Z
Consuminderen zonder minderen (1) | The Original Enrique

Consuminderen zonder minderen (1)

Ondanks de B.t.w.-verhoging in 2019 kun je toch lekker eten en drinken!

 

Consuminderen, bezuinigen en duurzaam leven is helemaal 'hot' momenteel. Bij deze mijn eerste blog over consuminderen. Goochelen en Googelen om rond te kunnen komen. En wat is vaak hetgeen waar je als laatste op wilt besparen of bezuinigen? Juist, je boodschappen! Maar ik ben van mening dat je net zo goed of zelfs beter kunt eten en drinken dan vóór de btw-verhoging.

Ook bij mij moet de broekriem aan door minder inkomen en stijgende kosten en ik sta in deze nog in de kinderschoenen. Bezuinigen voor dummies zeg maar... Toen ik lichtelijk in de problemen kwam met m'n financiën zei iedereen tegen mij; "Je moet niet bezuinigen op je eten hoor!" Een goed bedoeld advies. Maar ik ga niet minder of slechter eten, nee, 'slimmer' eten. Wel bezuinigen op geld maar niet op kwaliteit. In dit blog geef ik enkele voorbeelden wat ik nu anders doe.

M'n glaasje Port bij het eten... Is dat altijd nodig?

Of kun je ook een paar keer in de week een glas water nemen? Nog gezonder ook.

Vruchtensap, evt. met minder suiker kan ook.

Okay, hier lever je qua genot misschien wat in maar dat hoeft niet persé. Er zijn best lekkere alternatieven en ook zonder alcohol. Nu het eten. Als ik zelf eten kook, wat ik nu ook vaker doe -i.p.v. diepvries- of kant en klaar maaltijden- kook ik voor meerdere dagen/keren. Dus voor 2 dagen of 1 dag en vries de rest in. Toen ik er wat beter voor stond heb ik een diepvries gekocht met energielabel A++ of A+++, de zuinigste in elk geval. Hoef ik ook niet zo vaak naar de winkel, meestal 1x in anderhalve week.

Macaroni

Bij Lidl heb ik een groente-pakket gekocht voor macaroni/spagetti. Een groot pakket voor één Euro nog wat. En bij Jumbo een grote fles Bertolli pastasaus, ook iets meer dan een Euro. Niet op ooghoogte in het schap maar iets verder naar beneden, niks mis mee. I.p.v. 600 gram rundergehakt heb ik nu 300 gram biologisch gehakt gebruikt met 3 sterren beter leven keurmerk. Dus wel duurder vlees maar ook duurzamer, lekkerder én diervriendelijker. Doordat ik de helft gebruik t.o.v. eerder, ben ik dus niet duurder uit. Een paar uien extra er in en wat knoflook, gezonder dus en ik heb niet minder lekker gegeten. Dat er minder vlees inzat, heb ik niet eens gemerkt. Eerder was ik 'flexitariër' maar ik ben liever 'vegetariër-light' (hé! Een nieuw woord!) Dus minder vlees per keer. Een half plakje beleg en dan met geschaafde komkommer op het brood bijvoorbeeld ook.

Macaroni had ik nog; een voordeelverpakking van Honig. Maar het hoeft echt niet dat merk te zijn, dus voor de volgende keer gewoon het eigen merk, net zo goed. De kortkokende varianten etc. zijn alleen maar duurder per gewicht. Door de grote hoeveelheid groenten en pastasaus, heb ik nog extra macaroni bij gekookt, in totaal heb ik 600-700 gram gebruikt. Nu heb ik in totaal 6 porties macaroni en daar kan qua prijs en kwaliteit geen kant en klaar maaltijd tegenop!

Dit was mijn deel 1; goochelen met je boodschappen-budget, wordt vervolgd!


© 15-02-2019 (Laatste update: 10-12-2019) Copyright; Blog, titel, tekst(en) én alle afbeeldingen van/door: © The Original Enrique   ( enrique.dutch@gmail.com )  Alle rechten voorbehouden/All rights reserved. Tags: #consuminderen #boodschappen #zuinig #prijsbewust #flexitarier #macaroni #budget #lowbudget


 

Mijn volgende 'Consuminderen' blog:

Om echt te toveren met een klein budget heeft mijn schrijfpartner Kitty goede tips!

Share
DM