Paprika's moeilijk zelf te kweken? Met deze truc lukt het wel.

Paprika's moeilijk zelf te kweken? Met deze truc lukt het wel.


settings
 • Instellingen
 • Positie

  Automatische scrolling

Het zijn planten die eigenlijk in warme landen groeien.  De zaden kiemen erg langzaam. Dit kan wel 2-3 weken duren. Sommige soorten doen er zelfs 4 weken over. Pepers kiemen bij mij makkelijker dan paprika's, dus die zaai ik gewoon in een potje met potgrond. Paprika's gaan lastiger. Ik heb het dit jaar in de aarde geprobeerd, maar er komt niets op. Vorig jaar heb ik ze in zakjes laten kiemen en dat ging heel goed. Leg ze tussen koffiefilters en dan in een zipp-zakje.  Van andere tuinders hoor ik dat  'Annuums' prima kiemen in een bakje aarde op de vensterbank. Dus kijk op het zakje welk soort je hebt.  Komen jouw pepers ook niet op, probeer het dan ook eens op deze manier.

Je gaat als volgt te werk:

 • Knip het filter aan 1 kant open, zodat je het makkelijk open kunt klappen.
 • Schrijf er met pen op welke zaden je erin gaat doen.  Als je wilt schrijf je er de datum bij. Ik plan alles in mijn agenda, dus zo kan ik het ook altijd nakijken
 • Maak het filter helemaal nat en spreid uit op het aanrecht.
 • Vervolgens leg je de zaden vlak bij de de dichte kant (op de vouw als je grote ronde filters hebt).
 • Klap het filter dicht en schuif in het zipp-zakje.
 • Zipp-zakje niet helemaal dicht, maar een kleine opening houden.
 • Dan op de wifi-ontvanger of Apple TV kastje.
 • Elke paar dagen controleren of het spulletje nog vochtig is. 'Vochtig'! Niet druipend nat!
 • Wanneer je na een week of 2-3 een wortelpuntje ziet ontstaan, kun je het zaadje voorzichtig over doen in een potje met vochtige aarde.
 • Nu kan het potje in de vensterbank. Liefst op een warme plek.
 • Wacht nog een tijdje met uitplanten in de kas/serre, want deze warmteminnenden planten hebben graag opgewarmde aarde aan hun voeten. Dit is belangrijker dan de luchttemperatuur.

Succes.

signup

Mis geen artikel of moestuintip van Mona en wordt gratis lid. (Bij Yoors wordt geen handel gedreven met jouw gegevens, zoals bij Facebook. Alles wat je maakt is van jou en van niemand anders.)Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (6 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Ik heb de paprika's dit jaar voor het eerst in de kas gezaaid
| 10:49 |
Oei. Komt er al wat op? Paprika's en peper zijn warmte minnende planten. De grond is nu denk ik nog te koud. De grondtemperatuur is belangrijker dan de luchttemperatuur voor deze planten.
| 15:07 |
Nog niet maar ik hoop dat het goed komt en anders zaai ik later nog nieuwe :-)
| 15:12 |
Paprika's worden vanaf februari gezaaid. Afhankelijk van de soort. Ik heb nu ook een soort waar maart op het zaakje staat. Als je later nog eens opnieuw moet beginnen, kan het wel eens te laat zijn. Dus ik duim voor je dat het goed komt!  Ze hebben ontzettend lang nodig om stevig planten te worden en daarna nemen ze nog eens heel erg veel tijd om rijpe vruchten te krijgen. Dus mocht het een 2e zaai worden.... misschien dan groene paprika's plukken ...
| 17:03 |
ben het dit jaar voor het eerst aan het proberen. Zaden gehaald uit paprika's en deze in de grond gestopt op mijn vensterbank. Staat hier nu toch al een goeie 3 weken denk ik, maar nog niets.....De aanhouder wint!
| 12:56 |
Ik duim voor je :-)
| 14:42 |
Dankjewel
| 17:06 |
Geen dank. Graag gedaan.  Heb jij ook een moestuintje?
| 18:55 |
I heb vanalles op mijn vensterbank staan nu. Binnenkort gaat het naar buiten, mijn terras op. Woon 2 hoog.
| 20:15 |
👍
| 23:08 |
Leuke tip, paprika lukt mij ook nooit. Ik koop dan een klein plantje, maar dan heb ik in de zomer slechts 2 mini-paprikaatjes...
| 19:07 |
Je zou het NU nog kunnen proberen. Het is deze dag 'vruchtdag' en daarmee gunstig om paprika's te zaaien. Veel mensen starten al in februari, dat kan aan de soort liggen dat het vroeg of iets later kan. Trage groeiers... dat sowieso
| 19:20 |
Dank je voor je tips, ze zijn hier nog niet zichtbaar (of worden het helemaal niet) Wat een leuke foto van je.
| 18:01 |
Hopelijk worden het toch nog mooie plantjes met van die heerlijke, prachtige en gezonde vruchten.  En dank.... het valt niet mee om van mij een leuke foto te vinden. Hoe ik het voor elkaar krijg weet ik niet, maar sta er altijd idioot op.
| 18:12 |
Ik heb de zaadlijst met zaden zo uit de paprika gesneden en in de grond gestopt ze kwamen heel snel uit en geen probleem
| 12:49 |
Echt joh! Wauw, geweldig. Weet je nog wat voor soort het was (waarschijnlijk blokpaprika of puntpaprika)?  Wanneer ongeveer?
| 16:11 |
Ik had gewoon een californische paprika. Uit de super de zaadjes nu in een potje zakje er over met ca week plantjes. 
| 17:04 |
Doe gek! Een week!!  Ik ga het ook eens proberen. 
| 18:01 |
Klinkt lekker makkelijk. Ik denk ook vaak dat wij veel te veel 'ingrijpen' en dat het eigenlijk allemaal veel makkelijker kan.
| 19:09 |
Wie weet is dit succesvoller omdat de zaden niet eerst gedroogd zijn....
| 19:21 |
De natuur plant zichzelf ook voort zonder poespas
| 09:06 |
Klopt. Alleen zijn paprika's niet aangepast op NL temperatuur/licht/vochtigheid. Er zijn zo ontzettend veel soorten en het blijkt dat er nogal wat zijn die een aparte behandeling willen. 
| 09:39 |
Zou kunnen. Bij mij werkt het. Ik overweeg alleen om het dit jaar binnenshuis te doen
| 07:15 |
Moet kunnen. Succes 😊
| 10:59 |
Paprika´s zijn inderdaad lastig te kiemen. Zelfs hier met veel warmte koop ik plantjes op de markt, afgelopen weekend 10 stuks gekocht a 0,25 € Nu met de komende regen en +15 graden kunnen ze groeien.
| 10:44 |
Da's goedkoop!! Heb je het al eens geprobeerd in een koffiefilter? Zelf wil ik graag weten dat ik biologische zaden heb en biologische grond. Als iets zo goedkoop is, zou de verleiding groot zijn, maar dan ga ik juist twijfelen aan de productie. Waarschijnlijk begint het al met goedkope potgrond waar 75% turf in zit.
| 10:53 |
De lonen liggen hier (Portugal) natuurlijk een heel stuk lager, op de markten zitten veel oude mensen die ook dit soort plantjes verkopen. Biologisch zal het helaas niet allemaal zijn.
| 11:55 |

 

×

Yoors


exit_to_app Inloggen