Het mooie voorjaarsweer haalt vlinders uit hun winterslaap.


Vlinders kunnen overwinteren als ei, rups, pop en als volwassen vlinder.  Bij de soorten die  als volwassen dier overwinteren verandert de lichaamsvloeistof in een soort anti-vries, zodat ze tegen de vorst kunnen. Deze verstarring heet diapauze. Hun winterslaap houden ze op beschutte plekjes zoals in schuurtjes, tussen bladeren of in boomholtes .

 Door het mooie voorjaarsweer ontwaakten deze overwinteraars en dat ontging mij hier op Yoors niet.  Leonardo postte waarnemingen van een dagpauwoog een kleine vos, een  gehakkelde aurelia en een  citroenvlinder. Dat zijn alle soorten die als volwassen vlinder in België en Nederland overwinteren!  


Ook ik had het geluk om gisteren een citroenvlinder te zien. Wakker geworden door de heerlijke lentezon zag ik hem rondfladderen. Ik  weerstond de verleiding om  erachter aan te rennen en wachtte rustig af in de hoop dat hij ergens zou gaan zitten en ik hem voorzichtig kon benaderen.  Net toen ik dacht dat ik hem kwijt was, vielen mijn ogen op een graspol in een droge sloot en zag ik hem tussen de grassprieten hangen.  Ik maakte enkele foto's met  mijn telelens en liep vervolgens in een wijde boog naar de andere kant.


Blijkbaar had de vlucht hem veel energie gekost want hij bleef rustig zitten zodat ik besloot om de telelens te wisselen voor  de macrolens.


Op Yoors laat ik mijn belevenissen in de natuur zien. Wil jij dat ook doen of wil je reageren? Log hier in en meld je aan!