What's in a name?


Bij het schrijven bots ik nogal vaak op hetzelfde probleem : het vinden van de juiste naam. Om de één of andere reden vind ik dat best moeilijk.


Of het nu gaat om een naam van een personage, een school, een (al dan niet bestaande) stad, een straat, of een niet-bestaand voorwerp: ik pieker me suf over de naam.

Langs de ene kant wil ik dat de naam 'past' bij datgene wat het vertegenwoordigt. Het moet bij dat personage passen, iets bepaald uitstralen of iets extra meegeven. 'Gewone' Belgische (of Nederlandse) namen vind ik soms te gewoontjes, maar als ik verder ga, kom ik teveel in de richting van de fantasy terecht en dat is het ook niet helemaal.

Een plaatsnaam zoals een straat, de naam van een gebouw, een school, een stad vind ik ook moeilijk. Wil ik eigenlijk wel dat het op een bestaande plek plaatsvindt? Of ga ik dan iets bedenken, waar ik dan vervolgens weer op vastloop?


Ik heb vroeger vaak gedacht dat het bedenken van wendingen, de draad van een verhaal, leuke details het moeilijkst zou zijn.

En inderdaad : gemakkelijk is het absoluut niet. Ik had echter nooit gedacht dat zoiets 'eenvoudigs' als namen, zo zou tegenvallen.

Namen bedenken, zoeken... blijkt een groter struikelblok dan dat ik dacht.


Heeft iemand tips? Hoe vinden jullie gepaste namen?

Gebruiken jullie échte plaatsen of fictieve?

Wat is jullie schijnbaar kleine -maar toch best grote- struikelblok bij het schrijven? Ik hoor het graag.


#namen#schrijven#uitdaging