgende gedachten achter:

"Afbeeldingen van Enrique" had gekund of "Foto's van Enrique". Maar het gaat me vooral om dat ene woordje; "Images".  Een foto, daar stel ik me bij voor dat je je camera richt op iets wat je vast wilt leggen. Vervolgens druk je op het knopje. Dit is wel de meest simpele uitleg, dat snap ik. Maar een afbeelding is al meer. Dat kan een al dan niet bewerkte foto zijn, maar ook bijv. een houtskooltekening of een aquarel. En nu kom ik weer terug op het woord 'Image'. Daar zit het mooie woord 'Imagine' in. 'Image' betekend letterlijk 'Voorstelling'. En 'Imagine' betekent vrij vertaald; "Denk je eens in...", "Verbeeld je dat..." of "Stel je eens voor..." 'Imagination' betekent 'fantasie'. Hier wordt het dus steeds wat abstracter. Het gaat niet langer meer om "Waarheid", hoewel dit in de context van fotografie erg subjectief is, maar om een fantasie of droombeeld/droomwereld, een creatie zo je wilt. En dat streef ik na. Het gaat me -afhankelijk van de inhoud van het blog- niet meer om iets vast te leggen maar juist om iets te laten zien. Dat is een groot verschil. Iets overbrengen, dat wil ik. Iets laten zien zoals ik het in gedachten heb en met jullie wil delen.

Als ik mijn eerste foto's op Yoors terug zie, denk ik soms: "Dat ik daar m'n naam onder heb durven zetten...", destijds nog: '© Enrique, blogs and more' of afgekort: '© E, b&m.' Natuurlijk zijn ook die copyrights gewoon van kracht, dat even ter info. Een echte eye-opener was mijn "Bloody-Mary foto". (klik op de blauwe tekst om te bekijken) Vervolgens ging ik Googelen naar afbeeldingen van Bloody Mary's om te kijken of ik er tussen stond. Een gênant moment. Prachtige exotische afbeeldingen kwamen voorbij en niet mijn foto met de ingrediënten voor het drankje, als waren het soldaten op een rij. Toen wist ik; mensen willen een sprookje, een illusie, het oog wil ook wat,...

Een aantal foto's waar ik best wel trots op ben, al dan niet gebruikt in mijn blogs:

De prachtige Franse geraniums van m'n tante... (op de copyrights na is deze foto niet nabewerkt)

O.a. een roos en een gerbera uit het boeket wat ik mijn moeder gaf met moederdag...

De lissen uit mijn tuin...

Bij de zomer hoort barbecueën natuurlijk...

Foto's bewerken:

'Vroeger' dacht ik altijd; Een foto is goed of slecht. Bewerken is amateuristisch. Daar ben ik van teruggekomen. Het is toch wel erg fijn dat je bijvoorbeeld de horizon recht kunt zetten van een mooie foto. Daar verander je de foto wezenlijk niet mee. Maar vervolgens ging ik met de functie "I'm feeling lucky" spelen. Dat gaf telkens een verbluffend resultaat! Het contrast of de belichting wordt hiermee veelal verbeterd. Alsof je een laagje waas van je foto af haalt. En ook ontdekte ik dat met bijsnijden of croppen (oogsten) je uit een foto het mooiste gedeelte kon halen of die vervelende vuilnisbak aan de zijkant weg kon halen. Verder kun je handmatig nog met belichting spelen of kleuren ophalen. Je veranderd inderdaad je foto maar dat doe je ook al wanneer je op de camera met je sluitertijd, diafragma, iso, witbalans of flitser gaat werken. Nogmaals; realiteit is subjectief. Als ik naar een voorwerp kijk met m'n ene oog dicht en daarna met het andere, zie ik ook wat kleurverschil. En heb je daglicht, tl-licht, ledlicht,..? Alles is van invloed. Kijk, een slechte foto wordt nooit een goede maar je kunt van een goede foto wél een nóg betere maken.

Wel ben ik blij dat de "I'm feeling lucky" functie mijn foto's vaak nagenoeg niet meer wijzigt en soms zelfs verslechterd. Dat zegt mij dat ik m'n belichting heb verbeterd. Uiteraard ben ik gewoon amateur fotograaf en er valt nog heel wat te leren natuurlijk. Maar ik ben blij dat ik nu toch een bepaalde standaard kwaliteit kan leveren. Omdat ik zo'n goede fotograaf ben? Nee. Maar wel omdat ik heel veel foto's maak met verschillende instellingen en met een kritisch oog kijk. Van de 100 foto's gooi ik er 99 weg. Nou, echt weggooien niet maar ik plaats ze normaal gesproken niet. Bijvoorbeeld onderstaande foto van de kerk in Duizel, zou ik normaal niet plaatsen omdat er een 'lens-flare' in zit, rechtsonder. Afgekeurd dus. Wel heel jammer maar het is niet anders. Ook moet ik nog oefenen met witte onderwerpen, deze heb ik nog vaak overbelicht. (zie onderstaande foto van de Chevrolet)

Foto van de kerk in Duizel; hier heb ik "I'm feeling lucky" toegepast, in de hoop de 'lens-flare' weg te krijgen, tevergeefs... Wel is het contrast iets verbeterd maar fout blijft fout, ook met Picasa...

Deze witte 'Chevy' is wat overbelicht. Moeilijk, een witte auto in een donkere garage...

Special effects:

Pas hier zou ik de term 'photoshoppen' willen gebruiken. In voorgenoemde gevallen vind ik dat negatief klinken. Ook kun je met 'lagen' werken; Ingrid heeft hier al eens aandacht aan besteed. Zover ben ik nog niet. Klik Hier voor meer info daarover. Mijn mooiste voorbeelden van Photoshop..., nou, eigenlijk Picasa vind je Hier en Hier. En in de toekomst nog meer natuurlijk...

Getty images:

Deze afbeeldingengigant heeft mooie foto's, zonder meer. Maar onlangs heb ik voor de grap eens zo'n foto aangeklikt. Dan komt dus de prijs tevoorschijn. Tussen de €300,- en €400,-! Nou sorry hoor, maar het was een simpel portret. Wel goed natuurlijk maar dat kan een goede hobbyfotograaf ook. Meer respect heb ik voor een amateurfotograaf die een buizerd of een libelle op de foto krijgt of dergelijke. Getty zal die ook wel hebben en hoe ze precies werken weet ik niet. Wellicht met eigen fotografen en voor de rest zijn de rechten gekocht? Ik weet 't niet...

Tot slot:

Het voelt best fijn wanneer een afbeelding door jezelf gemaakt, 'gepint' wordt. Dit komt gelukkig steeds vaker voor. Op het vlak van video was ik ook al bezig maar het is allemaal zó tijdrovend dat ik me niet ga verdiepen in monteren, etc. De foto's. Dat is waar ik voor ga en de blogs natuurlijk. Op het moment denk ik dat ik tussen de 50 en 75% van mijn foto's nabewerk. De ene keer wat meer als de andere. Imagine, what the possibility's are...   #ImagesByEnrique .

Wordt aangevuld/vervolgd!

 

© 24-07-2019 (Laatste update: 07-11-2019) Copyright; Blog(s), titel(s), tekst(en) én alle afbeeldingen van/door: © The Original Enrique   ( enrique.dutch@gmail.com )  Alle rechten voorbehouden/All rights reserved.  Mijn afbeeldingen zijn meerdere malen zowel zichtbaar als (bijna) onzichtbaar voorzien van mijn copyright.


Gerelateerd:

Comment and receive 25 YP 25
Sunrise Veluwe Forest Aan de Ground
I saw the group sunset and realized that I recently shot a beauty at the Veluwe. I live here on the moor so in early this picture shot. #sunset  
Comment and receive 25 YP 25
The truth doesn't exist. Just perspectives.
A truth mainly consists of the lens through which a person looks. Leo looks at the world through his Bijbellens and sees completely different 'dangers' than you. Dad looks at the world through his internet lens and sees a different Internet than you. Mama looks at the world through an NS lens and sees a lot of trains, but different from you! Tania looks at the world through an opera Lens and hears a lot of music differently than you. I've heard you before about a school assignment where you had to highlight different perspectives on a subject. I think that almost every subject can be sketched a 180 degree different perspective and it can be made plausible to take one of the two positions which are therefore diametrically opposed to each other. And this, of course, also happens constantly. Often people just don't see each other at all through their own lens. As a result, there is literally talk past each other. Because one simply can not or will not see the other. Let alone listen. Often perspectives are still based on an interpretation of facts. Which are interpreted differently by one party by the opposing party. In recent years, you can also see perspectives that are based purely on stories that are conceived to simply push away truths or to dominate. The conspiracy perspectives are a deliberately chosen narrative to exercise power. It is then about power. Not facts. This will serve groups that you can use for your (political) goal but that the complex The world does not want to fathom at all and take the inventions for sweet cake. Easier than really trying to understand what's going on. A truth is being constructed that simply suits you better. I simply don't know how to deal with the people who go with this. Previously, a perspective could differ, but the lenses were still focused on each other. Nowadays, the parties seem to choose to consciously look the other way but to face the confrontation. A conversation, contact is almost impossible. I hope to provide you with an answer later. For now, I'm ignoring professionally. Although I also know that's not the solution. Without contact and conversation, no solution. #voormyrthevanpapa : lesson 6 The plan: https://yoo.rs/voormyrthevanpapa-0-1611673066.html? Ysid=1 I'm trying to formulate 48 life lessons for my 18-year-old daughter. Birthday on 2 May. So I'm in a hurry.Beneficiary: #discussie . For: @Eva Myrthe Comment is greatly appreciated so that I can make the post better for @Eva Myrthe